StoryEditorOCM

MINISTRICA TURIZMA NIKOLINA BRNJAC: Smanjit ćemo turističku taksu na 10 kuna, idući tjedan sastanak o prihvatu putnika kruzera

Piše Silvia Rudinović
23. travnja 2021. - 13:46

Ministrica sporta i turizma Nikolina Brnjac izjavila je nakon sastanka s predstavnicima turističkog sektora u Dubrovniku kako će boravišna pristojba u ovom gradu, najskuplja u državi, biti smanjena s 20 na 10 kuna po noćenju.

- Ide se u izmjenu pravilnika kojim će se smanjiti boravišna pristojba. Ministarstvo je svim regionalnim turističkim zajednicama poslalo zahtjev da se izjasne koliko žele smanjiti pristojbu za hotele i kampove. Sve ćemo usvojiti. Imamo prijedlog s 20 na 10 kuna u Dubrovniku, i na ostalom lokacijama - izjavila je Brnjac, najavivši kako će se izmjenama pravilnika ići od 1. svibnja za sva odredišta, ne samo u Dubrovniku.

Razgovaralo se o važnosti cijepljenja turističkih djelatnika kako bi Hrvatska predstojeću sezonu dočekala u zelenoj zoni, što je preduvjet za uspješnu sezonu osobito za Dubrovnik u kojem je lani turistički promet pao na svega 20 posto predpandemijskih rezultata. Nakon današnjih prvih cijeplejnja turističkaih djelatnika, idućeg tjedna se nastavlja i u drugim županijama. Dogovorena je uspostava mreže punktova za antigensko testiranje turista, te je dogovoreno da se idući tjedan sazove sastanak radi što skorijeg donošenja protokola prihvata gostiju s brodova na kružnim putovanjima.

- Sve što radimo ovdje komuniciramo s emitivnim tržištima. "Stay safe" projekt izuzetno je dobro prihvaćen, jer svi žele znati koji se standardi primjenjuju i poštuju, a svaki turist koji se nalazi u konkretnom hotelu to može provjeriti i sam može poslati informaciju pridržavaju li se svi tih mjera u objektu - rekla je ministrica Brnjac.

Smanjene su već turistička pristojba, turistička članarina i paušal za nautičare, naglasila je. Potpisani su ugovori o sufinanciranju 10 turističkih ambulanti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, oko 750 tisuća kuna, u kojima će se raditi i antigenska testiranja, rekao je župan Nikola Dobroslavić.

26. travanj 2024 22:56