StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTAJANSTVENI NESTANAK S MURTERA

Luksuzna jahta ‘Irina VU‘ isplovila je najvjerojatnije iz hrvatskog Jadrana preko Lučke kapetanije Dubrovnik. Tko je odobrio dokumente za plovidbu?

Piše Ahmet Kalajdžić
15. siječnja 2023. - 17:28

Tajanstveni nestanak luksuzne jahte "Irina VU" iz marine u Betini na otoku Murteru postao je temom dana i za krajnji jug Hrvatske.

Plovila koja uplovljavaju (ili isplovljavaju) u hrvatski Jadran registriraju se u najbližoj Lučkoj kapetaniji ili njezinoj ispostavi, a to je u ovom slučaju najvjerojatnije bilo upravo u Dubrovniku.

Direktor "Marine Betina" Boris Ninić Moro tvrdi kako je kazahstanska jahta "isplovila sasvim regularno, s urednim nalogom, kapetanom i pripadajućom posadom". Ako je vjerovati i slijedom tvrdnji - s isplovljenjem su morale biti upoznate i lučke vlasti ispostave Lučke kapetanije Šibenik, pod čijom je pomorskom jurisdikcijom otok Murter. Kako neslužbeno doznajemo iz pomorskih krugova, temeljem takvog regularnog i urednog naloga izdanog u Betini, dubrovačke lučke vlasti mogle su jedino dozvoliti jahti "Irina VU" isplovljenje u smjeru koji je morao biti naveden u dokumentaciji koju je najjužnijoj hrvatskoj Lučkoj kapetaniji morao predočiti kapetan ili pomorski agent jahte.

U Lučkoj kapetaniji Dubrovnik su nas uputili na nadležno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture kojemu smo poslali upit.

Obećani odgovor do trenutka pisanja ovog teksta još nismo dobili i objavit ćemo ga čim ga dobijemo. Država je pozvana utvrditi tko je, kako i zašto prekršio međunarodne sankcije koje će se uveliko odraziti na međunarodni ugled naše zemlje.

Dakle, ovdje nije riječ o propustu, nego o kriminalu, a na državi je da otkrije krivca. Jer, sve suprotno od toga značilo bi da je jahta oslobođena upravo odlukom države koja je time prekršila međunarodne sankcije. 

Podsjetimo, jahta Irina VU u vlasništvu tvrtke ruskih oligarha bliskih Vladimiru Putinu Alishera Usmanova i njegove supruge Irine, koja je završila pod sankcijama Europske unije, SAD-a i Velike Britanije zbog ruske agresije na Ukrajinu, ukradena je pod okriljem noći sa suhog veza iz marine Betina na otoku Murteru još prije tri mjeseca, a u luku je uplovila gotovo identična druga jahta.

Irina VU trenutno se nalazi u turskoj marini Didim na Egejskom moru, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture tek je ovaj tjedan doznalo za ovu bizarnu krađu i očiti sigurnosni propust. U istragu su uključeni DORH, SOA-a i međunarodne agencije. Izdat će se i međunarodna potjernica.

Prema podacima koji se mogu iščitati na internetskoj stranici "marinetraffic.com", jahta Irina VU, registrirana 2012. u Splitu, isplovila je iz luke u Betini 6. listopada 2022. nešto poslije 10 sati, a tri dana nakon isplovljavanja, 9. listopada prošle godine oko podneva uplovila je u tursku luku Didim, gdje se usidrila i to joj je zadnja poznata lokacija.

Jahta je bila među imovinom ruskih oligarha koju su u Hrvatskoj locirala naša istražna tijela i imala je zabranu prelaska, odnosno bila je pod blokadom. Zajedno s još četiri luksuzna plovila čija se vrijednost mjeri u desecima milijuna dolara bila je na popisu sankcioniranih ruskih vlasnika ili njihovih tvrtki. Međutim, unatoč tome jahta Irina VU bez ikakvih je problema napustila hrvatsku luku i isplovila iz naših teritorijalnih voda. 

 

 

03. svibanj 2024 03:20