StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNa visokom nivou

Lavrov stiže u Beograd; s Vučićem će raspravljati o gorućim temama, a morat će pojasniti i neke izjave koje su razljutile Srbe

Piše dv
27. svibnja 2022. - 18:04

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov, kako doznaju beogradske Novosti, dolazi u Beograd, gdje će imati niz sastanaka sa srpskim državnim vrhom, a očekuje se da će se tijekom susreta sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem na stolu naći sve goruće teme, od događanja u Ukrajini i pozicije Srbije prema ovoj krizi, preko situacije u regiji i ekonomske suradnje u svjetlu sankcija koje je Zapad uveo Moskvi, prenosi Jutarnji list.

Ovo je prvi posjet jednog visokog ruskog dužnosnika Srbiji od izbijanja ukrajinske krize i do njega dolazi u trenutku kada Europska unija priprema najžešći paket sankcija, kojima se Srbija do sada, kao jedina u Europi, nije pridružila, a zbog čega trpi goleme pritiske.

Dolazak Lavrova bit će prilika i da se dodatno pojasne pozicije Moskve kada je riječ o Kosovu, s obzirom na nedavne izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina i drugih predstavnika ruske države, koji su situaciju u Donbasu usporedili s Kosovom.

Tema će sigurno biti i Bosna i Hercegovina, odnosno pritisci kojima je izložena Republika Srpska. Kako doznaju Novosti, u planu je bilo da Lavrov posjeti i BiH, ali to neće moći učiniti s obzirom na to da se Sarajevo nedavno priključilo sankcijama EU-a protiv Moskve, a od kojih se ogradilo vodstvo Republike Srpske, navodeći da je odluka donesena nelegalno.

Inače, ministar Lavrov trebalo bi prisustvovati i prijemu povodom Dana Rusije, koji će 7. lipnja organizirati rusko veleposlanstvo u Beogradu.

19. travanj 2024 08:39