StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetVIDEO KRUŽI DRUŠTVENIM MREŽAMA

Majka dječaka optužuje: ‘Moj sin s Downovim sindromom bio je nepoželjan na dječjoj predstavi‘; Iz vrtića demantiraju: ‘Odgajateljica je štitila dijete od pada‘

Piše katarina marić banje/sd
22. prosinca 2022. - 19:19

U dječjem vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu u tijeku je dvodnevni inspekcijski nadzor, a povodom objave majke dječaka s Downovim sindromom na Instagramu u kojoj je optužila predškolsku ustanovu da djetetu nisu dali sudjelovati u predstavi, piše Slobodna Dalmacija.

”Dok su druga djeca na pozornici pjevaju, moj sin je na klupi pleše i čeka da sve završi... Znači da se radilo sa njim, kojim povodom on nije mogao na binu i zašto je skinut s iste?

Kad sam pitala ravnateljicu zašto moj sin nije sudjelovao rekla je: ‘gospođo ako vam se ne sviđa ima još 10 drugih vrtića idite slobodno!’

Mi idemo naravno, ali nećemo šutiti i staviti sve pod tepih, to ne zaslužuje nitko, a najmanje dijete od pet godina”, navela je majka u svojoj prvoj objavi.

’Neistinit narativ’

S druge strane, u demantiju koji je poslao vrtić “Trnoružica”, medijima je navedeno kako djelatnici vrtića odgovorno tvrde da je majka dječaka netočno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20. prosinca 2022. godine.

image

Širokobriješki dječji vrtić ‘Trnoružica’

Nikola Vilić/Cropix

Naime, tijekom priredbe, koju su pripremile odgojiteljice, sudjelovala su djeca svih skupina, a u kojim skupinama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi da je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi.

Iz vrtića su poručili kako je majka “stvorila neistinit narativ” te “svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu”, stoji, među ostalim, u reakciji iz vrtića.

Dijete bez asistenta?

Pokušali smo kontaktirati majku putem društvene mreže, ali nam do objave teksta nije odgovorila. U međuvremenu je objavila i status u kojem je izjavila kako nije istina da proziva “tete” iz vrtića jer su one “uvijek bile divne prema njenom sinu” te kako “sve ide politički dok ona ide naivno”.

Također je upitala zašto je njezin sin dva mjeseca bio u vrtiću bez asistenta. Kako doznajemo u Širokom Brijegu, dječak je upisan u vrtić od 2019. godine, s prekidom od rujna prošle do rujna ove godine.

Obitelj je u tom razdoblju otišla u Njemačku, odakle su se vratili u ožujku ove godine, kada su roditelji ponovno zatražili upis dječaka u isti vrtić.

Kako je u međuvremenu na njegovo mjesto upisano drugo dijete s posebnim potrebama, iz ustanove su ponudili da pričekaju da dvije djevojčice iz vrtića odu u školu te će se na oslobođeno mjesto upisati dječak s Downovim sindromom.

image

Javna objava majke

Privatni album

Roditelji su odlučili pričekati da se oslobodi mjesto u istom vrtiću te ga nisu upisali u drugu ustanovu, tako da je 1. rujna ove godine ponovno krenuo u “Trnoružicu”. U istom vrtiću upisana je i njegova mlađa sestra.

Riječ je o ispostavi vrtića ispod Doma zdravlja u Širokom Brijegu, dok je središnjica na adresi Fra Zdenka Galića, gdje smo i potražili ravnateljicu Zdenku Zovko. Radi se o javnoj ustanovi čiji osnivač je Grad Široki Brijeg. Ravnateljica u četvrtak ujutro nije željela davati dodatne izjave smatrajući kako je sve navedeno u priopćenju za medije.

– U ustanovi je trenutno Nada Đerek, inspektorica iz nadležnog ministarstva obrazovanja i nauke te će se nadzorom utvrditi sve okolnosti – kratko nam je rekla.

’Svaka joj čast’

Nije nam željela potvrditi je li istina de je jedan član šire obitelji dječaka nazvao vrtić i ispričao se djelatnicama zbog cijele situacije. Što se tiče stanovnika Širokog Brijega, mišljenja su podijeljena, ali svima je zajedničko da zbog osjetljivosti situacije i činjenice da žive u malom mjestu ne žele izlaziti u javnost imenom i prezimenom.

– Kada sam vidjela objavu i video na Instagramu, počela sam plakati. Mama sam troje djece i mogu samo kazati mami dječaka “svaka joj čast”. Treba naći hrabrosti da se javnost osvijesti o problemima djece s posebnim potrebama – kazala nam je 37-godišnja Sanja.

image

Širokobriješki dječji vrtić ‘Trnoružica‘







 

Nikola Vilić/Cropix

Njezina prijateljica, 25-godišnja Ivana nema djecu, ali slaže se da je potrebno uvijek upozoravati na takve situacije.

– Svi smo mi osjetljivi na djecu i nužno je da se utvrdi što je istina, a što nije. Naravno, nikoga ne treba unaprijed osuđivati – istaknula je.

Izjavu nam je dao i 42-godišnji Petar, čija su djeca išla u isti vrtić.

– To je jedan od deset vrtića kod nas i ja sam bio stvarno zadovoljan kakve su bile djelatnice prema mojoj djeci. Nadam se upravo zato da će se prije bilo kakve odluke uzeti dvije strane priče – rekao je.

Sve će se provjeriti

Otprilike slično kaže i 63-godišnja umirovljena socijalna radnica.

– Moja unučica ide u isti vrtić i nemam primjedbu. Što se tiče ovog slučaja, pitam se tko bi bio kriv da je dječak pao s pozornice. Onda bi također krivili tete iz vrtića. Žao mi je zbog tih žena, koje vrijedno rade, da se ovako o njima govori – izjavila nam je gospođa. Grad Široki Brijeg objavio je priopćenje u kojemu su naveli kako su upoznati sa situacijom i događajem u Dječjem vrtiću “Trnoružica”.

image

Javna objava majke

Privatni album

– Poduzet će se sve potrebne mjere, a nadležne službe će istražiti i utvrditi sve okolnosti. Žao nam je zbog cijele situacije. Svako dijete treba zaštititi jer su djeca nešto najvrjednije što imamo – istaknuli su.

Naglasili su kako u Širokom Brijegu djeluje Dom Marija naša nada (dom za djecu s poteškoćama u razvoju) koji od Grada ima podršku u svakodnevnom radu. To je dokaz, smatraju, kako Grad Široki Brijeg ima senzibilitet prema najranjivijim skupinama.

Prva objava majke dječaka o događanjima tijekom predstave

Dok su druga djeca na pozornici pjevaju,Jakov je na klupi plese i ceka da sve zavrsi.. Znaci da se radilo sa njim,kojim povodom on nije mogao na binu i zasto je skinut sa iste?
Kad sam pitala ravnateljicu zasto Jakov nije sudjelovao rekla je:"gospodjo ako vam se ne svidja ima jos 10 drugih vrtica idite slobodno!"
Mi idemo naravno,ali necemo sutit i stavit sve pod tepih to ne zasluzuje nitko a najmanje djete od 5 godina.

Demantij vrtića "Trnoružica"

Obraćamo Vam se povodom neistinitih navoda gospođe koje je ista iznijela dana 21.12.2022. godine na društvenim mrežama, a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali.

Potaknuti pisanjem gospođe čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječjeg vrtića „Trnoružica“ u Širokom Brijegu, djelatnici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa netočno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine.

Naime, tijekom priredbe, koju su pripremile odgajateljice, sudjelovala su djeca svih skupina, a u kojim skupinama se nalaze i djeca s poteškoćama u razvoju. Apsolutno su neistiniti navodi kako je dijete s poteškoćama bilo izdvojeno ili da mu nije bilo dopušteno sudjelovati na priredbi.

Izdvajanje bilo kojeg djeteta nije bila namjera, niti je praksa djelatnika vrtića bilo koga diskriminirati ili ugrožavati, a pogotovo ne djecu sa poteškoćama u razvoju. Naprotiv, dječji vrtić Trnoružica je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje.

Veliku pomoć u ovakvim aktivnostima, a pod koje aktivnosti spadaju i božićne priredbe, djelatnicima vrtića pružaju i asistenti kao stručne osobe za pomoć djeci sa posebnim potrebama.

Vezano za sporni trenutak koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izišao na binu, proveo na istoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju.

Odgajateljici niti bilo kome od djelatnika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga skupina djece izvodi svoju kratku točku. Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu. U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka stvorila neistiniti narativ da djelatnici vrtića izoliraju dijete od ostalih.

Svi djelatnici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo tko od djelatnika odveo dijete u garderobu.

Žalosni smo i začuđeni iznesenim stavovima gospođe, a čiji stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju. Nitko od odgajatelja kao niti ja osobno nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta.

Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo.

Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj.

Molimo sve medije koji preuzmu ovo priopćenje da ga prenesu u cijelosti.

S poštovanjem.

RAVNATELJICA I DJELATNICI                                                                                Dječjeg vrtića „Trnoružica“

(u demantiju je navedeno ime i prezime majke koje smo uklonili, op.a.)

01. svibanj 2024 13:12