StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANDEMIJA U SREDNJOJ EUROPI

Mirjana Rakela, umirovljena dubrovačka novinarka s praškom adresom otkriva nam kakva je procijepljenost u Češkoj, što čeka učenike nakon praznika i ima li tamo ‘stožerokracije‘

Piše Gabrijela Bijelić
27. prosinca 2021. - 08:33

U petom danu mandata, nova češka vlada koju čine dvije koalicije s ukupno pet stranaka na čelu s premijerom Petrom Fialom najavila je ove srijede ukidanje izvanrednog stanja koje zbog epidemije covida-19 uveo kabinet bivšeg predsjednika Vlade, kontroverznog biznismena Andreja Babiša.

Nakon Božića druga pjesma

Upravo je Babiša, drugog najbogatijeg čovjeka u Češkoj, nedavno u paviljonu za cijepljenje u Pragu pod maskom prepoznala Dubrovkinja Mirjana Rakela.

image
Pred Narodnim muzejom
Privatni Album

Umirovljena dugogodišnja novinarka Radija Slobodna Europa danas sa suprugom, glumcem Slobodanom Milovanovićem, živi u češkoj metropoli i dijeli dobro i zlo s novim susjedima, a za Babiša kaže:

- Dosadašnji premijer je, kao i svi ostali građani, mirno i bez protekcije čekao u redu za cijepljenje, pred paviljon su ga dopratila tek dva tjelesna čuvara – ističe kolegica Mirjana i otkriva kako će za razliku od Hrvatske koja u Badnjoj noći dopušta rad kafića do 2 ujutro, ugostiteljski objekti u Češkoj biti otvoreni do 22 sata, no nakon Božića nastupaju drastične promjene:

- Nova Vlada desnog centra u kojoj sudjeluju i 'pirati', stranka još ljevija od našeg 'Možemo!' odlučila je da u ponoć 25. prosinca prestaje izvanredno stanje. Premijer Fiala je nakon prvog koalicijskog sastanka rekao da računaju na savjest i odgovornost građana, no da opuštanja neće biti. Omikron je prepoznat kao nova prijetnja koju treba stalno pratiti, poručili su vladajući i predstavili epidemiološke mjere koje kreću već od 27. prosinca pozivom na vakcinaciju svih građana starijih od 30 godina kojima je prošlo 5 mjeseci od primanja druge doze. Odmah nakon Nove godine u prvih 14 dana uslijedit će redovita testiranja učenika, bez obzira jesu li već primili cjepivo ili preboljeli infekciju, a sve s ciljem da se utvrdi način širenja omikron soja – otkriva naša sugovornica Vladinu taktiku borbe s koronavirusom u zemlji koja je s procijepljenošću stanovništva od 62 posto daleko od EU rekordera poput Portugala. Stoga su osim apela za cijepljenjem koji su stalno na snazi, uoči silvestarske noći pripremljeni i dodatni 'osigurači' za poboljšanje epidemiološke situacije. Primjerice, od 29. prosinca za istim stolom na udaljenosti će moći sjediti samo četiri osobe, a tamo gdje se okupi do stotinu ljudi, u uporabi je posebna aplikacija kojom će se prevenirati eventualno širenje zaraze.

image
Ovotjedno cijepljenje najmlađih od 5 do 11 godina Pfizer cjepivom u praškoj bolnici
Michal Cizek/AFP

Apel strancima

Kafići i pivnice u 22 sata stavljaju ključ u bravu, a obiteljska okupljanja ne smiju prelaziti 50 osoba. Posebna pažnja posvećuje se i zdravstvenom kartonu inozemnih državljana:

- U Češkoj živi i radi oko 650 tisuća stranaca, što je velik udio za zemlju od 10,6 milijuna stanovnika. Stoga vlasti redovito pozivaju na cijepljenje strance, Ukrajince, Bjeloruse i posebno brojne Vijetnamce. Mi ostali stranci imamo zdravstveno osiguranje i većinom smo se već odavno zaštitili. Osobno sam još u studenom primila treću dozu cjepiva, a pripadam dobnoj skupini 60 plus – priča nam dubrovačka novinarka koja, kaže, nije imala problema s prilagodbom režimu izvanrednog stanja.

- Naravno da nije zgodno kad ne možete ići u kupovinu, kod frizera ili u autopraonicu kad poželite, Babiševa Vlada je zagovarala čvršći pristup, no ako je čovjek svjestan se radi o opasnoj pandemiji koja uzima živote, lakše se prilagoditi. Nikom tko vjeruje u znanost nije teško nositi 'jače' maske i poštivati distancu u metrou, niti pokazati covid potvrdu kad vas na kavi s frendicama to ljubazno zamoli konobar – priča nam Rakela koju pitamo i ima li i u Češkoj prosvjeda protivnika covid potvrda i epidemioloških mjera:

image
Suprug Mirjane Rakele, glumac Slobodan Milovanović
Privatni Album

- Naravno, u Pragu se redovito okupljaju, no ovdašnji mediji ne daju im toliko prostora. Ni u jednom ozbiljnijem mediju nećete naći citate antivaksera koji drže govore o čipiranju. Tek zabilješku da se na prosvjedu protiv covid restrikcija okupilo toliko i toliko ljudi, nikakve detalje. - otrkiva sugovornica.

Korona 'odnijela' 35 tisuća ljudi

Kad je pak riječ o 'stožerokraciji' protiv koje kod nas negoduju mostovci, sugovornica kaže kako su u Češkoj stvari drugačije ustrojene:

- U Babiševoj vladi postojala je neka vrsta stožera, no on nije autonomno odlučivao o mjerama, već tako bi Vlada upućivala zahtjev parlamentu. Sad se razmatra mogućnost osnivanja tzv. narodnog instituta za borbu protiv covida koji bi okupio predstavnike liječničke komore i zdravstvene stručnjake. Prvi zadatak bio bi utvrditi kolika opasnost prijeti od zaraze omikronom. Od početka pandemije covida-19 u Češkoj je preminulo oko 35 tisuća građana. Kao i u Hrvatskoj, posljednjih dana bilježi se pad broja novozaraženih, u srijedu ih je bilo 5 tisuća manje nego tjedan ranije, a ovaj je utorak bio prvi dan bez umrlih nakon mnogo tjedana. Međutim, nema mjesta opuštanju. Iz praške sveučilišne bolnice, jedne od najrazvijenijih u središnjoj Europi, upozorili su da bi se u slučaju jakog napada novog soja u kratkom vremenu moglo zaraziti i 100 do 200 tisuća, što poziva na odgovornost – zaključuje dubrovačka novinarka s praškom adresom.

image
Novi predsjednik češke Vlade Petr Fiala ukinuo je izvanredno stanje zbog koronavirusa
Milan Kammermayer
01. svibanj 2024 19:16