StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEKA VISI PEDRO

Kurdi u Švedskoj objesili lutku predsjednika Erdogana, Turci traže istragu, a Šveđani strepe hoće li ih primiti u NATO

Piše dv
13. siječnja 2023. - 18:29

Švedska je zajedno s Finskom prošle godine, nakon ruske agresije na Ukrajinu, podnijela zahtjev za članstvom u NATO-u. Tome se usprotivila Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan stavio uvjet da Švedska mora izručiti kurdske teroriste, kako ih je nazvao, prenosi Slobodna Dalmacija.

Švedska je zbog važnosti ulaska u NATO izrazila spremnost za to, čime je navukla osudu demokratskoga svijeta, ali izručenje još nije izvršila. Takvom politikom nisu zadovoljni ni Kurdi koji su jučer prosvjedovali u Stockholmu. Da stvar bude gora, na prosvjedu su za noge objesili lutku turskoga predsjednika Erdogana, što podsjeća na obračun Talijana s Benitom Mussolinijem.

image

Recep Tayyip Erdogan traži od Švedske ispunjenje svih uvjeta koje je postavio

Adem Altan/AFP

Staffan Herrstrom, švedski veleposlanik u Turskoj, pozvan je u četvrtak u ministarstvo vanjskih poslova i upoznat s reakcijom Ankare.

"Istaknuta su naša očekivanja da se počinitelji incidenta trebaju identificirati, potrebni procesi provesti i da Švedska treba održati svoja obećanja", rekao je turski diplomatski izvor.

Švedski premijer Ulf Kristersson za švedsku TV4 osudio je prosvjed Kurda i rekao da je "izuzetno ozbiljno izvršiti lažno pogubljenje stranog, demokratski izabranog vođe" u zemlji u kojoj su ubijena dva vodeća političara, premijer Olof Palme 1986. i ministrica vanjskih poslova Anna Lindh 2003. godine.

image

Premijer Ulf Kristersson rekao je da je vješanje lutke sabotaža protiv švedske prijave za članstvo u NATO-u

Jonas Ekstromer/AFP

"Rekao bih da je ovo sabotaža protiv švedske prijave za članstvo u NATO-u. Ovakvo ponašanje opasno je za sigurnost Švedske", rekao je Kristersson, prenosi Klix.ba.

Kurdski prosvjedi mogu se razumjeti s pozicije da gube sigurno švedsko utočište, Erdoganova traženja mogu se doimati preširokima, kao i etiketiranje svih neistomišljenika kao terorista. Ali situacija je za Švedsku zaista delikatna jer Erdogan je zahtjevan i tvrd pregovarač, a Putin realna opasnost i ovakvo nešto sigurno im nije trebalo u pregovorima za ulazak u NATO.

image

Bulent Kenes, bivši glavni urednik dnevnika Zaman, pobjegao je u Švedsku zbog kritika Erdogana 2016. godine. Turska traži njegovo izručenje s optužbom za sudjelovanje u puču, međutim švedski sud u studenome je to odbio

Jonathan Nackstrand/AFP
19. travanj 2024 16:56