StoryEditorOCM

LASTOVO, KORČULA, NERETVA Bijeli se cijela Dubrovačko-neretvanska županija, prevrnuo se autobus u Opuzenu

Piše Pišu: S. Soldo, D. Mikelić, A. Šunjić
27. veljače 2018. - 14:31

 Polarne hladnoće koje su pogodile dolinu Neretve zabrinule su ovdašnje poljoprivrednike.  U Metkoviću je u noći na utorak izmjereno pet stupnjeva ispod nule, a prognoze za srijedu i četvrtak najavljuju još niže vrijednosti.  Svi sa kojima smo razgovarali nadaju se da se neće ostvariti crni scenarij te da će snijeg i temperature od desetak stupnjeva ispod nule zaobići ovo područje. Nadležne gradske službe, metkovski vatrogasci i komunalci spremno su dočekali snježno nevrijeme. Po cestama koje su u nadležnosti lokalne uprave posipana je sol dok državne i županijske ceste održava poduzeće Hrvatske ceste.  Tako da su sve ceste na području doline Neretve prohodne.

Ipak ugrožena je neretvanska poljoprivreda, plastenička i povrtlarska proizvodnja te nasadi mandarina koji se još nisu oporavili od prošlogodišnje polarne zime. Ekstremne hladnoće pogodile su Neretvu 2012.  godine kada su u veljači pali ledena kiša i snijeg a još gore je bilo u siječnju prošle godine kada je izmjereno i do minu dvanaest stupnjeva celzija.
Kako doznajemo promet se u čitavoj dolini Neretve odvija bez ikakvih problema. Ipak, dogodila se jedna prometna nesreća između Metkovića i Opuzena. Autobus je proklizao izvan kolnika ali na svu sreću u njemu su bili samo vozač i jedan putnik koji su prošli bez većih ozljeda.

Nakon snježne mećave koja je počela u nedjelju ujutro, snijeg na Korčuli je nastavio padati i u ponedjeljak i to pojačanim intezitetom od 15 sati. Padaline su potrajale cijelu noć, a kako uz snijeg nije bilo jakog vjetra, ovog puta se lakše zadržavao na površini pa su Korčulani jutros mogli uživati u nesvakidašnjim prizorima bijelog otoka. Cesta preko Dubova, odnosno glavna otočna cesta, danas  je nešto iza 12 sati  otvorena za promet za sve vrste vozila uz obavezne zimske gume.


-Cestu preko Dubova zatvorili smo za sav promet jučer oko 18 sati uz obilazak cestom preko Pupnatske luke. Nakon što je ralica cijelu noć čistila cestu, odnosno djelove ceste gdje je bilo najviše padalina, relaciju od Žrnova do Pupnata, Dubovo, te predio Kapja u blizini naselja Blato, danas u 12 i 15 cesta je otvorena za promet uz obavezne zimske gume. Situacija je za sad pod kontrolom, ali očekujemo daljnje padaline – navodi Nedjeljko Poša,  voditelj Nadecestarije Korčula.

Nešto više od desetak centimetara snijega zadržalo se u gotovo svim naseljenim mjestima diljem otoka, posebice na ledinama i brežuljicma, što je izmamilo otočane na grudanje i sanjkanje. Najniža izmjerena temperatura na otoku je -5 stupnjeva, a dnevna se popela tek do -1 stupnja. Javni prijevoz kao i rad škola i ostalih institucija na otoku se za sad odvija neometano.


Na Pelješcu još uvijek traju zimski uvjeti proglašeni u nedjelju popodne. Najniža izmjerena temperatura od -6 stupnjeva do podne popela se tek do -2. Iako je cesta otvorena, promet se odvija otežano, a obavezna je i zimska oprema. Zbog snijega i poledice došlo je do zastoja javnog prijevoza, a redovna nastava se danas nije održala u Osnovnoj školi Orebić i Osnovnoj školi Kuna. Podsjetimo, prošle godine u ovo vrijeme na Dubovu na Korčuli je mjestimično napadalo i do pola metra snijega, a prije toga snijega nije bilo od 2009. godine.

Snijeg je ovaj put zabijelio i otok  Lastovo. Inače najmlađi hrvatski Park prirode koji obuhvaća  čak 46 otoka, otočića, hridi i grebena od kojih su najveći otoci Lastovo i Sušac probudio se jutros pod bijelim pokrivačem. Brojne kamene crkvice i životopisni fumari danas pružaju jedinstvenu sliku, a kako je Latovo čarobno i pod snijegom, pokazuju i fotografije koje su Dubrovačkom vjesniku poslali iz Parka prirode Lastovo dok su fotografije s Korčule ustupili Željka Matulović, Mario Telenta, Marija Mrgudić, Tereza Kršinić, Ante Skokandić, Marina Skokandić, Darko Dragijević, Mile Perdija, Lovre Botica, Valeria Kovačić i Stela Verazza.


 

19. travanj 2024 12:09