StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPUŠE I NA HLADNO

Ministrica Vučković tražila odobrenje da joj sin konobari u pločanskom bistrou povezanom s Fortenovom, no malo je zakasnila...

Piše DV/ JL
18. kolovoza 2023. - 13:21

Zbog sukoba interesa brojni su ministri Andreja Plenkovića izgubili svoje "fotelje", pa su nekima od njih očito u "strahu postale velike oči". Stoga je ministrica poljoprivrede Marija Vučković otišla korak dalje i radi zapošljavanja maloljetnog člana svoje obitelji na studentski ugovor tijekom ljetnih mjeseci na mjestu konobara zatražila mišljenje Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, piše jutarnji.hr.

"Bistro grill & pizzeria Zminjac‘ u Pločama zbog povećanog opsega posla i širenja ponude traži dva konobara i dva kuhara radi zasnivanja radnog odnosa", pisalo je u oglasu za posao na koji se javio maloljetni član obitelji ministrice Vučković.

No, tek kad je student dobio posao, ministrica Vučković se očito sjetila da je objekt Zminjac u vlasništvu društva Pločanska plovidba d.o.o., koje je, pak, u vlasništvu društva Luka Ploče d.d., a društvo Luka Ploče d.d. je u suvlasništvu trgovačkog društva koje je opet u povezanom odnosu s prehrambenom grupacijom Fortenova Grupa (približno 39% suvlasništva nad društvom Luka Ploče d.d. od strane trgovačkog društva koje je, prema dostupnim podacima, u povezanom odnosu sa suvlasnikom prehrambene grupacije - 28%).

image

Grad i luka Ploče

Ante Šunjić/

"... navodi se da su trgovačka društva iz Fortenova Grupe, o kojoj je riječ, korisnici mjera i potpora u nadležnosti Ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pri čemu se osnovni uvjeti za korištenje potpora određuju strateškim dokumentom usvojenim od strane Europske komisije, a pojedinačni natječaji se objavljuju na temelju takvog programa i pravilnika u kojima sudjeluju članovi povjerenstva koji potpisuju izjave o nepostojanju sukoba interesa, a isto vrijedi i za nacionalne potpore.

Ministrica napominje da nijedna osoba koja je, prema dostupnim podacima na internetu, član uprave ili nadzornog odbora spomenutih društava nije ni u jednom povjerenstvu Ministarstva poljoprivrede niti je obveznica osobno u povjerenstvu za predlaganje potpora, no kao čelnik tijela je odgovorna osoba, kao osoba koja donosi pravilnike.

image

Ministrica Marija Vučković

Marko Todorov/Cropix

Slijedom navedenog, obveznica podnosi zahtjev za davanjem mišljenja postoji li prepreka u obavljanju opisanog posla od strane člana njene obitelji, maloljetne osobe, putem učeničkog servisa tijekom ljeta", stoji u njezinu zahtjevu Povjerenstvu za iskazivanje mišljenja, koje je utvrdilo da nema zapreke da maloljetni član njezine obitelji bude angažiran putem učeničkog servisa na radnom mjestu konobara tijekom ljeta.

"Imajući u vidu da je ministrica zahtjev za davanjem mišljenja podnijela 6. srpnja, a da je isti počeo raditi 4. srpnja 2023., Povjerenstvo posebno napominje da je institut mišljenja propisan u svrhu davanja mišljenja obveznicima za buduće situacije (pro futuro), a ne za one tekuće", odgovorilo joj je Povjerenstvo.

I Stipe Petrina, načelnik Općine Primošten, ovo ljeto se obratio Povjerenstvu upitom može li Općina poslovati s tvrkom Prima centar d.o.o. u kojoj njegova kći ima više od pet posto udjela u vlasništvu. Radi se, naime, o zamjeni zemljišta, a Povjerenstvo ga je uputilo da "Grad Primošten može stupiti u poslovni odnos s tom tvrtkom ako Petrina postupi sukladno uputama Povjerenstva...".

27. travanj 2024 05:41