StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnije u šoldima sve

Kupio vozačku u BiH bez polaganja ispita i pristojno je platio: evo kako se pravdao policajcima kad su ga uhvatili

Piše PSD
23. siječnja 2023. - 14:13
Prekršitelj je za znatnu svotu eura dobio A, B i C kategoriju, ali sada je ostao bez novca i vozačke dozvoleDuje Klarić/Cropix

Prometni policajci u svome poslu susretnu se s različitim slučajevima i počiniteljima, kao i s najrazličitijim opravdanjima.

Takav bi bio i slučaj 30-godišnjaka iz Siska kojega je policija uhvatila 18. studenoga 2022. na području Vojnića s krivotvorenom vozačkom dozvolom iz BiH za A, B i C kategoriju, koju je koristio pola godine. Policjaci su odmah shvatili da je riječ o o krivotvorini jer pod navedenim serijskim brojem ona ne postoji kao izdana od nadležnih policijskih tijela u BiH. Policajci nisu povjerovali kako je mislio da je vozačka nabavaljena legalno, a ne da je krivotvorena. Kazneno su ga prijavili tužiteljstvu zbog krivotvorenja isprave, piše Kaportal.

image

Nakon šest mjeseci vožnje 30-godišnjaka je zaustavila prometna policija, koja nije povjerovala u njegovu priču

Tomislav Krišto/Cropix

Nakon toga karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv njega. Sišćanin je naveo da je u Osijek išao "izvaditi vozačku dozvolu" i sreo prijatelja kojem je rekao da nema položen vozački niti ga želi položiti, ali želi vozačku dozvolu s A, B, i C kategorijom regularnim putem.

Prijatelj ga je spojio s čovjekom iz BiH s kojim se našao u kafiću nedaleko granice, obavio fotografiranje i kroz desetak dana potpisao neke papire. Otprilike nakon 25 dana bila je gotova vozačka dozvola, za koju je platio 1.200 eura.

image

Sišćanin je vozačku dozvolu iz BiH platio 1200 eura (ilustracija)

Damjan Tadić/Cropix

- Smatramo potvrđenom osnovanu sumnju da je okrivljeni svojim ponašanjem ostvario bitna subjektivna i objektivna obilježja kaznenog djela i to na način da je lažnu ispravu nabavio radi uporabe, a zatim je uporabio kao pravu. Dio obrane u kojem je okrivljenik naveo kako nije znao da je riječ o nevažećem, odnosno krivotvorenom dokumentu smatramo neuvjerljivim i usmjerenim prema otklanjanju vlastite kaznene odgovornosti", zaključili su u tužiteljstvu i trajno mu oduzeli lažnu vozačku dozvolu, piše Kaportal.

image

Poslije ovog slučaja mladi Sišćanin vjerojatno će shvatiti da bez autoškole nema valjane vozačke dozvole (ilustracija)

Marijana Banko/Cropix

Da ne bude sve kao u poznatoj pjesmi "Usne vrele višnje" Branimira Štulića: "Darovali mi robiju, nadu ni za tren", mladome Sišćaninu nakon odrađivanja i plaćanja svega onoga što kazna nosi, vjerojatno ostaje mogućnost polaganja prve pomoći, testova i vožnje te dobivanja prave, neosporive vozačke dozovole. Koju će moći s ponosom pokazivati prometnim policajcima u Hrvatskoj i u BiH, kao i svuda kuda bude vozio.

16. travanj 2024 22:56