StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetoštre poruke

Milanović: To što je Ukrajina dobila status kandidatkinje, a BiH ne, to je sadistički bezobrazluk. I sramota Hrvatske! Plenković je izdajnik. Grlić Radman? On je glup, ‘outao‘ se

Piše DV/Ines Lukić/JL
24. lipnja 2022. - 12:26

Predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj promociji polaznika vojnih škola Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman". Predsjednik je nakon svečanosti dao izjavu novinarima, a na početku je zahvalio svima koji su čekali na vrućini.

Milanović je, prenosi Jutarnji list, komentirao odluku da se Ukrajini dodijeli status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji, a BiH ne.

- Plenković je izdajnik. Neki dan je rekao da ne dopušta da ga se tako zove, to ga očito svrbi. Ovo je politička, hrvatska tragedija. Sramota Hrvatske. Ovo je hladna, cinična, sadistička izdaja u kojoj se ljudima koji pate cinično govori da im se pomaže. Ona izjava je cinizam. Kad će BiH dobiti status kandidata? Kad ispuni uvjete koje nikada neće ispuniti. U BiH postoje Hrvati, kojima je stalo da BiH bude u Europskoj uniji. Drugi možda nisu protiv. Srbi razmišljaju, bošnjačke političke strukture, ne znam. Ali i oni su jednoglasno tražili da se BiH da status kandidata.

Rekao je i da se ministar Gordan Grlić Radman se jučer 'outao'.

image

Šef diplomacije Goran Grlić Radman
 

Ranko Suvar/Cropix

- Poručio im je da su disfunkcionalni i da kao takvi ne mogu biti kandidat... Radman nam na HRT-u objašnjava da je BiH hrpa smeća...

Ministra vanjskih poslova Milanović je nazvao princem od kafilerije iz Sesvetskog Kraljevca. Rekao je i da bi on radio u kotlovnici da ga on nije poslao za ambasadora.

- Što on govori, da BiH treba odustati od Europske unije? Oni nikada neće ispuniti kriterije koje je ispunila Hrvatska. A ovi briselski ćate sad su kriterije još postrožili... Ono što se jučer dogodilo je hrvatska sramota, cinički, sadistički bezobrazluk, rekao je Milanović.

Milanović se zapitao što je učinio Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

- Okrenuo se, otišao doma i poručio da će potpisati izmjene koje, naravno, ne dolaze u obzir, odgovorio je.

image

Premijer Plenković u Bruxellesu

 

AFP

Predsjednik je rekao kako ga je sram, a ne bi trebalo biti, jer je slovenski premijer kazao da će sam probati boriti za status kandidata BiH.

- Ovo što su Slovenci napravili je džentlmenski, to im neću zaboraviti. HDZ-ovcima zamjeram što šute. Nemaš pravo šutjeti. Ovo je farsa u režiji nekoliko jeftinih…, rekao je, piše Jutarnji list.

Novinari su ga pitali i za komentar na povlačenje pa ponovno podizanje optužnice za Agrokor.

- Netko je u DORH-o donio odluku da se te ljude angažira i da će sve propasti. Netko je odgovoran za tu minus inteligentnu katastrofu, rekao je.

Osvrnuo se i na ministra obrane Marija Banožića.

image

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čelnik Europskog vijeća Charles Michele i šefica Europske komisije Ursula von den Leyen na proglašenju ukrajinske kandidature

AFP

- Hoće li normalan čovjek poslati vrhovnom zapovjedniku kandidata za NATO bez konzultacija? I sad to misli meni poslati na potpis. Ti ljudi nisu normalni, to je otmica države, rekao je Milanović.

Ponovio je kako je još gore pojaviti se na Jutelu i reći da je BiH disfunkcionalna država, referirajući se na istup ministra Grlića Radmana.

- Plenković čovjeku ispire mozak, a ovaj je spreman na to da mu ispire mozak. I onda zec upali puni program i onda taj mozak završi na centrifugi. On se teško izražava, ali je i glup, rekao je Milanović o Grliću Radmanu i rekao da je on 'bruka od ministra'

Govoreći o DORH-u, Milanović je pitao i gdje je optužnica protiv Josipe Rimac. 

- Pa nije žena opljačkala Fort Knox. To je neki tipični lopovluk, zvalo se Tenu Mišetić. Zašto nema optužnice?

- Hrvatska politička tragedija. Ovako nisko nikad, zaključio je predsjednik, prenosi Jutarnji list.

26. travanj 2024 00:35