StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODBOR ZA GOSPODARSTVO

Ministar Filipović na javnom saslušanju, rešetat će ga o Ini: Mora odgovoriti na tri ključna pitanja

Piše Ivanka Toma/JL
31. listopada 2022. - 11:37
Split, 281022. Galerija Zvonimir. Potpisivanje ugovora za rekonstrukciju i dogradnju sustava odvodnje i vodoopskrbe Grada Solina i Opcina Podstrana, Klis i Dugopolje. Na fotografiji: ministar Davor Filipovic.Bozidar Vukicevic/Cropix

Kamo ide Ina i kakvi su planovi Vlade u vezi s poremećajima na tržištu nafte i plina danas bi se trebalo saznati od ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića koji će u vezi ovih tema biti saslušan na sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, donosi Jutarnji.

Mostov lider Nikola Grmoja kaže da Filipović izlazi pred zastupnike "u kontroliranim uvjetima" jer HDZ ima većinu u Odboru za gospodarstvo, te kritizira odbijanje Vlade da se njeni članovi na temu Ine saslušaju na Antikorupcijskm vijeću koje vodi upravo Grmoja.

Potpredsjednica Odbora za gospodarstvo, predsjendica Glasa Anka Mrak Taritaš uoči sjednice je rekla kako očekuje da ministar Filipović odgovori na tri ključna pitanja. Prvo je što treba učiniti Upravno vijeće u šest mjeseci na koliko je dobilo mandat, drugo je zašto se zašutjelo o ulozi Nadzornog odbora Ine u kontekstu "pljačke stoljeća" čiji je upravo Filipović bio član pet mjeseci, a treće pitanje glasi u kojem smjeru ide Ina?

- Hoće li postati tvrtka koja ima benzinske postaje na kojima se prodaje gorivo i hot dog ili ćemo vratiti neke stvari? Fosilna goriva u budućnosti idu drugim putem. Ali danas je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja nema rafineriju za dizelska goriva. Zašto je rafinerija u Rijeci zatovrena? Ne želim ga pitati o pljački, nego za budućnost - kazala je Mrak Taritaš.

Nakon što je ljetos otkrivena afera prodaje Ininog plina ispod cijene i gubitka većeg od milijarde kuna došlo je do smjene cijele uprave Ine, a Vlada je najavila promjenu cijelog modela upravljanja koji bi trebalo uskladiti s hrvatskim Zakonom o trgovačkim društvima.

Ostavku su odmah po izbijanju afere dali mađarski članovi Uprave - predsjednik Sándor Fasimon, te Ferenc Horváth i József Simola. Vlada je pozvala hrvatske članove Uprave, Niku Dalića, Darka Markotića i Barbaru Dorić da podnesu ostavke, no oni su to odbili učiniti smatrajući da bi time preuzeli odgovornost za pljačku s kojom nemaju nikakve veze. Njihovo odbijanje da sami podnesu ostavke protumačeno je borbom za otpremnine na koje bi izgubili pravo ukoliko bi sami odstupili s dužnosti članova Upravnih odbora.

Vlada ih je smjenila, te navela kako svejedno neće dobiti otpremnine. Za nove hrvatske članove Uprave Ine na šest mjeseci (dok se ne provede natječaj i ne imenuju novi članovi) postavljeni su Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović, te Marin Zovko.

Na prijedlog MOL-a novim predsjednikom Uprave Ine imenovan je Péter Ratatics, a članovima Uprave Berislav Gašo i Krisztián Pulay, i to s mandatom do 30. lipnja 2023. godine.

26. travanj 2024 18:29