StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdan sjećanja

Milanović ‘Dvije kolone u Vukovaru? Uvijek smo zajedno, osim kada je HDZ u oporbi. Neću se sresti s Pupovcem, kad sam došao u Borovo selo, frajer je pobjegao i bacio se u Dunav!‘

Piše Dv
11. studenog 2022. - 11:44

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj prisezi 36. naraštaja ročnih vojnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u Požegi. Tom prilikom komentirao je obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Vukovaru, prenosi N1.

“Prošle godine nismo bili u dvije kolone. Odakle ta naznaka. Nije bilo nikakvih razmimoilaženja, tamo se pojavio netko iz Vlade. To je obljetnica pogibije Blage Zadre. Kakve su to dvije kolone? Uvijek smo svi zajedno u koloni, osim kad je HDZ u opoziciji”, rekao je Milanović.

“Jel to netko nagovijestio? Osim nekakve bolesne redakcije. Je li netko nagovijestio dvije kolone? Ja nikad nisam izazivao incidente i nikad izazivao dvije kolone. Ja ću 17. doći u Vukovar na otkrivanje spomenika Kati Šoljić, a 18. ću konačno otići u Škabrnju u kojoj nisam bio od 2007.”, dodao je.

“Nermojte kuhati čorbu tamo gdje nema divljači i nema mesa. To je kao da netko pita hoće li biti pucnjave u Vukovaru. S obzirom na to da nisam bio u Škabrnji od 2007., mislim da je vrijeme da odem tamo”, kazao je predsjednik.

Na upit o izjavi gradonačelnika Ivana Penave da poziva Vladu da se suzdrži od performansa, misleći na Pupovčevo polaganje vijenaca svim žrtvama 17. studenog, rekao je

“Tu ima elemenata performansa. Ja ću vas podsjetiti da je 2013. na jedan divljački organizirana ta kolona pred kompletnim državnim vrhom i da su u vrlo kvarnoj organizaciji uspjeli izvesti da jedna kolona prepriječi put drugoj. Tada je Pupovac bio uz mene, koji sam bio hrvatski premijer. Zašto nije sada uz Plenkovića”, pita se Milanovića.

Na konstataciju novinarke da će se s Pupovcem sresti 17. studenog, odgovara:

“Nećemo se sresti. Ja kad sam došao u Borovo selo, frajer je pobjegao i bacio se u Dunav. Da me ne mora vidjeti. Pupovac nije predstavnik Srba, on je predstavnik 10 posto Srba. On radi što hoće, ovo je slobodna zemlja”, kazao je predsjednik.

Odgovarajući na pitanje oko slanja helikoptera u Ukrajinu komentirao je da je sve već rekao tri puta. Odbacio je mogućnost da razgovara s državnim tajnikom o toj temi. Može samo s predsjednikom Vlade razgovarati o tim temama.

Istaknuo je da odluku Vlada može donijeti bez njega.

Komentirao je opet svađu s Majkama Srebrenice, s kojima vodi polemiku već neko vrijeme nakon što su ga optužile da negira genocid u Srebrenici.

Podsjetio je da se Bakir Izetbegović hvalio da oni u SDA pišu njima priopćenja.

“Za mene je to od sada politička organizacija. Ja sam odlazio u Srebrenicu. Borio sam se za prava svih manjina, pa i bošnjačke. I onda napišu da ja glumim demokrata, ali da sam fašista. Moje mjere i ponašanje su demokratski, ali kritičan sam prema svima”, rekao je.

25. travanj 2024 10:20