StoryEditor
Hrvatska i svijetPOLITIČKI HARAKIRI

Milanovićevi verbalni ispadi u drugi su plan bacili nekoliko važnih stvari: dok predsjednik divlja mnogi trljaju ruke, a među njima i Plenković

Piše DV - SD
6. listopada 2020. - 11:17
Oko Milanovića sve je više slobodnih mjestaCROPIX
Da sam sebi može biti najgori neprijatelj, Zoran Milanović pokazao je bezbroj puta do sada.
Kako piše "Slobodna Dalmacija", najnovijoj epizodi tog političkog harakirija svjedočimo posljednjih dana, kada predsjednik Republike sasipa drvlje i kamenje, brutalno vrijeđajući i beskrupulozno podcjenjujući sve one koji su se drznuli prozvati ga zbog boravka u klubu Dragana Kovačevića. I prije, i tijekom "lockdowna".

Milanovićevo verbalno divljanje potpuno je, međutim, u drugi plan bacilo nekoliko prilično važnih stvari vezano uz aferu "Janaf".
U prvom redu modus operandi sklapanja poslova u Hrvatskoj. I to na svim razinama. Jer tko god misli da je Željko Petek usamljeni jahač, grdno se vara. Njegov slučaj samo je razgolitio kako korupcijska mreža u stvarnosti u praksi funkcionira.
Za izdašnu apanažu nema toga tko neće namjestiti javni natječaj. Bez obzira na to nosi li stranačke boje HDZ-a, HNS-a, SDP-a ili neke druge stranke. I gdje god se zagrebe, svašta se može otkriti. Ne samo u Petekovu slučaju.
No, dok javnost sa strepnjom iz dana u dan čeka tko će se idući naći na meti Milanovićevih napada, razni peteci, barišići i grgići diljem Hrvatske trljaju ruke. Ako su se i prepali hapšenja ivanićgradskog poduzetnika, sada definitivno mogu odahnuti.
Tek rijetki još pričaju o tome kako država treba stati u kraj korupciji u svojim redovima. Još rjeđi nude sustavna rješenja za obračun s ovom pošasti moderne Hrvatske, pa bi sve opet moglo završiti samo na dugotrajnom suđenju, odvjetničkim smicalicama i kontroverznim presudama. Ne i na iskrenom, svjesnom i dugoročnom obračunu s korupcijom.

Jakov izdržao
Zahvaljujući Milanovićevim eskapadama potpuno u drugi plan pala je i sumnja da su policija i USKOK – po nalogu Banskih dvora – odustali od uhićenja na Martinje prošle godine. Na dan kada je 1,9 milijuna kuna Petek u klubu predao Draganu Kovačeviću. Nitko više ne propitkuje je li se doista politika umiješala u istragu i, u osjetljivom trenutku za HDZ, spriječila akciju hapšenja.
U jeku je, naime, bila predsjednička kampanja, a u klubu se toga dana nalazio suprug tadašnje HDZ-ove kandidatkinje Jakov Kitarović. Istražitelji su naknadno pojasnili zašto tada nisu upali u Slovensku 9, no određene sumnje su ipak ostale.
Paradoksalno je da je na to prvi upozorio upravo Milanović. I da ga je u tome među prvima podržala upravo Dalija Orešković. Danas su njihova upozoravanja potpuno pala u zaborav. A zbog toga ruke trlja i premijer Andrej Plenković, koji se više ne mora braniti od neugodnih pitanja je li petljao po istrazi koja ne bi smjela biti ni javna ni o politici ovisna.
Treća važna stvar vezana je izravno uz samoga Milanovića. I njegovo relativiziranje pravila koje donose tijela, institucije i organi ove države.
U bujici njegovih osobnih obračuna potpuno je neopaženo prošla činjenica da je Milanović objavio da se s "lockdownom" nije slagao, pa da ga slijedom toga nije trebao ni poštovati. On očito drži da pravila vrijede za sve građane. Ali ne i za višu političku kastu: u prvom redu njega samoga, koji je, u vrijeme kada je čitava zemlja čamila doma, jeo, pio i ćakulao s društvom u Slovenskoj 9.

Životinjska farma
Čovjek koji je traktorom orao svoju njivu beskompromisno je kažnjen s osam tisuća kuna zbog kršenja propisanih mjera. Našu novinarku i njezinu prijateljicu u Splitu na putu prema Bačvicama tijekom "lockdowna" zaustavila je policija i pod prijetnjom uhićenja poslala doma. Pritom brutalno napavši Splićanina koji im je priskočio u pomoć.
Milanović i njegova družina zatvorili su se u praktički ilegalan ugostiteljski objekt i svjesno kršili propise. U tome predsjednik ne vidi nikakav grijeh.
– Izmotavanje na "lockdown" je jeftino. Što to znači, da ljudi ne smiju izići iz kuće? Za mene taj režim vrijedi u mjeri u kojoj procijenimo ja i moje osiguranje. Ja sam išao samo na ručak s tri osobe. "Lockdown" je tlapnja, cilj mu je bio da se ljudima pošalje poruka: dajte malo više distance, pazite što radite – pokušao je svoju logiku trampovskim argumentima pojasniti Milanović.
Očito potpuno nesvjestan da time gazi osnovne postulate svake demokratske države. I otvara vrata situaciji koja neodoljivo nalikuje onoj poznatoj prispodobi o farmi na kojoj su sve životinje jednake. Osim što su neke – kako piše "Slobodna Dalmacija" -  jednakije od drugih.
13. lipanj 2021 20:13