StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetCOPERNICUS PRATI I UPOZORAVA

Kvaliteta zraka lošija je ovih dana zbog velike količine saharske prašine nad dijelom Europe

Piše DV
17. ožujka 2022. - 10:35
Kvaliteta zraka znatno je lošija ovih dana zbog ogromne količine saharske prašine koja bi mogla doći i do HrvatskeLuka Gerlanc/Cropix

Prognoze aerosola iz Copernicus službe za nadzor atmosfere pokazuju da se velika količina saharske prašine kreće prema sjeveru diljem Europe tijekom sljedećih nekoliko dana. CAMS nastavlja pratiti transport prašine u Sahari nakon nedavnih prognoza koje su pokazale najveće vrijednosti u zapadnoj Europi između 15. i 17. ožujka 2022. Prognoze CAMS-a također pokazuju pogoršanu kvalitetu zraka u velikim dijelovima Španjolske, Portugala i Francuske povezanu s transportom prašine iz Sahare.

Inače, Copernicus je sastavni dio svemirskog programa Europske unije, financiranog od strane EU-a, i njegov je vodeći program promatranja Zemlje, koji djeluje kroz šest tematskih službi: atmosfera, pomorstvo, kopno, klimatske promjene, sigurnost i hitna pomoć. Pruža slobodno dostupne operativne podatke i usluge pružajući korisnicima pouzdane i ažurirane informacije vezane za naš planet i njegovo okruženje. Programom koordinira i upravlja Europska komisija, a provodi se u partnerstvu s državama članicama, Europskom svemirskom agencijom (ESA), Europskom organizacijom za eksploataciju meteoroloških satelita (EUMETSAT), Europskim centrom za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF), agencijama EU i Mercator Océan, između ostalih.

Prognoze Copernicus službe za nadzor atmosfere (CAMS) od 11. ožujka pokazuju veliki oblak prašine s vrlo visokim vrijednostima optičke dubine aerosola (AOD) i koncentracije prašine koji putuje prema sjeveru preko Pirenejskog poluotoka, Francuske i središnjih regija Europe između 15. i 17. ožujka. Putanja ovog oblaka prašine rezultirala je vrlo visokim predviđenim površinskim koncentracijama PM10 do 250 mikrograma po kubičnom metru, iako su mjerenja Europske agencije za okoliš 15. ožujka na mnogim mjestima diljem Španjolske pokazala vrijednosti veće od toga. To je više od preporučenog 24-satnog praga od 50 mikrograma po kubičnom centimetru.

CAMS svake godine prati sve faze transporta prašine iz Sahare i prati godišnji prijenos prašine iz različitih izvora u pustinji od početka godine. CAMS prognoze pružaju se na europskoj i globalnoj razini i služe kao alat za pomoć građanima, poduzećima i kreatorima politike da kontinuirano donose informirane odluke s podacima o prognozi kvalitete zraka 24 sata dnevno.

Kvaliteta zraka prepoznata je kao ključna za ljudsko zdravlje jer visoke koncentracije prašine mogu imati zdravstvene utjecaje na dišne sustave svih ljudi u pogođenim regijama i povećati zagađenje zraka česticama iz lokalnih izvora. Viši znanstvenik, Mark Parrington, u ECMWF Copernicus službi za nadzor atmosfere komentira:

„U CAMS-u koristimo satelitska i in situ promatranja u našim prognozama kvalitete zraka kako bismo mogli pružiti stalan i pouzdan izvor informacija za praćenje događaja zagađenja zraka kao što je ovaj. Događaji u transportu dugog dometa, poput ovoga, događaju se većinu godina, a utjecaji ovog događaja su prilično upečatljivi. Iako će prašina utjecati na kvalitetu zraka u dijelovima jugozapadne Europe, utjecaji većeg razmjera bit će maglovito nebo ili neka površinska taloženja.”

18. travanj 2024 11:29