StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOBRE VIJESTI SA SJEDNICE VLADE

Ministar Božinović najavio da će se već idući tjedan ublažiti neke mjere, evo što je sve na stolu

Piše Dv
9. ožujka 2022. - 16:18

Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković je kazao kako je u redovnim kozultacijama MMF zaključio da je Hrvatska postigla impresivan gospodarski oporavak.

Plenković je govorio o mjerama pomoći koje je Vlada donijela zbog poskupljenja, prvenstveno kad je riječ o cijenama energenata. "Taj paket je vrijedan 4.8 milijuna kuna, nešto smo ga malo i povećali uoči pripreme današnje sjednice vlade. On će sa zakonima koje će donijeti Sabor, poput izmjene PDV-a, biti u potpunosti na snazi od 1. travnja, pomoći ćemo na izravni način svim našim građanima i gospodarstvu, najugroženijama, poljoprivrednicima, umirovljenicima, ribarima...", rekao je, prenosi Jutarnji.

"S cijenama goriva smo reagirali ispravno, ograničili smo marže distributerima, smanjili smo i trošarine za 20 odnosno 40 lipa. Napravili smo mehanizam s kojim ćemo moći kalibrirati krajnje nepredvidivu cijenu naftnih derivata", rekao je.

"Važni zakoni danas su i novi Zakon o referendumu i Zakon o zviždačima", rekao je Plenković na kraju uvodnog obraćanja.

''Vjerujem da pokazujemo kako su politike i mjere koje poduzima u potpunosti uključene u ono što se događa globalno i na razini Europe'', istaknuo je Plenković i najavio da će se sutra održati sastanak Europskog vijeća na kojemu će biti nekoliko važnih tema: ''Rat u Ukrajini, jačanje obrambene sposobnosti Euorpske unije, smanjivanje energetske ovisnosti od Rusije''.

Ministar Tomo Medved izrazio je potom dobrodošlicu novom ministru Ivanu Paladini. Izvijestio je o stanju s obnovom. “Cilj je da svi korisnici mobilnih kuća čije su kuće zelene, da se do 1. travnja vrate u svoje domove. Ugovorena je izgradnja 138 zamjenskih obiteljskih kuća. APN je na naše traženje primio 121 ponudu za prodaju nekretnina na području Sisačko-moslavačke županije”, rekao je.

Ministar zdravstva Vili Beroš govoreći o aktualnoj situaciji veznoj uz koronavirus istaknuo je da ''u usporedbi s prošlim tjednom bilježimo minimalno dnevno povećanje od 0,21 posto te se i dalje smanjuje broj hospitaliziranih'': ''Bolničke ustanove i dalje smanjuju kapacitete za COVID pacijente i vraćaju se normalnom funkcioniranju što daje prostor za pružanje sveobuhvatne zdravstvene skrbi. Najmanje jednom dozom cijepljeno je 70,6 posto odraslog stanovništva''.

Danas je počelo i cijepljenje proteinskim cjepivom, a Beroš je upozorio: ''Pandemija nije gotova, ali smanjenje ekstenziteta iste omogućava nam vraćanje uobičajenim zdravstvenim temama odnosno boribi za očuvanje zdravlja nacije, s naglaskom na preventivne aktivnosti'', piše Jutarnji.

''Realno je da će se već idući tjedan ublažiti neke mjere. Stožer civilne zaštite je u kontaktu s ministarstvima turizma i kulture. Na temelju mišljenja epidemiologa Stožer će razmotriti sve prijedloge i ako se nastavi pozitivan trend početkom idućeg tjedna će donijeti nove ublažene mjere koje se odnose na okupljanja i ograničavanje pojedinih gospodarskih djelatnosti'', najavio je prvi čovjek Stožera, potpredsjednik Vlade i ministar unutranjih poslova Davor Božinović.

02. svibanj 2024 03:54