StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNESREĆA NA RADU

Kupci potreseni tragedijom u Kauflandu: ‘Svaki dan sam tu, znam sve te radnice. Naježila sam se kad sam čula...‘

Piše Gabrijela Radanović
15. lipnja 2023. - 09:51

Metalne rešetke su spuštene. Kaufland ne radi nakon tragične smrti djelatnice koja je kasno sinoć stradala na radnom mjestu, piše Slobodna Dalmacija.

Na ulazu u parkiralište vidjeli smo samo zaštitara kojem je zadatak kazati vozačima automobila i kupcima da trgovina ne radi.

Zbunjeni građani se vraćaju u istom smjeru iz odakle su došli, nisu informirani zbog čega danas ne mogu u trgovinu.

- Ne znam što je bilo. Došla sam do nekog radnika i reka mi je da trgovina ne radi. Nije kazao zašto, samo da ne smi ništa drugo govoriti - rekla nam je gospođa koja je produžila u drugu trgovinu.

image
Tom Dubravec/Cropix

Jedna od prolaznica je sinoć čula sirene, ali nije htjela niti pogledati što se zbiva.

- Sama živim tako da nisam tila niti gledat šta se događa. Jutros mi je susjeda rekla da je umrla radnica. Strašno... - kazala je jedna od prolaznica.

Oni koji su pogledavali što se događa primijetili su policiju kraj istočne strane zgrade Kauflanda, kažu da se na tom mjestu nalazi preša za karton.

Tragedija: preminula radnica splitskog Kauflanda koju je sinoć prikliještila preša za karton. Centar ne radi danas

Gospođa Branka Ćapeta (75) došla je pred Kaufland, čula je što se dogodilo i htjela je doznati o kojoj je radnici riječ.

image

Branka Ćapeta

Tom Dubravec/Cropix

- Čula sam za tragediju koja se dogodila. Strašno nešto. Momak ne može davati nikakve informaciju, a ja sam željela pitati kako se zove radnica. Svaki dan dolazim u Kauflanda i sve ih znam. Baš sam se naježila i u mislima vrtim koja bi od njih mogla biti - kazala nam je gospođa Branka. Pita se kako je tek njezinim kolegicama i kolegama, svima koji će nakon takve nesreće koristiti prešu za papir.  Tuga je obuzima i kada se pomisli na obitelj tragično stradale djelatnice.

Gospodin Vinko živi u blizini, ali večer prije nije čuo sirene.

– Pročitao sam informaciju na portalu da se to sinoć dogodilo i da su vatrogasci bili. Teško je bilo što reći. Ovo je velika tragedija – u dahu nam govori Vinko.

Odlazak u "Kaufland" njegova je svakodnevica, za kupiti ono što mu je potrebno, ali i malo prošetati. U mirovini je već dugo pa na taj način sebi ispuni jutra. Izrazio je žaljenje zbog ružne vijesti koja je potresla cijeli Split.

- Po struci sam elektrostrojar i svjestan sam da pored svih ograničenja i svega što tehnika omogući, čovjek je taj koji mora paziti. Malo nepažnje ili nekoncentracije i lako se dogodi nešto loše. U radu sa strojevima morate biti oprezniji nego kad vozite, a znate koliko koncentracije treba za vožnju – kazao nam je 78-godišnji Vinko.

Nakon nekog vremena i pokušaja zaštitara da spriječi gužve na prilazu garaži tog trgovačkog centra zbog automobila koji se vraćaju i polukružno okreću, "zapečaćen" je ulaz zaštitnom trakom kakva se koristi za policijske očevide. Bio je to tužan prizor koji je nekoliko ljudi oko nas tjerao da okrenu glavu i ne gledaju u tom smjeru.

27. travanj 2024 13:55