StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGradsko vijeće o ukrajinskoj krizi

Mato Franković: Nećemo sankcionirati dubrovačke Ruse dok Vlada ne odredi smjernice, ali trebamo pripaziti na događanja u susjedstvu

Piše dv
8. ožujka 2022. - 12:21
Superjahta Queen K ruskog oligarha Olega Deripaske, ovdje na vezu u Tivtu (arhivska fotografija)  Dieter Wanke/alamy

Na sjednici Gradskog vijeća Grada Dubrovnika vijećnica Katarina Doršner (HDZ) je izrazila potporu uvođenju sankcija Rusiji i suosjećanje s ukrajinskim narodom, te pitala što će biti s imovinom ruskih državljana na širem dubrovačkom području s hotelom Belvedere, vilom Katinom u Šipanskoj luci, Vilom Aurora i ruskim jahtama u našem moru?

Gradonačelnik Mato Franković iskazao je simpatije prema ukrajinskom narodu i osudio agresiju Rusije koja je, dodao je, ušla na prostore demokratske zemlje Ukrajine sa samo njima znanim ciljem. Teško je gledati  patnje na televiziji tog naroda, teško je čitati izvješće o poginuloj djeci istovremeno znajući da smo mi jedan od gradova u RH koji je dao najveći broj žrtava pale djece. Podržavam sve odluke Vlade RH po pitanju sankcija Rusiji, one su opravdane i potrebne. Njihova namjera je da se predsjednik Rusije urazumi. Ništa nisu krivi Rusi kao narod, oni su uvijek bili prijateljski narod i dobrodošli gosti u našem gradu na jednak način kao i njihovi investitori. Imamo gospodina Šelkova koji se pokazao do sada pravim gosparom sudjelovao u javnom životu, potpomago financijski opću bolnicu i slično.

- Viktor Vekselberg, vlasnik restorana 360°, ušao je u tu investiciju koja nije visoko isplativa ali je donio destinaciji značajem tog restorana puno. Ne možemo takve ljude osuditi ali trebamo poštivali odluke Vlade RH. Prema tim ljudima nema još nikakvih sankcija ali ako ih bude mi ćemo poštivati što Vlada reče. Prvi put međunarodna zajednica je snažno reagirala na agresiju prema jednom narodu. Ovo treba biti poruka ne samo  Putinu nego i drugima koji zveckanjem oružja misle da će riješiti neke probleme. Nemojmo se uljuljati i misliti da je bezazleno ovo događanje u Crnoj Gori i u Bosni iHercegovini i tu Hrvatska treba kao članica EU imati značajnu ulogu i biti jasan i značajan faktor stabilnosti kako u BiH tako i u CG. Svjedočimo danas da u CG u Tivtu se oduzimaju prostori Hrvatima koje su gradili prije 120 godina. Današnji gradonačelnik Tivta im oduzima prostore, naređuje deložaciju i slično, samo zato što su Hrvati. Mi kao članica EU moramo znati stati iza svog naroda i pokazali smo da znamo. Vjerujte, stat ćemo i u CG i u BiH sa samo jednim zalogom, zalogom za mir.

06. svibanj 2024 18:31