StoryEditor
Hrvatska i svijetFOTO: DRAMA NA PELJEŠCU|

MIHO ROZIĆ: Pucajte ne bojim se metka, ja sam hrvatski branitelj nije me strah poginuti!

Piše Stanislav Soldo/SD
12. listopada 2020. - 10:59
Miho Rozić na bageru pred specijalcimaDenis Jerković/CROPIX
Stonski vinar, Miho Rozić nije uspio spasiti svoje vinograde i maslinike koji su se našli na trasi pristupne ceste Pelješkom mostu, točnije stonske obilaznice. Teška mehanizacija grčke tvrtke Avax koja izvodi radove ušla je u ponedjeljak oko 9 sati u vinograd na lokalitetu Mili neposredno iznad skretanja za trajektno pristanište Prapratno. Situacija je bila napeta. Miho je pokušao zaustaviti bager. U jednom trenutku se bio popeo na bager ali su ga interventni policajci spustili dole. Uzvikivao je da je on hrvatski branitelj, da ga nije strah poginuti, donosi Slobodna Dalmacija.

Pucajte ne bojim se metka, vikao je. No to mu ništa nije pomoglo. Bager je najprije porušio ogradni suhozid a zatim i neobrane masline te trsove loze.

image
CROPIX


Ističući da rješenje o prisilnom uvođenju u posao grčke tvrtke Avax na lokalitetu Mili nije pravomoćno te da postupak zbog toga treba odgodit, odvjetnice Miha Rozića su naglašavale da plodovi masline i grožđe još nisu obrani.
Zbog toga treba odgoditi izvršenje. Osim toga pregovori još nisu završeni. Treba ubrati plodove, isticale su Rozićeve pravne zastupnice ali su djelatnice ureda državne uprave i predstavnik Hrvatskih cesta ostali neumoljivi i bager je ušao u vinograd.
Miho Rozić je više puta uzvikivao da trasa pristupne ceste ide preko njegova posjeda, vinograda i maslina da bi se izbjegla betonara, koju je na obližnjem državnom zemljištu izgradio brat načelnika općine Ston, Vedrana Antunice. Još je dodao da spomenuta betonara isporučuje beton Avaxu.

image
CROPIX


Inače, Rozić traži o Hrvatskih cesta da mu za ukupno oduzeto zemljište na više lokacija, isplate 3, 2 milijuna kuna za izgubljene plodove loze i maslina, 481 tisuća kuna za jedno zemljište koje mu je plaćeno kao šumsko premda je građevinsko po cijeni od pet eura za kvadrat umjesto pedeset eura, koliko je plaćeno susjedima, te da mu se ustupi 34 tisuće kvadrata državnog zamjenskog zemljišta. No, Hrvstske ceste nisu pristale na ovakvu ponuđenu nagodbu te su Mihu Roziću isplatili nešto više od milijun kuna, što je za njih neprihvatljivo.

image
Izvlastenje vinograda Mihe Rozica iz Stona na predjelu uvala 
CROPIX


Što ću ja sada. Ne daju nam da živimo. Ovo je naše zemljište nije državno. Dok sam živ borit ću se za njega, kazao je Andrija Rozić sin Miha Rozića.
Na lokalitetu Mili okupilo se dvadesetak Stonjana koji su dali potporu obitelji Rozić. Na kraju je policija odvela Miha Rozića uz obrazloženje da ide u postaju dati izjavu, piše Slobodna Dalmacija.
loading...

Izdvojeno

12. listopad 2020 11:04