StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprojekcije rezultata

Macronu dugi mandat: uvjerljivo pobijedio Le Pen i ponovio pothvat koji je zadnji put uspio Chiracu prije 20 godina

Piše DV/PSD
24. travnja 2022. - 19:14

NOVO - Prema prvim rezultatima nakon zatvaranja birališta u Francuskoj Macron dobiva 58,2 posto glasova, a Marine Le Pen 41,2 posto.

Ako se ovi rezultati pokažu kao točni, Macron će biti prvi predsjednik Francuske koji je osvojio drugi mandat nakon Jacquesa Chiraca 2002. godine, prenosi Jutarnji.hr.

--------------

Emmanuel Macron ili Marine Le Pen, tko će pobijediti na francuskim predsjedničkim izborima?

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a belgijski medij La Libre objavio je izlazne ankete s francuskih izbora koje su za njih napravile četiri francuske agencije. Prema njima pobjeđuje Emmanuel Macron koji dobiva između 55 i 58 posto, dok Le Pen dobiva između 42 i 45 posto glasova

Prije otvaranja biračkih mjesta u nedjelju ujutro u Francuskoj, ove subote prvi su glasali prekomorski birači i oni iz inozemstva, i to zbog vremenske razlike. Prekomorski teritorij, otočje Sveti Petar i Mikelon (Saint-Pierre-et-Miquelon) održalo je glasanje za drugi krug, prije Gvajane, Antila, zatim otočja Pacifika i Indijskog oceana.

Rezultati su, koliko god uzorak bio mali, vrlo zanimljivi. Naime, dok je prije pet godina Macron bio nadmoćan nad Marine Le Pen, sada se situacija gotovo pa okrenula. Naime, u ovim je teritorijima Le Pen dobila od 60 do 70 posto glasova, dok Macron nije uspio prijeći ni 40 posto, prenosi Jutarnji.hr.

Kad se još pogleda koliko je zanemarivo mali postotak na tim teritorijima prije 20 godina dobio njen otac Jean Marie Le Pen, kojeg je Chirac "pojeo" na izborima, jasno je koliko je tvrda desnica ojačala u Francuskoj i našla puno širi krug birača nego li je to bio slučaj i prije pet godina, a kamoli ranije.

Belgijski medij La Libre objavio je izlazne ankete s francuskih izbora koje su za njih napravile četiri francuske agencije. Prema njima pobjeđuje Emmanuel Macron koji dobiva između 55 i 58 posto, dok Le Pen dobiva između 42 i 45 posto glasova

27. travanj 2024 06:04