StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZBORI 2020/

MIROSLAV ŠKORO: ‘Od ponedjeljka krećemo u borbu protiv rak rana našega društva - korupcije, gospodarskog kriminala, klijentelizma i nepotizma‘

Piše DV
3. srpnja 2020. - 08:01
Kakva su vaša očekivanja u 10. Izbornoj jedinici. Prema anketama borit će se za mandat vaša kandidatkinja Ruža Tomašić i Mostov nositelj liste Božo Petrov.

Mislim da je Domovinski pokret pokazao da ima izuzetno kvalitetne ljude koji mogu pokriti sve sfere u Saboru, a Ruža Tomašić se svakako već dokazala svojim radom, kako u Hrvatskoj tako i u Europskom parlamentu. Europska komisija je, zahvaljujući borbi Ruže Tomašić, povukla prijedlog uredbe kojom bi se ograničio ulov male plave ribe u Jadranskom moru, izborila se za veće poticaje hrvatskim poljoprivrednicima. To je način na koji se treba obnašati mandat i boriti hrvatski narod, i siguran sam da će to birači prepoznati. U 10. izbornoj jedinici očekujemo najmanje dva mandata. Uz Ružu Tomašić u 10. izbornoj jedinici, ali i u svim drugim jedinicama imamo neiscrpan bazen sposobnih i vrijednih ljudi koji sanjaju poštenu zemlju bez klijentelizma i korupcije – zemlju u kojoj će naša djeca ostajati, a ne bježati iz nje.

Nedavno ste izjavili da ne želite Andreja Plenkovića za premijera, a također ste rekli da ne želite ni Davora Bernardića na tom mjestu. U situaciji da morate s nekim koalirati, koji su uvjeti s kim hoćete, a s kim nećete koalirati?

Mislim da prvo treba pričekati 5. srpnja i odluku naroda, sigurni smo da su prepoznali da smo tu za svoje građane, da imamo znanje, iskustvo i volju promijeniti stanje u Hrvatskoj. Nakon objave rezultata moramo okupiti naše koalicijske partnere i uvažiti želje svih tih ljudi. Mislim da smo već jasno iskomunicirali da ne želimo razgovarati sa SDP-om, strankom koja koalira s čovjekom koji izražava žaljenje što UDBA nije ubila više ljudi. Ne možemo razgovarati ni s HDZ-om ne ako žele da Vladu vodi Andrej Plenković koji se cijelo vrijeme postavlja dosta bahato i nadmeno, a nema argumenata za to. Čak i da pređemo preko te bahatosti, ne možemo mu preći preko toga da Hrvatsku nije vodio naprijed, nego se samo brinuo za svoju poziciju. Nije smisao Vlade biti u Vladi, trgovačkim koalicijama, žetončićima... Naši birači moraju znati da će sukladno onome što mi zastupamo biti zastupljen njihov interes i da ćemo odgovorno postupati s njihovim glasovima. Ni u jednom trenutku nećemo biti u nekoj trgovačkoj koaliciji niti ćemo ignorirati narod i referendumske inicijative. Dakle, to je ono što je bit cijele priče. Namjeravamo odgovorno voditi državu.

Koga vidite na mjestu premijera. a Domovinskom pokretu bi bio prihvatljiv?
Kao što sam rekao, pričekajmo rezultate izbore kada ćemo vidjeti volju naroda, barem dijela naroda koji će zbog koronakrize biti u mogućnosti ostvariti svoje biračko pravo na ovim preuranjenim, na silu raspisanim izborima. Ranije sam govorio da ne vidim Andreja Plenkovića kao idućeg premijera, a nakon sučeljavanja neku večer, siguran sam da to ne može biti ni Davor Bernardić.

Koje su glavne odrednice programa Domovinskog pokreta?
Naša stranka, za razliku od ostalih, ima viziju gospodarskog razvoja Hrvatske, smatramo da je nužno konačno početi dugoročno promišljati o smjeru u kojem Hrvatska ide. Naše gospodarstvo je u velikim problemima, očekuje nas vjerojatno najveća recesija od Domovinskog rata, ali mi imamo rješenje kako je prebroditi i do kraja mandata osigurati duplo veće stope rasta nego smo dosad imali. Mi gospodarstvo želimo razvijati kroz četiri grane – obnovu poljoprivredu, pokretanje industrije, transparentnost i digitalizaciju. Imamo stručne timove za područja koji su detaljno razradili planove i korake kako pokrenuti Hrvatsku, no ovdje imamo premalo prostora da bih vam sve objasnio. Domovinski pokret vraća odgovornost u politiku i okuplja sve domoljubne snage u Hrvatskoj i izvan nje s ciljem provođenja nužnih promjena.

Ukoliko budete dio vladajućih koji biste problem stavili na listu prioriteta? Kažete kako u politiku želite vratiti odgovornost, bi li se na listi našao poblem korupcije?
Jedna od ključnih točaka našeg programa je borba protiv korupcije. Zalažemo se za promjenu načina izbora Glavnog državnog odvjetnika, za ustrojavanje Odjela za ratne zločine, za snažniju zaštitu blokiranih građana, za borbu protiv rak rana našega društva, a to su korupcija, gospodarski kriminal, klijentelizam i nepotizam.

U svojim redovima imate i donedavnog HDZ-ovca Ivana Penavu koji je i nositelj liste Domovinskog pokreta u 5. Izbornoj jedinici. Znači li to da ste ipak bliskiji opciji HDZ-a?

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava nije se priključio Domovinskom pokretu jer je iz HDZ-a, nego zato što je kvalitetan čovjek koji je dokazao da odgovorno obavlja dužnost i da mu je, prije svega, stalo do Vukovara koji vodi.

Jeste li gledali sučeljavanje Plenkovića i Bernardića. Kako ga ocjenjujete? Kad smo kod sučeljavanja kako komentirate nedolazak Plenkovića i Bernardića na HTV-ovo sučeljavanje zakazano za srijedu?
Profesor Puhovski je rekao da se radi o Verdijevoj operi, meni se čini da je to bio Mozartov tercet s dvije trube i jednim mezzosopranom u liku voditeljice. Nije mi bilo nešto napeto to sučeljavanje koje sam doživio kao prepucavanje dvojice birokrata od kojih je jedan morao čitati, a drugi zna napamet. Žao mi je što bježe od sučeljavanja sa mnom. Plenković se očito boji razgovora, pa je odbio sučeljavanje na javnoj televiziji i time pokazao što misli o hrvatskim građanima, a prije toga su se i on i Bernardić odbili pojaviti na sučeljavanju Glasa poduzetnika gdje se trebalo konkretno govoriti o recesiji koja nas, nažalost, čeka na jesen.
Iza nas je predizborna kampanja. Mnogi se slažu da ona nikada nije bila prljavija. Kako je ocjenjujete i jeste li zadovoljni s vašom?
Nadam se da smo se uspjeli predstaviti našim biračima, s obzirom na mjere zbog koronavirusa i naprasno raspisane izbore u trenutku dok mi tek osnivamo stranku. Puno toga se urotilo kontra činjenice da postoji Domovinski pokret do te mjere da se nas ne poziva na sučeljavanja, u medijima nas tuku svim oružjima, pa nas se jedan dan proziva da radimo za HDZ, drugi dan za SDP, malo smo ustaše, malo partizani ili čak četnici, svaki dan s nestrpljenjem iščekujemo vijesti da otkrijemo nešto novo o sebi. Demonizira se i mene i Domovinski pokret, ali vjerujem da je i narodu jasno što je prava istina, a to je da su HDZ i SDP spremni napraviti sve da zadrže svoj duopol i blokiraju napredak Hrvatske.
19. travanj 2024 13:36