StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetECMO UREĐAJ I VRHUNSKI TIM

Mladiću iz Dubrovnika ne bi bilo spasa da dubrovačka bolnica nije imala umjetna pluća, za koja set jednokratnih cijevi košta 50.000 kuna

Piše Maja Rilović Koprivec
19. prosinca 2021. - 12:46
ECMO uredjaj za izvantjelesnu membransku oksigenaciju. Izvantjelesna membranska oksigenacija je vrsta lijecenja za odrzavanje zivotno ugrozenih bolesnika na zivotu, a kojoj je cilj potpomoci rad srca i pluca. U bolesnika s teskim zatajenjem plucne funkcije ECMO omogucuje izmjenu plinova.

Da dubrovačka bolnica nije imala slobodna i spremna ECMO uređaj, ne znam kako bi se moglo pomoći 29 godišnjem mladiću iz Dubrovnika. Kaže to ravnatelj dubrovačke Opće bolnice dr. Marijo Bekić čije su kolege, educirani mobilni tim liječnika iz Splita koji se ovim uređajem znaju koristiti, prije nekoliko dana odradile najprije priključivanje na ECMO uređaj, a onda dramatičan transport životno ugroženog COVID pacijenta iz dubrovačke u splitsku bolnicu. Svi su hrvatski mediji prenijeli utiske splitskih liječnika kojima je spašavanje dodatno zakompliciralo veliko nevrijeme i snijeg na putu. Srećom dubrovačka bolnica imala je potreban uređaj, tzv. umjetna pluća.

- Riječ je o mladom pacijentu, nažalost necijepljenom, koji je liječen na odjelu za zarazne bolesti naše bolnice. Unutar 24 sata došlo je kod njega do izrazitog pogoršanja kliničkog stanja pa je premješten u jedinicu za intenzivno liječenje OB Dubrovnik, a obzirom da je zaista bio jako loše, pluća mu više nisu imala funkciju, počeo se urušavati procijenilo se da je jedini način da se pacijentu pokuša pomoći sukladno smjernicama i rizicima koji postoje kod takvog pacijenta, ECMO uređaj – objašnjava dr Bekić dodajući kako je do ECMO aparata s pripadajućim setom danas izuzetno teško doći jer je veliki broj takvih pacijenta, a da priključenje na njega može izvesti samo posebno obučeni tim liječnika.

- Pacijent je imao je zaista lošu saturaciju kisikom oko 60 posto, bila je procjena nakon konzultacija sa prof. Kutlešom i Klinikom za zarazne bolesti Fran Mihaljević, i prof. Meštrovićem i kolegom Lojpurom anesteziologom iz KBC Split, da dođu. Kolege iz Splita brzo su došli, dva kardiokirurga i anesteziolog, perfuzionist KBC-a Split te naša anesteziologinja dr Doršner i naš tehničar su u našoj operacijskoj Sali obavili postupak spajanja pacijenta u sustav. Organizacija transporta u Split išla je preko uprave. Radi se o transportu izrazito ugroženom pacijenta koji zapravo više nije imao aktivan dišni sustav i prema našim informacijama sada se nalazi u Zagrebu na intenzivnoj jedinici KBC-a Rebro – dr. Bekić.

ECMO uređaj za izvantjelesnu membransku oksigenaciju, vrstu liječenja za održavanje životno ugroženih bolesnika na životu, a kojoj je cilj potpomoći rad srca i pluća. U bolesnika s teškim zatajenjem plućne funkcije ECMO omogućuje izmjenu plinova.

Već smo objavili kako je doc. Mihajlo Lojpur sa Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split, posebno istaknuo kako je sreća da je dubrovačka bolnica imala servisiran uređaj set koji je važan za pacijenta.:

-Sustav cijevi i jednokratne opreme što je dosta je skupo, oko 50 tisuća kuna. Ali je to zadnja stvar koja se može primjeniti kod ovog pacijenta i to smo primijenili, rekao je doc. Lojpur s kojim su u timu bili i kirurzi dr. Marović i dr. Oršulić koji su postavili cijevi koje idu kroz pacijenta i pomogli mu da se već u Dubrovniku opravi. Mladi pacijent je stabilan. Njegova pluća funkcioniraju. Zahvaljujući uređaju, ali još više medicinskom timu.

18. travanj 2024 11:03