StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetaccuweather predviđa

Loše nam se piše: jesen će biti neobično topla, dobrom dijelu Europe prijete suše, a Balkan bi mogle pokositi oluje. Evo detaljne prognoze

Piše dv
17. kolovoza 2022. - 23:53

Meteorolozi AccuWeathera upravo su objavili dugoročnu prognozu za jesen. Po svemu sudeći, čeka nas topla i suha jesen, prenosi Slobodna Dalmacija.

Zapadna Europa u lipnju i srpnju je pretrpjela neke od najjačih toplinskih udara dosad. Viši meteorolog Tyler Roys i tijekom jesenskih mjeseci očekuje toplije vremenske uvjete od uobičajenih za to doba godine, i to diljem zapadne i središnje Europe. Prijelaz od visokih do normalnih jesenskih temperatura bit će spor. One će biti u prosjeku 1-2 Celzijeva stupnja iznad normalnih razina na navedenim područjima, prenosi Index.

Meteorolozi AccuWeathera ne očekuju obilnije oborine.

"Ovo bi mogla biti najgora suša za južnu Englesku, Francusku i Njemačku u desetljećima", rekao je Roys.

U petak 12. kolovoza britanska vlada proglasila je službenu sušu u dijelovima Engleske, koja je ove godine pretrpjela rekordne temperature i najsušniji srpanj u zabilježenoj povijesti.

Dugotrajna suša nastavit će stvarati probleme u opskrbi hranom i vodom, kao i s prijevozom robe diljem Europe zbog iznimno niskih vodostaja rijeka, a težak udarac pretrpjet će, naravno, i poljoprivreda.

Kako navodi Index, sliv rijeke Po u Italiji mogao bi se "pretvoriti u pustinju". I šumski požari već su mjesecima problem na ovom području, a meteorolozi očekuju da će kontinuirana suša u rujnu i listopadu produljiti opasnost od požara. 

Sezona šumskih požara, koja obično jenjava u rujnu i početkom listopada na jugu, vjerojatno će se nastaviti i tijekom jeseni, objasnio je viši meteorolog Alan Reppert. Iznimka je baltička regija, koja nema visok rizik. 

Tijekom prvog dijela jeseni očekuju se i oluje, kao rezultat visokog tlaka.

Dok Londonu i Oxfordu, primjerice, prijeti suša, u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva moguće su učestalije oluje, osobito u drugom dijelu jesenske sezone, a isto vrijedi i za dijelove Irske i Norveške. Ta će područja biti pogođena češćim kišama, a temperature bi čak mogle pasti na razinu nižu od prosjeka.

Neki od najrazličitijih vremenskih uvjeta tijekom jesenskih mjeseci događat će se nad jugoistočnim dijelovima europskog kontinenta, uključujući Grčku i ostatak Balkana. 

Kako najavljuje Roys, u ranom dijelu jeseni biti nekoliko toplinskih valova prije nego što stignu promjene.

"Ako se nastavi iznadprosječno toplo vrijeme, a temperatura vode ostane visoka, mogu se povećati šanse da se kasnije tijekom sezone formira medicane", kazao je Roys.

Kako prenosi Index, izraz "medicane" dolazi od riječi "Mediteran" i "hurricane" i odnosi se na netropsku oluju koja se hrani toplim vodama Sredozemnog mora. Donosi jake vjetrove i jaku kišu.

- Ovaj bi scenarij mogao bi biti jedina nada ovog dijela Europe za bilo kakvo olakšanje od uporne suhoće. Ako se ovaj scenarij ne odvije, suša u južnoj Francuskoj, Italiji i na Balkanu potrajat će do dugo u jesen - zaključio je Roys za AccuWeather.

25. travanj 2024 13:30