StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTri skupine građana

Mirovinsko poslalo važno upozorenje: evo koje potvrde morate dostaviti da ne biste ostali bez jednokratnog dodatka

Piše dv
6. studenog 2023. - 08:02

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje podsjeća korisnike hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva i korisnike samo inozemne mirovine te korisnike hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, da radi isplate jednokratnog novčanog primanja (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje dostave dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja.

Dokaz može biti: potvrda banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023.

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici, prenosi N1.

Korisnici samo inozemne mirovine, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Napominjemo da je za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu JNP-a i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

JNP bit će isplaćeno najkasnije u mjesecu prosincu 2023. godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

30. travanj 2024 16:54