StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSITUACIJA U OB DUBROVNIK|

MARIJO BEKIĆ: Zalihe nam nisu beskonačne, najkritičnija je opskrba lijekova za onkološke bolesnike!

Piše Ahmet Kalajdžić
2. travnja 2021. - 19:35

Činjenica da je trenutačno ukupni dug Opće bolnice Dubrovnik za lijekove, potrošni medicinski materijal i ostale potrepštine nepunih 49 milijuna kuna najbolje opisuje u kako se teškoj situaciji nalazi ta zdravstvena ustanova. A o nesmetanom radu dubrovačke bolnice ne ovisi samo 130 tisuća građana najjužnije hrvatske županije koja je, u uvjetima COVID- krize i donesenih mjera prostorno još izoliranija, što problem opskrbe lijekova čini gotovo pa dramatičnim. O tome koliko je realna opasnost da će pacijenti ostati bez lijekova i koji su lijekovi najkritičniji, ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik izvanredni prof. dr sc Marijo Bekić kaže:

-Recimo otvoreno kako trenutačno imamo zalihe svih lijekova. Ali, naše zalihe nikako nisu i beskonačne, nego su u prosjeku najviše za period od petnaestak dana. Nazivi lijekova koji su najkritičnije predstavljaju podatak kojeg smo dostavili nadležnom Ministarstvu zdravstva RH i ne znam koliko su za javnost, ali generalno možemo reći kako je uvijek najkritičnija opskrba za pacijente koji boluju od onkoloških bolesti. To se odnosi i na lijekove za imunološke bolesti. Lijekovi za mnoge ostale bolesti su dosta jeftiniji, kao npr. anesteziološki antibiotici te s njima nemamo prevelikih problema. Kategorije onkoloških i imunoloških lijekova su vrlo specifične i zbog cijene te ih trebamo avansno plaćati! Istina, HZZO priznaje taj trošak, ali mi u bolnici za njihovu nabavku moramo uvijek imati unaprijed osigurana sredstva kako bismo ih priskrbili našim pacijentima. Primjerice, imamo nekoliko pacijenata kojima se mjesečna terapija penje do iznosa od po 70 tisuća kuna, što znači da na računu moramo imati najmanje taj iznos kako bi im bolnica priuštila tu skupinu od sedam- osam različitih lijekova- ističe dr Bekić te dodaje kako se među tzv. imuno- lijekovima nalaze i oni za liječenje reumatoidnog artritisa, ateroskleroze i slično.

Kao da rezimira, dr Bekić na kraju ističe kako relativno mnogo takvih pacijenata gravitira našoj bolnici, a premda taj problem nije kritičan, naglašava kako valja brinuti i o stalno dostatnoj količini medicinske opreme.

26. travanj 2024 11:17