StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPo kvaliteti upravljanja i radnim uvjetima

Liječnička komora prvi put objavila rang liste hrvatskih bolnica, evo gdje se nalazi OB Dubrovnik

Piše SR
20. prosinca 2022. - 15:17

Hrvatska liječnička komora objavila je svoj novi projekt - Studiju hrvatskog liječništva 2022. s dvije liste hrvatskih bolnica rangiranje prema kvaliteti upravljanja i prema uvjetima rada u tekućoj godini. Specijalna bolnica za plućne bolesti Zagreb, prema stavovima bolničkih liječnika, je bolnica s najkvalitetnijim upravljanjem u Hrvatskoj, pokazalo je anketno istraživanje koje je HLK provela tijekom svibnja i lipnja. Najbolje uvjete rada liječnika u bolničkom sustavu u Hrvatskoj ima Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju bolesti srca, pluća i reumatizma - Thalassotherapia Opatija. A gdje se na tim listama nalazi Opća bolnica Dubrovnik?

Kad su u pitanju radni uvjeti među hrvatskim bolnicama, dubrovačka se našla na 27. od ukupno 41. mjesta. Što se tiče kvalitete upravljanja, OB Dubrovnik je na 29. mjestu, iza Klinike za dječje bolesti Zagreb, a ispred KBC-a Split i KBC-a Merkur. Bolnice su rangirane na temelju stavova više od 3.400 bolničkih liječnika. Na temelju odgovora na 18 pitanja o kvaliteti upravljanja i 8 pitanja o uvjetima rada, definirana su dva kompozitna indeksa prema kojima su bolnice rangirane od najbolje do najlošije. Indeksi odražavaju nezadovoljstvo liječnika kvalitetom upravljanja i uvjetima rada. Autori ovog istraživanja su znanstvenici i stručnjaci za anketna istraživanja, izv.prof.dr.sc. Šime Smolić i izv.prof.dr.sc. Ivan Čipin. Kako su priopćili iz HLK, Studija je najveće dosad provedeno anketno istraživanje. 

"Studija hrvatskog liječništva 2022. u odgovorima na pojedina pitanja jasno pokazuje kako su ključni problemi bolničkih liječnika premalo vremena za pacijenta i preveliko radno opterećenje, istovremeni rad na više radilišta, previše administrativnog posla, premalo vremena za edukaciju liječnika, kao i loše upravljanje. Tako je npr. čak 58 % bolničkih liječnika vrlo nezadovoljno vremenom koje ima na raspolaganju za pacijente, a ujedno često ili uvijek rade na više radilišta. Dok 29 % liječnika uopće na poslu nema radnu sobu s računalom, njih 47 % koji imaju radnu sobu s računalom prosječno ih dijele s još petero liječnika. Posebno je zabrinjavajuće da je čak 36 % bolničkih liječnika u posljednjih 12 mjeseci bilo izloženo verbalnom vrijeđanju ili prijetnjama", objavila je HLK.

Ivan Raguž, voditelj projekta i član Izvršnog odbora Komore, navodi kako su zadovoljni odazivom bolničkih liječnika (38 posto) na anketu. 

„Rezultati ovog velikog anketnog istraživanja Hrvatske liječničke komore pokazuju da, općenito govoreći, bolnički liječnici nisu zadovoljni niti kvalitetom upravljanja niti uvjetima rada u svojim bolnicama. O situaciji s upravljanjem najbolje govori činjenica da su liječnici kvalitetu upravljanja u ustrojstvenoj jedinici prosječno ocijenili s 4,7 na ljestvici od 0 do 10, što je školskim rječnikom tek za ocjenu dovoljan – dva. Načinom komunikacije ravnatelja nezadovoljno je čak 44 posto liječnika. Smatramo da postoji velik prostor za napredak i da su upravo kvaliteta upravljanja i uvjeti rada iznimno važni za odluku liječnika o odlasku iz hrvatskog javnog zdravstvenog sustava“, izjava je doc.dr.sc. Krešimira Luetića, predsjednika HLK-a.

Liječnička komora će u siječnju 2023. predstaviti i rezultate Studije koji se odnose na primarnu zdravstvenu zaštitu.

19. travanj 2024 16:56