StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetStambeno zbrinjavanje mladih

Mato Franković u Saboru predstavio Dubrovačku stanogradnju i novi projekt unutar zidina: ‘ Već ove godine iznajmit ćemo prve gradske stanove obiteljima s troje ili više djece‘

Piše DV
10. ožujka 2023. - 13:51

Gradonačelnik Dubrovnika i saborski zastupnik Mato Franković sudjelovao je danas na sjednici Odbora za obitelj, mlade i sport  Hrvatskoga sabora. Franković je tom prigodom putem video veze predstavio modele stambenog zbrinjavanja mladih obitelji koje Grad Dubrovnik razvija i provodi pod zajedničkim nazivnikom „Dubrovačka stanogradnja“. 

image

Dubrovačka stanogradnja

Rekao je da su prijašnji modeli POS programa pokazali brojne manjkavosti koje su nerijetko dovodile do zlouporaba te je Grad Dubrovnik vlastiti program stambenog zbrinjavanja osmislio s ciljem da kroz potpuno javan i transparentan postupak dodjele stanova odgovori na potrebe mladih obitelji na svom području, a koje zbog uvjeta na tržištu teško dolaze do prve nekretnine. 

 

Gradonačelnik Franković se, uz prva 43 stana izgrađena u Mokošici, osvrnuo i na projekt izgradnje dodatnih 50 stanova u naselju Solitudo te na program dodjele zemljišta za izgradnju obiteljskih kuća na Pobrežju, na zemljištu površine 75.906 metara četvornih koje je Grad Dubrovnik prethodno kupio. 

image

Uskoro gradski stanovi u najam obiteljima s troje i više djece

Božo Radić /Cropix

Predstavio je i novi program obnove i uređenja stambenog fonda u izvornom gradskom vlasništvu unutar povijesne jezgre te ustupanju u najam po povoljnim cijena tih stanova obiteljima s troje ili više djece, a što je u skladu s naporima ove gradske uprave usmjerenih prema očuvanju života u povijesnoj jezgri, a dio je i Plana upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom Dubrovnika. Prvi stanovi, nakon uređenja, trebali bi se dodijeliti u 2023. godini. 

 

Predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović zahvalila je gradonačelniku na sudjelovanju koje je ocijenila vrlo korisnim s obzirom na to da je Grad Dubrovnik našao načine kako aktivno i uz rezultate odgovoriti na izazove u rješavanju stambenog pitanja mladih. 

20. travanj 2024 11:47