StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetimamo prijave

‘Ministarstvo nas je pozvalo, a onda nam zabranilo dolazak! Nisu nam dali ni da pješke idemo do Knina kao ‘95...‘

Piše Sandra Barčot/SD
5. kolovoza 2023. - 18:52

- Stvarno više ne znamo kada će ovo ludilo prestati! Nitko od nas ne razumi zašto hrvatski branitelji, a to smo mi, nas 17, jedini ne smijemo u Knin. A poslali nam pozivnice, tražili popis ljudi iz Udruge tko će na obilježavanje 28. obljetnice "VRO Oluja 2023.", sa svim podacima: imena, OIB.... I onda dva dana prije Oluje još su tražili i registracije vozila s kojima ćemo put Knina. Sve što je od nas HOS-ovaca, naše ministarstvo, to famozno Ministarstvo hrvatskih branitelja, tražilo, mi smo ispunili i opet nas nisu pustili na našu obljetnicu, na našu proslavu - ljutito, ogorčeno, ma možemo slobodno reći više razočarano, prepričava nam događanja koje su ga šokirali u subotnje jutro, Miće Ćuk, bojnik u miru i aktualni dopredsjednik Udruge veterana 9. bojne HOS-a vitez Rafael Boban, ujedno i ratni zapovjednik 9. bojne HOS-a, piše Slobodna Dalmacija.

image

Pozivnica Ministarstva hrvatskih branitelja udrugama za dolazak na proslavu Oluje, među njima i Udruga veterana HOS-a

Već se detalji incidenta kada je dio pripadnika hrvatskih branitelja zaustavljen i umjesto put Knina, na središnji trg gdje se održavala svečanost, prepraćena u policijskim "maricama" u Šibenika, znaju! Proširila se munjevito ta vijest od jedne udruge do druge, komentari njihove braće po oružju "pljušte" na sve strane, pa smo htjeli saznati i detalje tih "nesporazuma" ili kako policija u svom priopćenju navodi – neposluh odnosno negiranje uputa policijskih djelatnika!

- Prvo, hvala našim policajcima, stvarno su bili izuzetno korektni prema nama, to su naša braća po oružju, i s istim ciljem – očuvanje naše države, naše Lijepe naše. Umjesto da pričamo o tome kako smo sudjelovali u operaciji, kako je tekao taj ratni pothvat koji nam je donio slobodu, ja vama sada pričam kako mene privodi moja policija – emocije su svladale 60-godišnjaka koji je od prvog dana rata u uniformi HOS-a, poslije kada su pridruženi 114. brigadi, do zadnje dana rata u gardijskoj uniformi, piše Slobodna.

Na braniku domovine kada je bilo najteže, kada su im životi bili ugroženi, a sada njima netko – brani!

- Nešto prije 8 sati u subotu ujutro smo došli do ceste prema Biskupiji, gdje su nas zaustavili policajci. Sva ostala vozila su prolazila, i kombi s pripadnicima "četvrte" i brojna druga auta. No očito su oni ciljano imali samo naše registracije. Upitao sam momke zašto ne možemo prema Kninu, na to su policajci bili izričiti govoreći kako je to alternativni prolaz za štićene kolone. Kako mi ne smijemo preko Biskupije. Na moj upit zašto samo mi, opet su nam ponovili kako mi ne smijemo u Knin do 14 sati dok ne završi protokol! - prepričava nam Ćuk, nastavljajući:

- Upitao sam tada policajca, zašto smo onda dobili pozivnice na proslavu svog dana, Dana hrvatskih branitelja? I možemo li mi onda pješke do Knina, kako smo preko Dinare i one 1995. godine? Šokirao me odgovor – "Ne gospodine, vi ne smijete u Knin, dobili smo takvu zapovijed!"

image

Prekršajne prijave koje su dobili

Privatna Snimka/

Iznosi nam bojnik u miru, kako se tada već stvorila i kolona vozila iza njih, nastao je krkljanac, povisili su se glasovi, no sve je ostalo izuzetno u korektnim okvirima što se tiče policajaca i njihovog postupanja prema HOS-ovcima.

- No dobili su takvu zapovijed i to je to! Dogovoreno je da idemo s njima u Šibenik, nas devet u jednu, a drugih osam u drugu "maricu". Nije bio naguravanja, sve je proteklo mirno, no kiptjelo je u nama, baš smo se osjećali nemoćno, bolje reći tužno. U postaju u Šibenik smo došli oko 9 sati, do 16 sati su nas zadržali, te smo kao uspomenu na proslavu 28. Oluje dobili – prekršaje! Naša "spomenica" je u vidu prekršajnog članka 23. u kojem stoji kako se nas 17 HOS-ovaca oglušilo na upozorenje službene osobe. Dok su naša četiri vozača dobili i dodatno "priznanje" u vidu članka 32. jer su spriječili prolaz štićenoj koloni. Eto, sada sve znate – rezimira bojnik Ćuk.

image

Umjesto na kninskom trgu HOS-ovac Ante Lučić je subotnje jutro proveo u "marici" na putu do Šibenika

Ne može se oteti sumnji kako je sve dirigirano i naređeno, sad je li to zbog Marka Skeje, predsjednika Udruge veterana 9. bojne HOS-a vitez Rafael Boban, pukovnika u miru, ratnog zapovjednika 114. brigade HV, te njegovog aktualnog političkog angažmana, ili je posrijedi nešto treće – nitko precizno ne zna:

- Naša oznaka nije ovdje bila bitna, budući da je HOS-ovaca iz Slavonije i Sinja, u istim majicama bilo na centralnom gradskom trgu. I članovi naše mladeži u istim majicama su bili u Kninu – znači oznaka pod kojom smo se borili i ginuli za Hrvatsku, ovdje nije bila presudna. Već smo samo mi bitni, likom i djelom, bolje reći automobilskim tablicama, koje smo dostavili našem Ministarstvu hrvatskih branitelja nakon njihove pozivnice za dolazak na proslavu. Apsurd je totalni – oni te pozovu, ti dođeš, a oni te ne puste! Tek umjesto akreditacije za sudjelovanje u svečanosti, dobiješ prekršajnu prijavu...

image

Miće Ćuk, dopredsjednik Udruge veterana 9. bojne HOS-a vitez Rafael Boban, ratni zapovjednik HOS-a, bojnik u miru

02. svibanj 2024 11:58