StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPredugi govor

Macron došao Xija moliti za pomoć, a umjesto toga ga je živcirao: ‘Uzdisao je i izgledao kao da mu je nelagodno...‘

Piše JL
6. travnja 2023. - 17:04

Kineski predsjednik Xi Jinping nije pokazao nikakav znak promjene svog stajališta o ruskom ratu protiv Ukrajine nakon razgovora s francuskim kolegom Emmanuelom Macronom u četvrtak.

Drugog dana Macronova državnog posjeta Kini, Xi je zadržao svoj stav o ruskoj invaziji na Ukrajini u punom smislu riječi, rekavši da "sve strane" gaje "razumnu zabrinutost za sigurnost" te nije dao naslutiti da će iskoristiti svoj utjecaj kako bi pomogao da dođe do okončanja sukoba, ocjenjuje utjecajni portal Politico, prenosi Jutarnji list.

"Kina je voljna zajedno s Francuskom apelirati na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena", bilo je ono što je kineski čelnik rekao tijekom konferencije za novinare u Velikoj dvorani naroda u Pekingu. "Mirovni pregovori trebali bi se nastaviti što je prije moguće, uzimajući u obzir razumnu sigurnosnu zabrinutost svih strana u vezanu s Poveljom UN-a... tražeći političko rješenje i izgradnju uravnoteženog, učinkovitog i održivog europskog sigurnosnog okvira", rekao je, pak, Macron.

Francuski predsjednik doputovao je u srijedu u Kinu u nadi da će potaknuti Kinu da uporabi svoj utjecaj na Kremlj kako bi se okončao sukob i natjerati Peking da se jasno usprotivi prijetnji Moskve da će u Bjelorusiju rasporediti nuklearne projektile.

No, umjesto toga, Macron i Xi proveli su sat i pol u bilateralnim razgovorima koje je jedan dužnosnik Elizejske palače opisao kao "iskrene i konstruktivne", prije nego što su potpisali nekoliko ugovora - uključujući onaj o prodaji zrakoplova Airbus - i kulturnu suradnju. Tijekom svečanosti potpisivanja ugovora, svi su se kineski ministri i poslovni direktori duboko naklonili Xiju prije nego što je potpisao ugovor s gostima iz Francuske.

No, u protokolarnom promašaju, koji su zapazili članovi Xijevog okruženja, Macron je govorio otprilike dvostruko duže od svog domaćina tijekom konferencije za novinare.

Nakon što je pročitao njegove pažljivo ispisane primjedbe gledajući ravno ispred sebe, Xi je povremeno izgledao nestrpljivo i iznervirano dok je Macron nastavljao govoriti. Xi je nekoliko puta duboko uzdahnuo i izgledao kao da se osjeća nelagodno dok mu se Macron izravno obraćao i govorio o ukrajinskom ratu i njihovoj zajedničkoj odgovornosti za očuvanje mira.

Ton razgovora bio je u oštroj suprotnosti s atmosferom na svečanosti potpisivanja ugovora koja je neposredno prethodila "tiskovnoj konferenciji s komunističkim obilježjima", na kojoj dvojica čelnika nisu odgovarala na pitanja novinara.

Macron je na konferenciji apelirao na Xija da izričito osudi agresiju Rusije na Ukrajinu. "Govoriti o miru i stabilnosti znači govoriti o ratu koji je Rusija povela protiv Ukrajine. Dali ste neke važne komentare. Ovo je rat koji uključuje sve nas jer je članica Vijeća sigurnosti odlučila prekršiti povelju UN-a. Ne možemo to prihvatiti", rekao je Macron

On je također osudio rusku prijetnju stacioniranjem nuklearnog oružja u Bjelorusiji kao nesukladnu međunarodnim nuklearnim sporazumima.

Xi je, pak, govorio o potrebi da zaraćene strane "zaštite žrtve, uključujući žene i djecu", što su riječi koje dolaze nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog njegove uloge u ilegalnom prebacivanju ukrajinske djece u Rusiju. No, Xi ipak nije spomenuo Rusiju u tim svojim komentarima.

Xi je u četvrtak razgovarao s Macronom i s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, koju je Macron pozvao da pokaže europsko jedinstvo, ali ona neće sudjelovati u mnogim događanjima između čelnika Kine i Francuske, prenosi Jutarnji list.

19. travanj 2024 02:30