StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetIZMJENILI PROSTORNI PLAN

Makarska gradska vlast zabranjuje gradnju višestambenih kuća i zgrada te etažiranje ‘aparthotela‘: ‘Dosta je apartmanizacije! Nema više gradnje‘

Piše Marko Špoljar/jl
12. prosinca 2023. - 13:47

Ispod naslova "Ministarstvo odobrilo revolucionarni Prostorni plan Makarske: Dosta je apartmanizacije!", na internetskim stranicama Grada Makarske objavljena je vijest kako je Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo izmjene Prostornog plana grada Makarske, koje će se sljedećeg petka, 22. prosinca, naći pred gradskim vijećnicima.

Prema novom planu, u Makarskoj će do daljnjeg biti zabranjena višestambena gradnja, kao i etažiranje ‘aparthotela‘. Gradonačelnik Zoran Paunović kaže da su do takve odluke došli zbog stanja na terenu koje je, kako tvrdi, neodrživo, donosi Jutarnji list

- Ova izmjena Prostornog plana je, usudio bih se reći, najvažnija odluka makarske gradske vlasti u proteklih nekoliko desetljeća. To je prvi korak prema spašavanju grada, usmjeravanju njegova razvoja u smjeru koji je održiv i zaustavljanja daljnje betonizacije. Iznimno zabrinjavajući rezultati Studije turističkog nosivog kapaciteta, koje smo nedavno predstavili, potvrdili su da naša komunalna infrastruktura neće izdržati ako bi se se nekontrolirana gradnja nastavila. U pitanju su, doslovno, opskrba vodom, električnom energijom, javna odvodnja i normalno prometovanje gradom - poručio je Paunović.

Nedavno objavljena Studija turističkog nosivog kapaciteta, koju je Makarska napravila u suradnji s Institutom za turizam, potvrdila je kako više od polovine stambenih jedinica u Makarskoj nije stalno naseljeno, da se 2016. do 2019. izgradnja udvostručila, te da Prostorni plan, donesen 2020. godine, trenutno omogućava izgradnju još dodatnih 10 tisuća stambenih jedinica.

image

Makarska

Ivo Ravlic/Cropix/Cropix

- To znači kako, nažalost, možemo očekivati nastavak gradnje i u godinama nakon donošenja izmjena Prostornog plana iz 2020. godine jer su u pitanju stare dozvole, koje, po zakonu, ne možemo mijenjati. Službe nemaju izbora već postupiti po slovu zakona, ali tu podvlačimo crtu i više neće biti izdavanja novih dozvola. Na vrhuncu sezone, Makarska ima 2,2 posjetitelja po stanovniku, a procjena je kako postoji 10 tisuća neprijavljenih komercijalnih ležajeva te 1000 dovršenih stanova u kojima nitko nikada nije živio ni boravio! - kaže gradonačelnik Paunović.

Dodaje kako se Makarska prva uhvatila u koštac s problemom koji je prisutan na većem dijelu naše obale.

- Ovdje je riječ o našim ljudima. Mladi nam napuštaju grad, jer je cijena kvadrata nevjerojatno visoka, a nikada se nije više gradilo. Problem visoke cijene kvadrata za mlade obitelji nećemo riješiti gradnjom novih stanova, već stavljanjem izgrađenih stanova u funkciju građana, umjesto ilegalnog bogaćenja - poručio je gradonačelnik Makarske, dodavši kako se ne boji mogućih pritisaka iz građevinskog sektora, piše Jutarnji list

- Mi smo na pritiske navikli, ali nećemo posustati jer se radi o našoj budućnosti i budućnosti naše djece. Zahvaljujem ovim putem Ministarstvu koje je pokazalo kako politički predznak nije važan kada se radi o pitanjima od životne važnosti - rekao je Paunović i zaključno dodao kako je siguran da će svi gradski vijećnici podržati izmjene Prostornog plana.

01. svibanj 2024 15:55