StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetProjektant Pelješkog mosta

Marjan Pipenbaher uoči ostvarenja sna: Na mostu danas ništa ne bih promijenio, dodao ili oduzeo. Moje će ‘dijete‘, baš kao u Oliverovoj pjesmi, prkositi svakoj buri i neveri

Piše Gabrijela Bijelić
24. srpnja 2022. - 14:41

Uoči skorog otvorenja Pelješkog mosta, glavni projektant i jedan od autora infrastrukturnog projekta koji će napokon povezati teritorij Republike Hrvatske Marjan Pipenbaher za Dubrovački se osvrnuo na ideju i realizaciju ove ključne građevinske investicije:

- Vrlo mi je drago i zahvalan sam da mi je bilo dano sudjelovati u projektiranju i izgradnji Pelješkog mosta koji predstavlja u konstrukcijskom a i arhitekturnom smislu vrhunski most i u svjetskom mjerilu. Sjećam se onih ranih jutarnjih sati u Pelješkom zaljevu, kada se rađa dan, i onih prvih ideja i dvojbi u početku ljeta 2013. kad smo počeli pripremati zajedno sa kolegama iz Građevinskog fakulteta iz Zagreba dvije varijante mosta. Veseli me da se Investitor Hrvatske ceste na kraju ipak odlučio za varijantu mosta s 6 pilona i 5 velikih centralnih raspona dužine po 285 metara koja je bila i u ekološkom smislu više prihvatljiva - kazao je emotivno glavni projektant Pelješkog mosta.

image
Zeljko Hajdinjak /Cropix

- Most je prekrasan i mirno se uklapa u okoliš Pelješkog zaljeva. Na njemu ne bi danas ništa promijenio, dodao ili oduzeo. Velik je to most ali u svom bistvu skroman i ne strši u zaljevu. "Bile" je boje kako kažu Dalmatinci i kao u pjesmi Moj galebe Olivera Dragojevića: "prkosi svakoj buri i neveri, ča sve vaja …."

Moja velika briga poslije skoro 10 godina nekako polako nestaje i pretvara se sa svakim danom koji još fali do otvorenja mosta u sve veće veselje. Hvala svim hrvatskim, kineskim i slovenskim kolegama i suradnicima na suradnji na ovom prelijepom projektu. Bog živi Hrvatsku! - zaključio je Marjan Pipenbaher.

01. svibanj 2024 10:16