StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpantovčak vs. banski dvori

Milanović: ‘Nismo ništa dogovorili! Kad ja krenem koristiti svoje ovlasti, to neće biti dobro...‘

Piše JL, Krešimir Žabec
9. studenog 2021. - 16:27

NOVO 16: 12 - Smisao i funkcija Vijeća je da o važnim stvarima raspravlja, ne nužno transparentno, ali da se bavi bitnim. Upozoravao sam danima zašto sam predložio sastanak, zbog niza problema koji se ne mogu prikriti odlukom o nabavi zrakoplova. Ne može cijela vojska biti taoc te odluke. Problem je u dvije riječi, a vrag je u detaljima. Predlagao sam da zajedničko priopćenje bude da trenutno materijalno stanje u OSRH, ne duhovno, nije zadovoljavajuće te da treba ulagati napore u razvoj svih grana. To nije bilo prihvatljivo. Nismo se ništa dogovorili. Na drugoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost jesmo. Prave se da se ništa ne događa. Ministar je svoje rekao, sa mnom više razgovarati ne može, s načelnikom Glavnog stožera ne razgovara mjesecima. Rekao sam premijeru da to mora riješiti, to je tema za koju smo se oborstrano pravili kao da ne postoji.

Što je bio motiv? Vidjeli ste, cijelu proteklu godinu na krilima ljubavi i kolosalnih odluka najavljivale su se i druge stvari koje su važne. Neću ulaziti u detalje koji su tajna, ja to određujem kao vrhovni zapovjednik i nikad neću biti transparentan. Najavljivana je kupnja oklopnih vozila, određene američke marke, to je vrlo velikodušna američka ponuda koja je višestruko jeftinija, politički je bitna zbog suradnje s Amerikancima koje šakrtiramo a dobili smo čuda. To je nestalo iz proračuna, a Plenković je govorio da će to biti idući korak dovođenja kopnene vojske na pristojnu razinu. Ništa od toga, ispalo je. Po Ustavu, ja odgovaram za cjelovitost i neovisnost obrane RH, ne mogu prijeći preko takvih stvari. Ova vrsta mudrovanja, da se javnosti ne kaže ništa... Mudrost je često panični strah od akcije. U okviru mogućeg, želim da Hrvatska vojska, bez obzira na prijetnju koja je ili nije trenutna, ne budu glineni golubovi. Dolaskom aviona u RH ne mijenja se ništa ako sve drugo ne bude pratilo taj sustav. Hrvatska si to može priuštiti. To je ignorantski pristup opremanju i strašteškim planovima vojske. Slušati što smo moja Vlada i ja radili prije desset godina, a nabavljali smo puno u težim uvjetima, nakon čega su me izabrali za predsjednika. Nisam dužan polagati račune što je bilo u moje vrijeme. Godine 2015. realizacija proračuna, a to je stvarno, realizirali smo 4.4 milijarde kuna. Prošle godine 300 milijuna kuna više. Kada računate inflaciju, to je isto.

'Nismo ništa dogovorili! Kada ja krenem korisititi svoje ovlasti, to neće biti dobro...', rekao je Milanović, donosi Jutarnji list.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sazvao je za 16 sati na Pantovčaku konferenciju za medije. Povod je, kako se čini, činjenica da se predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i Banski dvori nisu uspjeli dogovoriti o zajedničkom priopćenju nakon sjednice Vijeća za obranu koja je održana u 11 sati u Banskim dvorima.

Nakon toga, u 13 sati, održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost s koje je pak i iz Banskih dvora i s Pantovčaka odaslano usuglašeno priopćenje.

- Dana 9. studenoga 2021. održana je sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost koju su zajednički sazvali Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Vijeće je raspravilo o sigurnosnom stanju u jugoistočnoj Europi, kako i problemu nezakonitih migracija. Na sjednici su usvojene Godišnje smjernice za rad sigurnosno-obavještajnih agencija za 2022. godinu, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, navodi se u tom priopćenju.

Ovo je bio prvi put da su predsjednik Milanović i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sjeli za stol otkad su se Pantovčak i Banski dvori sukobili zbog stanja u oružanim snagama.

Sukob je izbio nakon što je ministar obrane Mario Banožić umirovio zapovjednika Počasno-zaštitne bojne Elvisa Burčula.

Milanović je negodovao zbog ove ministrove odluke, a sve je kulminiralo prije desetak dana kada Banožiću nije dopušteno da drži govor na prisezi vojnika.

Posljednju epizodu u ovom konfliktu vidjeli smo jučer kada su mediji doznali kako je Banožić donio odluku kojom zabranjuje da bez njegova potpisa Oružane snage RH pružaju potporu Uredu predsjednika za protokolarne i druge aktivnosti, a iz Ureda predsjednika RH reagirali su da je ta odluka nezakonita i neustavna.

18. travanj 2024 00:57