StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNISU IMALI IZBORA

Mali medvjed ulazio u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo, pokušali su ga istjerati, ali su ga morali upucati...

Piše Dv
5. lipnja 2023. - 11:49

Mladi medvjed koji je zalutao u centru Kostrene upucan je u nedjelju navečer. Završetak je to neuspješne akcije tjeranja ove životinje. Kako taj način micanja medvjeda nije uspio, lovci su sa stručnjacima koji imaju ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede i Hrvatskog veterinarskog instituta usmrtili životinju.

– Medvjed je podivljao, počeo raditi probleme i izazivati opasnost, ulazio je u dvorišta i dječja igrališta te ugrozio stanovništvo. Prije nego su lovci stigli ugrozio je dvije djevojke koje su se nalazile na autobusnoj stanici, one su pobjegle, a njihov otac se skrio u kombiju dok se medvjed ne makne. Penjao se ljudima na balkon, na garažne ploče, pojavljivao se pred ulaznim vratima kuća.

Reagirali smo na poziv 112 i na pozive lokalnog stanovništva, no dotad je medvjed napravio veliki nered, zbog čega uspavljivanje sinoć nikako nije bilo izvedivo. Zbog toga smo u koordinaciji s općinskim načelnikom, policijom i nadležnim institucijama nažalost bili prisiljeni ustrijeliti medvjeda - rekao je za Novi list Orlando Francišković, predsjednik Lovačkog društva „Jelen“ Čavle čiji su članovi sudjelovali u sinoćnjem pothvatu zaštite ljudi, domaćih životinja i imovine, prenosi VauMijau.

Medvjed je pretprošlog vikenda viđen u Kostreni i Bakru, dok je ove subote te u nedjelju ponovno posjetio kostrenska naselja. Prema Franciškovićevim riječima, najvjerojatnije se radi o istoj životinji, koja je bila stara oko dvije godine. Vjeruje da je malac na kraju sezone parenja pobjegao od svoje majke u opasnosti od alfa mužjaka.

18. listopad 2024 14:24