StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIRUS SVE BLIŽE

MJESEC DANA DO PRVOG KRUZERA IZ ITALIJE Lučka uprava Dubrovnik spremna je za koronavirus, točno se zna protokol postupanja sa zaraženima

Piše K.Filičić
24. veljače 2020. - 15:38
Približavanjem kruzing sezone dodatno se povećava strah od širenja koronavirusa među Dubrovčanima. Pogotovo nakon što se opasni virus pojavio u susjednoj Italiji gdje, nažalost, raste broj zaraženih i umrlih.

Prvo veće uplovljavanje kruzera u dubrovačku luku iz pravca Italije točnije Napulja po rasporedu je 24. ožujka, a tri dana poslije iz Venecije. Što će biti za mjesec dana teško je prognozirati, No pitali smo je li luka spremna za izvanredne situacije primjerice zaraženih putnika na kruzeru ili pak zatvaranja luke.

image
Blaž Pezo ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik


- Mi kao luka smo samo servis. Vjerojatno ako dođe do neke situacije tu cijelu priču će kontrolirati policija zajedno sa zdravstvenim službama. Oni će davati upute kako postupati a na nama je samo da to provodimo ili da zatvorimo luku, spriječimo ulaze ili izlaze, ili nešto drugo organiziramo primjerice kontroliramo dostavu robe i potrepština koje bi eventualno u međuvremenu trebalo dovesti na taj brod na kojemu je jedna ili više osoba koja je pod sumnjom u zarazu koronavirusom. To je već stvar njihovih uputa – kaže ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo i nastavlja:

- Prvi kruzer iz Italije je za mjesec dana do tada ćemo vjerojatno imati jasniju sliku vezano za kontrolu toga virusa ponaosob u sjevernoj Italiji i u Veneciji koja je home port luka za praktično većinu kompanija i brodova koji dolaze u nas u luku. Iako, moje je mišljenje ako i postoji ikakva opasnost ili informacija da je neki putnik zaražen to će se već u Veneciji znati i neće se ni ukrcati niti će do nas taj kruzer doći. U smislu kruzera posebno ovih iz Italije za nas će biti samo šteta financijska.

Uostalom, ako postoji sumnja na moguću zarazu na kruzeru, a nadležni donesu takvu mjeru, s broda se, kaže, nitko neće moći iskrcati u luku.

- Mi smo u kontaktu sa Zavodom za javno zdravstvo i sa nadležnom policijskom upravom posebno s ispostavom granične pomorske policije u našoj luci i u slučaju bilo čega biti ćemo pravovremeno obaviješteni i na osnovu toga ćemo se i mi znati ponijeti i ponašati. I inače postoji svakodnevna koordinacija između nas a kamoli ne u ovakvim situacijama – jasan je Pezo.

image
U slučaju potrebe, intervenirat će i nadležne službe za zdravstvenu zaštitu
 
Antun Masle


Glasnogovornica Policijske uprave Dubrovačko-neretvanske Davorka Bečić objasnila je kako sukladno 'uputama o postupanju Ministarstva zdravstva kada dođe brod sa osobama koje su boravile ili borave na području koje je zahvaćeno virusom ili ako posumnjaju da se radi o nečem sličnom granični policajci obavještavaju dežurnog sanitarnog inspektora i epidemiologa i tu prestaje ingerencija policije a oni preuzimaju daljnje postupanje'.

U slučaju da se na kruzeru nalazi putnik za kojeg se posumnja da je zaražen koronavirusom je li ga se zadržava na brodu ili pak u luci postoji izdvojena prostorija tzv. karantena Bečić kaže:

- Ukoliko je na brodu, tu se i zadržava, zapravo se pobrinemo da ne dođe u kontakt s drugim osobama dok ga ne preuzmu epidemiolozi. Nismo do sada imali takav slučaj, nadam se da i nećemo. To je samo scenarij u slučaju da se nešto dogodi.

Djelatnici policije, dodaje, upoznati su s postupanjem i znaju na koji način zadržati zaraženog do dolaska zdravstvenih djelatnika, a opremljeni su i adekvatnom zaštitnom opremom.

Iz Ministarstva zdravstva RH tvrde kako su 'sve institucije u Hrvatskoj, od službi na kopnenim i morskim graničnim prijelazima, te u zračnim lukama, do zdravstvenih ustanova i medicinskih timova, na vrlo visokoj razini pripravnosti u redovitoj kontroli kretanja putnika i eventualnim intervencijama u slučaju otkrivanja potencijalno zaraženih osoba'.

image
Maja Milovčić, predsjednica dubrovačkog Društva turističkih vodiča
Božo Radic/CROPIX


- Ma nema straha. Vodiči s kojima sam pričala proteklih dana pokazuju, naravno, jednu bojazan ali nikakve panike nema, ničega. Očekuju kao i ja da ćemo biti informirani, da će kontrole biti velike, da ćemo biti vrlo ozbiljni u slučaju otvaranja karantene ili pak zatvaranja granice ne daj Bože. Jest, eskaliralo je u Italiji ali i njima je turizam jednako važan kao i nama. Oni sigurno ne žele da im se virus proširi iz te dvije regije jer to bi bilo katastrofalno – kaže predsjednica Društva turističkih vodiča Dubrovnik Maja Milovčić. Što se pak opsega posla tiče, istaknula je kako je ove zime bilo manje kineskih turista ali 'ne toliko strašno da bi bilo osjetno' te nešto manje grupa Koreanaca nego inače.
04. svibanj 2024 01:29