StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetdrugi mandat

Macron uvjerljivo pobijedio na predsjedničkim izborima, obratio se naciji: ‘Znam da ste glasali protiv desnice‘; Le Pen priznala poraz: ‘Bitka se nastavlja‘

Piše dv
24. travnja 2022. - 19:14

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je izabran na drugi petogodišnji mandat pobijedivši Marine Le Pen koja je ostvarila najbolji rezultat krajnje desnice od početka V. republike 1958. godine. Aktualni šef države ostvario je između 57,6 i 58,2 posto, prema projekcijama, prenosi Slobodna Dalmacija.

Francuzi su tako odlučili dati povjerenje vrlo proeuropskom predsjedniku, centristu i liberalu, a ne radikalnoj kandidatkinji koja je svoju kampanju gradila na platformi "nacionalnog prioriteta" i krajnje kritičnosti prema Europskoj uniji.

Emmanuel Macron (44), u nedjelju je postao prvi francuski predsjednik kojemu je pošlo za rukom osvojiti drugi mandat u proteklih 20 godina, otkako je to ostvario Jacques Chirac 2002., kada je pobijedio Jean-Marie Le Pena, oca sadašnje protukandidatkinje, prenosi Jutarnji.hr.

Ipak, ovi će se izbori pamtiti i po rekordnoj apstinenciji birača koju institut Ifop procjenjuje na 27,8 posto. Tako velik neodaziv u drugom krugu ne pamti se od 1969., kada je iznosio 31,3 posto.

Refleks "republikanske fronte" ili barikade krajnjoj desnici koja se aktivirala prije pet godina, oslabio je kod dijela birača nesklonih predsjedniku za kojega kažu da je arogantan i zaštitnik bogatih slojeva, odnosno u dijelu birača u kojih se javio zamor od dvoboja Macron-Le Pen.

Koliko je refleks oslabio govori podatak da je Macron 2017. osvojio 66,10 posto glasova, daleko odmaknuvši pred Le Pen koja je tada dobila 33,90 posto.

Danas 53 godišnja Le Pen može biti ponosna jer je uspjela dosegnuti rekordan broj glasova za krajnju desnicu i sada će njezin prvi izazov biti osvojiti većinu na parlamentarnim izborima u lipnju.

A pred Macronom je velika zadaća okupiti podijeljene Francuze i znati uspješno odgovoriti na bijes francuskih birača koji nisu imućni, onih koji se teško nose s padom životnog standarda i koji su svoje nezadovoljstvo artikulirali prosvjednim pokretom Žutih prsluka 2018/2019., no do danas nisu primili primjeren odgovor na postavljene zahtjeve.

Macron će morati odgovoriti i na tjeskobu i strah narasle zbog kontinuiranih kriza od pandemije covid-19 do rata u Ukrajini.

image

Francuski predsjednik sa suprugom Brigitte

AFP

-----------------

Macron se obratio naciji.

"Nakon pet godina transformacija kriza danas 24. travnja većina među nama je odabrala, odlučili su mi dati povjerenje", rekao je Macron i zahvalio svima. Znam da vam dugujem i znam što, dodao je.

"Mislim na sugrađane koji nisu izašli na izbore. Mislim na one koji su glasali za Marine Le Pen, znam da su razočarani jer od ovog trenutka više nisam kandidat jedne grupacije, nego predsjednik svih." Rekao je da zna da su mnogi za njega glasali kako bi izgradili branu prema ekstremnoj desnici. 

"Znam da je mnoge sugrađane, koji su danas izabrali ekstremnu desnicu, ljutnja dovela do toga, i oni moraju dobiti odgovor. To će biti moja odgovornost. Moramo razmisliti o poteškoćama s kojima živimo i odgovoriti na ljutnju koju su izrazili. Izabrali ste humanistički, ambiciozan projekt. Socijalan, ekološki projekt koji se temelji na radu i kreativnosti. Želim svaki dan voditi računa o poštovanju koje dugujemo svakom da bismo imali pravednije društvo."

Naglasio je da puno posla pred njim i drugima te se dotaknuo rata u Ukrajini: "Francuska mora biti nositelj znanja, jasnoće i izbora."

"Moramo se boriti za jedinstvo. Dragi sugrađani, ambiciozan sam i želim s vama krenuti na ovaj put idućih pet godina. Želimo idućih godina bolje služiti zemlji i našoj mladosti. Svatko među nama nosi odgovornost, morat će se angažirati jer svatko među nama vrijedi više nego on sam. Ono što čini francuski narod, to je obično jaka snaga koju duboko volim. Ponosan sam što ponovno mogu služiti vama. Živjela Republika, živjela Francuska!"

-----------------

Marine Le Pen je održala govor u kojem je priznala poraz na izborima.

- Nastavit ću se boriti protiv Macrona, poručila je Le Pen svojim pristašama pa dodala da će njen Nacionalni pokret pobijediti na parlamentarnim izborima.

- Macron će uništiti Francusku i upropastiti institucije, rekla je.

Na kraju obraćanja Le Pen je povela pjevanje francuske himne.

Le Pen je poražena i prije pet godina od Macrona, iako s osjetno većom razlikom nego što pokazuju projekcije rezultata za aktualne izbore.

-----------------

Niz europskih političara čestitao je Emmanuelu Macronu na pobjedi na francuskim predsjedničkim izborima, naglasivši kako je to pobjeda i za Europsku uniju. 

"Pobjeda Emmanuela Macrona na francuskim predsjedničkim izborima je veličanstvena vijest za cijelu Europu", poručio je talijanski premijer Mario Draghi u službenom priopćenju.

Njemački ministar financija Christian Lindner rekao je da je ujedinjena Europa najveći pobjednik nakon Macronove pobjede na desnom Marine Le Pen, prenosi Reuters. 

„Ovaj izbor je bio izbor smjera. Bio je o temeljnim pitanjima vrijednosti. Francuzi su izabrali Macrona. To čini ujedinjenu Europu najvećim pobjednikom ovih izbora. Vive la France, live l'Europe“, napisao je njemački liberal na Twitteru. Uskoro se čestitkama pridružio i njegov premijer, njemački socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz. 

"I vaši birači danas su pokazali snažnu predanost Europi. Drago mi je da ćemo nastaviti našu dobru suradnju", napisao je Scholz. 

Macronu je pobjedu odmah nakon objave projekcija čestitala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na istoj je društvenoj mreži napisao „Bravo Emmanuel“. 

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, dodao je Michel, a prenosi Reuters. 

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola čestitala je "vrlo uspješan reizbor" i kazala kako se raduje nastavku suradnje s Francuskom koja trenutno predsjeda EU-om kako bi radili na "izazovima u sve nesigurnijem i zabrinjavajućim svijetom". 

"Snažna EU treba snažnu Francusku", dodala je malteška pučanka. 

Macronu je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je dobra vijest za Francusku, za Europu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", napisao je Plenković.

Novom-starom francuskom predsjedniku su brzo čestitali i centristički saveznici, premijer Belgije Alexander de Croo i premijer Luksemburga Xavier Bettel.

Nizozemski premijer Mark Rutte poručio je da se raduje „nastavku opsežne i konstruktivne suradnje unutar EU-a i NATO-a i daljnjem jačanju odličnih odnosa“ između dviju država. 

U dugoj objavi na društvenim mrežama Macronu je čestitao i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, kazavši kako njegova pobjeda znači da su „srpsko-francuski odnosi na dobrom putu da dosegnu nove granice“. 

-----------------

RANIJE

Emmanuel Macron ili Marine Le Pen, tko će pobijediti na francuskim predsjedničkim izborima?

Birališta se zatvaraju u 20 sati, a belgijski medij La Libre objavio je izlazne ankete s francuskih izbora koje su za njih napravile četiri francuske agencije. Prema njima pobjeđuje Emmanuel Macron koji dobiva između 55 i 58 posto, dok Le Pen dobiva između 42 i 45 posto glasova

Prije otvaranja biračkih mjesta u nedjelju ujutro u Francuskoj, ove subote prvi su glasali prekomorski birači i oni iz inozemstva, i to zbog vremenske razlike. Prekomorski teritorij, otočje Sveti Petar i Mikelon (Saint-Pierre-et-Miquelon) održalo je glasanje za drugi krug, prije Gvajane, Antila, zatim otočja Pacifika i Indijskog oceana.

Rezultati su, koliko god uzorak bio mali, vrlo zanimljivi. Naime, dok je prije pet godina Macron bio nadmoćan nad Marine Le Pen, sada se situacija gotovo pa okrenula. Naime, u ovim je teritorijima Le Pen dobila od 60 do 70 posto glasova, dok Macron nije uspio prijeći ni 40 posto, prenosi Jutarnji.hr.

Kad se još pogleda koliko je zanemarivo mali postotak na tim teritorijima prije 20 godina dobio njen otac Jean Marie Le Pen, kojeg je Chirac "pojeo" na izborima, jasno je koliko je tvrda desnica ojačala u Francuskoj i našla puno širi krug birača nego li je to bio slučaj i prije pet godina, a kamoli ranije.

Belgijski medij La Libre objavio je izlazne ankete s francuskih izbora koje su za njih napravile četiri francuske agencije. Prema njima pobjeđuje Emmanuel Macron koji dobiva između 55 i 58 posto, dok Le Pen dobiva između 42 i 45 posto glasova

19. travanj 2024 05:58