StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘DAJ GRIZ‘

Mnogi se rugaju s krafnama koje se daju djeci za marendu, a zaboravljaju da su odrasli na parizeru ‘u po metra kruva‘

Piše DV
10. siječnja 2023. - 17:51

U gotovo svim osnovnim školama s novim je polugodištem zaživjela Vladina mjera uvođenja besplatnog školskog obroka za svih 311 tisuća osnovaca. Od 9. siječnja 2023. u osnovnim školama u cijeloj Hrvatskoj djeca imaju besplatnu marendu. Mjera je to koju je Vlada odlučila uvesti nakon inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’, donosi Slobodna Dalmacija.

Za ovu mjeru će biti potrebno iz državnog proračuna izdvojiti 550 milijuna kuna. Odluka o besplatnom školskom obroku za svakog učenika donesena je u listopadu ove godine tako da su škole i osnivači škola imali malo više od dva mjeseca da se pripreme za ovakav pothvat.

Zbog očekivanih organizacijskih poteškoća uzrokovanih nejednakim uvjetima u školama - nedostatkom blagovaonica i kuhinja, kao i kuharica - dio škola učenicima nudi mliječni obrok, i to u učionicama. Gdje nema kuharica, uz pomoć dežurnih učenika poslužuju ih najčešće spremačice.

S druge strane, pojedine škole, među kojima prednjače one iz dalmatinskih županija, dosad nisu nudile djeci nikakvu prehranu. Sada u nizu škola hrane ima i viška.

Kako to uvijek bude, neki se roditelji žale na prehranu. Jedu li djeca za marendu zdravo, nezdravo, nekima treba posebna prehrana... i svak ima neke svoje želje i zahtjeve. 

U Facebook grupi Lude ‘80. u Splitu jedna je gospođa postavila pitanje "Jeste li Vi imali marendu il ručak... ono davno kad ste išli u školu?" i u komentarima su se nizali razni zanimljivi odgovori. Od krađe kokica do 10 deka parizera u metar kruva. Kako je to bilo onda kod nekih u Splitu vidite u komentarima. 

- davno je to bilo ali koliko se sićan pašteta, krafne e to je bilo nama najdraže,salama.sir.i obavezno čaj kakao i bila kava /

- Bila je marenda u školi, ali su je roditelji plaćali. Tko je htio mogao je plaćati školi i "primat marendu", a tko nije htio donosio je od doma ili kupovao nešto na odmoru. Besplatno bome nije bilo. /

- ja se samo sican da smo na odmoru kupovali perece od " siptara" koji su prodavali isprid skole. /

- Ja sam po ducanima kra cokoladne kokice. To san onda marendava. Nezz jel se to broji /

- redar bi otiša po tacnu sa sendvicima, krafnama, buhtlama,kako koji dan i to bi pojili priko velikog odmora, ali smo sami plaćali

je krafna i platili je /

- Kupovali smo sendvice priko odmora ili ih nosili od doma /

- kuzine su imale samo skole s cjelodnevnim boravkom, a tih je bilo bice dvi u Splitu 70-ih /

- Feta kruha i marmelade,ili masla i caj,i to smo placali. /

- Mater mi je radila sendvu, i gusta san svaki veliki odmor, čak smo i dilili među sobon svi iz ekipe...kecelja, sendva, i balun, slije,a cure laštik na velikon odmoru. Kako su moji bili postanari..3 san osnovne skole prominija svugdi je bilo isto.. /

- Da. Različiti namazi na kruhu i čaj ili mlijeko /

- Bobis ili prodaja 100 deki parizera u metar kruva /

- Nosila od doma sendvu ili u Bobisa kupovala krafnu ili trokut sa sirom /

- Imali smo ručak u školi. Blažen bio TITO. /

- U Bagata jesmo, a ovima sta nisu primali bilo je ‘daj griz‘

Cijeli post pogledajte ovdje.

25. travanj 2024 07:50