StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetneugodno iznenađenje

Loša vijest za osiguranike poznate osiguravajuće kuće, cijena police skače za 35%; Srećom, postoji i dobra vijest

Piše Vinko Vuković/SD
24. listopada 2023. - 10:33

Prvo loša vijest. Drastično poskupljuje mjesečna polica dopunskog zdravstvenog osiguranja za sve korisnike koji tu uslugu imaju ugovorenu s Croatia osiguranjem, objavila je Slobodna Dalmacija.

Na adrese “Croatijinih” osiguranika počele su stizati obavijesti kako će osnovno mjesečno dopunsko osiguranje, dakle bez uključenih lijekova s takozvane B liste, ubuduće plaćati otprilike tri eura više nego dosad. Konkretno, za osobe stare između 50 i 55 godina mjesečna polica dopunskog osiguranja umjesto dosadašnjih 8,89 eura stajat će okruglih 12 eura, odnosno, ako vam je još uvijek draže i jednostavnije u kunama, umjesto dosadašnjih 66,98 kuna, sada se taj iznos penje na 90,41 kunu.

Odakle poskupljenje od čak 34,98 posto? U “Croatiji” kažu kako su na ovaj čin bili primorani jer su “značajno porasle cijene zdravstvene zaštite uslijed višekratnog porasta osnovice od strane Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO)”. A time je, dodaju, porastao i njihov iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite.

HZZO ostaje isti

U prilog svom objašnjenju prilažu i tablicu svih poskupljenja pa tako navode kako su od 2017. godine do danas dijagnostičko-terapijski postupci skuplji za 21 posto, dijagnostičko-terapijske skupine za 29 posto, dok je dan bolničkog liječenja poskupio za 34 posto.

“Također, s 1. siječnja 2024. godine stupaju na snagu zakonske promjene kojima će se dodatno povećati iznos participacije u troškovima zdravstvene zaštite”, zaključuju u Croatia osiguranju temu poskupljenja police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

Televizijske reklame i billboarde nisu uključili u ovu kampanju. Oslonili su se na staro, dobro pismo u poštanskom sandučiću. I na faktor iznenađenja kod svojih korisnika.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Srećom, postoji i dobra vijest. A ona kaže kako HZZO cijenu svoje police neće mijenjati i kako će ona, kao i dosad, stajati 9,3 eura. Iliti po starom, 70 kuna. S obzirom na to da najveći dio korisnika dopunskog osiguranja ima ugovorene police upravo s HZZO-om, Hrvatska se ne treba “tresti” od ovog poskupljenja. Bez obzira na novi zakon.

image

HZZO cijenu svoje police neće mijenjati i ona će, kao i dosad, stajati 9,3 eura. Iliti po starom, 70 kuna
 

Jakov Prkić/Cropix

“Stupanjem na snagu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, od 1. siječnja 2024. godine doći će do povećanja minimalnog iznosa sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite za pojedine zdravstvene usluge te maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite. Osigurana osoba obvezna je platiti sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite osobno prilikom korištenja zdravstvene zaštite ili putem dopunskog zdravstvenog osiguranja, stoga navedene zakonske izmjene neće utjecati na osigurane osobe koje imaju dopunsko zdravstveno osiguranje”, objašnjavaju u HZZO-u.

Dakle, po njima, a suprotno od objašnjenja iz “Croatije”, novi zakon ne bi trebao imati veze s poskupljenjem. Da, kažu, doći će do povećanja troškova, ali ne, tvrde, neće doći do povećanja cijena. Logično.

“Podsjećamo da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje ima jedinstvenu ulogu u provođenju dopunskog zdravstvenog osiguranja temeljenu na načelima jednakosti i solidarnosti prema svim građanima u pogledu ostvarivanja prava na zdravstvenu uslugu te osigurava jednaku cijenu za sve kategorije osiguranika, čime se ujedno pridonosi sigurnosti i stabilnosti cjelokupnog zdravstvenog sustava. Isto tako, HZZO je usmjeren i na zaštitu javnog interesa, budući da u skladu sa Zakonom o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju utvrđuje pravo i dopunski osigurava posebno zaštićenu skupinu osiguranika koji ostvaruju pravo na korištenje police na teret sredstava državnog proračuna, a za koje su osigurana ista prava kao i za osiguranike koji sami plaćaju policu dopunskog osiguranja”, stoji dalje u odgovoru koji smo primili od nepotpisanog birokrata iz HZZO-a.

image

HZZO cijenu svoje police neće mijenjati i ona će, kao i dosad, stajati 9,3 eura. Iliti po starom, 70 kuna
 

Jakov Prkić/Cropix

Izmjene zakona

A taj se isti birokrat potrudio objasniti i kako je “u proteklom razdoblju HZZO proveo poslovne analize i izračune koji su pokazali da će cijena police dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a i uz ove zakonske izmjene, koje se odnose na sudjelovanje u troškovima zdravstvene zaštite, i nadalje ostati nepromijenjena, a ujedno se očekuje i priljev novih osiguranika u sustav dopunskog zdravstvenog osiguranja”.

U ovo posljednje, s obzirom na poskupljenje koje dolazi iz “Croatije”, dosad jednog od povoljnijih osiguravatelja na tržištu, s nemalim udjelom korisnika, uopće ne sumnjamo.

Jer, ponovimo ono što nam je i birokrat napisao, HZZO za sve građane ima istu cijenu, dakle svi njihovi osiguranici, bez obzira na dob, mjesečno za dopunsko osiguranje izdvajaju 9,3 eura, dok će kod “Croatije” oni stariji od 55 godina ubuduće mjesečno plaćati 13 eura, stariji od 60 godina 14,5 eura, stariji od 65 godina 20 eura, a stariji od 70 godina čak 25 eura.

U rangu s HZZO-om bit će samo “Croatijini” osiguranici od 18 do 40 godina starosti. Odnosno oni koji najrjeđe idu liječniku i kojima polica dopunskog zdravstvenog praktično i ne treba. 

05. svibanj 2024 13:53