StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘osjetljivo pitanje‘

Milorad Pupovac: Nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac

Piše dv
17. srpnja 2022. - 14:18

Saborski zastupnik, predsjednik SDSS-a i Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac sazvao je izvanrednu press konferenciju u povodu zabrane hrvatskih vlasti srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću da "incognito" posjeti Jasenovac, javlja Jutarnji list.

- Do ovakve situacije nije smjelo doći, nije se smjelo dogoditi da predsjednik Srbije ne može doći u Jasenovac. Nije se smjelo dogoditi da se ne traže alternativni načini da se osigura dolazak srbijanskog predjsednika, kazao je Pupovacna početku.

Dodao je da je riječ o osjetljivom i traumatičnom pitanju,

- Plašimo se da će ionako loši odnosi Hrvatske i Srbije ovime biti dodatno pogoršani, plašimo se da će odustvo mehanizama komunikacije između dviju država može postati još gore nego što jest, kazao je Pupovac dodavši da je Jasenovac mjesto za iskazivanje pijeteta prema strašnom zločinu i jednako strašnom broju žrtava.

- To je mjesto gdje se pokazuje priznavanje žrtava, na kojem se gradi pomirenje, naročito između Hrvata i Srba, rekao je.

Informaciju o Vučićevoj namjeri da dođe u "privatni posjet" Spomen području Jasenovac u nedjelju ujutro prvi je objavio Jutarnji list, a u toj vijesti se navodi i da je Vučić o posjetu, koji je Zagreb ocijenio provokacijom, informirao Pupovca kojemu je navodno rekao da dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i, ako želi, da mu se može i on pridružiti, a ako smatra da to treba, da obavijesti i hrvatsku Vladu. Pupovac je, prema izvorima Jutarnjeg, rekao premijeru Andreju Plenkoviću da ga je Vučić kontaktirao, a u Vladi su ostali konsternirani načinom na koji je srpski predsjednik planirao, kako kažu, napraviti kaos u Hrvatskoj.

U međuvremenu je, u jednoj u nizu burnih reakcija iz Beograda na ovu vijest, tamošnja tehnička premijerka Ana Brnabić prozvala Pupovca.

- Kao što Jutarnji list piše, on je o tome obavijestio Milorada Pupovca, pa me sada zanima reakcija gospodina Pupovca. Što će on sada reći?, upitala je Brnabić.

08. lipanj 2023 15:03