StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVRHUNCI KARIJERE

Mali Modrić s pet godina igrao se s kozama na vrhu Velebita, a sada će igrati protiv Messija na vrhu nogomentnog svijeta. Video pastira Luke globalni je hit

Piše PSD
13. prosinca 2022. - 13:03

Dok se čeka današnja polufinalna utakmica hrvatske nogometne reprezentacije protiv Argentine na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru, cijeli najšire shvaćeni nogometni svijet razmišlja o fenomenu male države koja dva Mundijala zaredom igra polufinale. A možda će igrati i svoje drugo finale i prvi put u njemu pobijediti, piše Slobodna Dalmacija.

Razmišlja se tako o izborniku Zlatku Daliću, Ivanu Perišiću i nizu hrvatskih reprezentativaca koji igraju u poznatim europskim klubovima, mladima Jošku Gvardiolu i Dominiku Livakoviću, hrvatskoj snazi kolektiva, taktici, sreći i mentalnom sklopu...

Ipak prvo ime je kapetan Luka Modrić, energični 37-godišnjak, s titulom najboljeg svjetskog nogometaša iza sebe, dugim reprezentativnim stažem, karijerom u viđenim europskim klubovima, a najviše u Realu s kojim je često bio na pobjedničkom postolju.

 

image

Luka Modrić u naletu

Screenshot YouTube

Laik iz nogometnoga svijeta mogao bi pomisliti da se takav izvanserijski nogometaš rodio i odrastao u penthouseu s pogledom na njemu omiljeni Maksimir, ali istina je potpuno drugačija.

Luka Modrić rođen je 1985. godine u Zadru, a djetinjstvo je proveo u malom mjestu Modrići nedaleko Obrovca, u kojem su radili njegovi roditelji, do početka srpske agresije. Kao dijete Luka je odlazio do djeda koji je čuvao koze na Velebitu. U jednom od tih boravaka na Velebitu kamerom ga je snimio glazbenik i zaljubljenik u prirodu Pavle Balenović za svoj dokumentarac "Napad vuka".

 

image

Modrić, vjeran modrom dresu i povećoj modroj jakni

Screenshot YouTube

Iza druge minute videa iz 1990. godine može se vidjeti petogodišnjega Luku kako trči za kozama po velebitskom kamenju. Taj je video, u kojemu se Luka Modrić, kratko pojavljuje iza druge minute, globalna je atrakcija na YouTubeu. Kao što je to bio i 2018. na mundijalu u Rusiji. Iz toga videa neki su izvlačili zaključke o Modrićevoj genetici i žilavosti, predispoziciji za dugo trčanje, za uspone i teške terene.

Video možete pogledati

.

- Godinama nisam imao pojma da sam te davne godine snimio Luku s ocem na starom imanju koji su prikupljali stado koza. Ubrzo nakon 1990. godine, rat je uništio njihov dom. Sve se odjednom promijenilo i više ih nisam vidio. Otišli su kao i mnogi ljudi iz tog kraja. I onda sam tek prije samo nekoliko godina dobio informacije o tome tko je mali dječak koji je pomagao ocu u mojoj epizodi. Taj dječak postao je poznati hrvatski nogometni igrač Luka Modrić. Čitao sam kako je ostvario svoj dječački san, rekao je Balenović za Jutarnji list.

 

image

 Luka Modrić, idol navijača, strah i trepet protivnika

Ronald Goršić/Cropix

Autor videa, koji teško da je mimoišao argentinske reprezentativce i stručni stožer, nije znao koga je snimio te 1990. na Velebitu, ali i većina najvrjednijih stvari dogodi se potpuno neočekivano.

Baš kao što se dogodilo i ovo hrvatsko svjetsko nogometno polufinale. I ono što bi se moglo dogoditi nakon njega. Nećemo planirati, kao i ovo s Lukom Modrićem, bolje je da je neočekivano.

19. travanj 2024 02:01