StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAZLIČITE REAKCIJE |

LGBT UDRUGE ODUŠEVLJENE PAPINOM PODRŠKOM GAY OSOBAMA DA OSNUJU OBITELJ: Iako je poglavar crkve bio jasan, Željka Markić misli da je sve ‘fake news‘

Piše slobodna dalmacija
23. listopada 2020. - 07:59
Pripadnici LGBT zajednice u Hrvatskoj redom pozdravljaju revolucionarnu podršku od strane pape Frane? Poglavar Katoličke crkve je, naime, podržao istospolne bračne zajednice u dokumentarnom filmu "Francesco" ruskog redatelja Jevgenija Afinevskog, koji je u srijedu premijerno prikazan na filmskom festivalu u Rimu, piše Slobodna Dalmacija.

On je, kako se doznaje, potaknuo dvojicu Talijana u istospolnoj vezi da odgajaju troje usvojene djece u svojoj župnoj crkvi te podržao institut registriranog partnerstva. Pretpostavlja se da će time razbjesniti konzervativce prvenstveno u redovima Katoličke crkve, a pogotovo u Hrvatskoj.

Papa Frane je pravi duhovni revolucionar, diljem svijeta njegove riječi nailaze na veliko odobravanje. Govori se da se Crkva napokon modernizira i prihvaća novo vrijeme i nove vrijednosti

- On je ovim pokazao vjernicima da budu tolerantni i uključivi te da priznaju različitost, što je izuzetno važno kako bi se smanjili pozivi na nasilje i govor mržnje. Takvo solidarno okruženje vodi ka tome da ne živimo u strahu – govori nam Daniel Martinović, predsjednik Udruge Dugine obitelji.

- Papa je i ranije pokazivao progresivnije stavove u odnosu na konzervativce u crkvi i mislim da govori u skladu s onom "ljubi bližnjega svoga". Time poručuje svojim vjernicima da uvažavaju različitosti, s čime mi nikada nismo imali problema jer poštujemo ljude svih seksualnih i drugih opredjeljenja. Nadamo se da će i ova Papina izjava pridonijeti tolerantnijem društvu, a mi smo se osvjedočili da postoji puno ljudi koji se upravo drže te maksime, odnosno brige i ljubavi za bližnje. Ovo je veliki korak ka sigurnijem društvu – smatra Martinović. On se nada da će spomenuti film biti šire dostupan i da će ga vidjeti što više ljudi, pogotovo vjernika.

Film će, izvještava Vatican News, u Vatikanskim vrtovima dobiti nagradu Kinéo Movie for Humanity Award. Posvećen je životu i djelu pape Frane, a prije svega njegovoj društvenoj misiji za ljude na marginama društva, siromašne i za migrante. Također se u filmu govori o ulozi žena, pristupu neheteroseksualnim osobama i o seksualnom zlostavljanju, zatim o ratu u Siriji i Ukrajini, ali i o progonu Rohindža. Papa se u filmu osvrnuo i na politiku Donalda Trumpa, odnosno odvajanju djece od roditelja u njegovoj politici prema migrantima, koju opisuje kao “okrutnost u svom najjačem obliku", izvještava portal Frattelica Umana.
Dokumentarac će se od idućeg tjedna prikazivati i u SAD-u, s premijerom na Savannah Film Festivalu. Film "Francesco" nominiran je i za Oscara, prenosi spomenuti portal.

Inače, Papa je prošli mjesec primio udruženje roditelja homoseksualne i transseksualne djece i od njih je dobio na dar majicu u duginim bojama s biblijskim citatom "Straha u ljubavi nema".

“Katolička crkva ne isključuje vašu djecu, jer ih istinski voli”, rekao je tom prilikom papa Frane, čime je izrazio nedvosmislenu podršku homoseksualcima i roditeljima LGBT djece. “Papa voli vašu djecu takvu kakva jesu, jer su djeca Božja”, naglasio je papa Frane.

Lana Bobić, feministička teologinja, nije nimalo iznenađenja najnovijim Papinim izjavama s obzirom da je, kako kaže, slične izjave davao i ranije. Ona ne vidi u tome ništa posebno revolucionarno u odnosu na vjerski nauk, jer Papa je podržao institut registriranog partnerstva u sekularnoj državi, za koju se u više navrata i zalagao.

- Građanski istospolni brak nema veze s evanđeljem. Nigdje se Biblija ne bavi seksualnom orijentacijom već širenjem ljubavi među ljudima - ističe Bobić. Ona smatra da je ovo zagovaranje građanskih prava na obitelj svih u društvu.
- Mi još ne znamo točno što je Papa izjavio i zato vam to ne mogu komentirati dok ne vidim - kazala nam je Željka Markić iz udruge "U ime ljubavi". Ona dodaje da je dio Papina intervjua iz spomenutog dokumentarca koji su prenijeli mediji možda izvučen iz konteksta što, upozorava, ne bi bilo prvi put.

Na našu primjedbu da papa Frane nije prvi put spomenuo ljude homoseksualne orijentacije te se založio za njihova prava, ona odgovara:
- A zašto se čudite? Pa on se normalno u skladu s naukom crkve založio za ljubav prema svim ljudima neovisno o njihovoj seksualnoj orijentaciji. To ne implicira da se založio za homoseksualne brakove, a to je pastoralna skrb. Zato ne želim komentirati, jer evo već se jutros stvar oko toga raspetljava. Vrlo lako se može dogoditi da je riječ o fake newsu, piše Slobodna Dalmacija.
25. travanj 2024 10:41