StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘MIZERNE PLAĆE I KMETOVSKI UVJETI‘

Kukaju da im nitko ne želi raditi kao prodavač, a osam sati svojim radnicima ne daju ni da sjednu!

Piše DML
28. svibnja 2023. - 15:30

Ovog trena se putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje traži više od 3000 prodavača, uglavnom blagajnica i blagajnika u trgovačkim lancima diljem Hrvatske, piše portal Danica.hr,

Riječ je mahom o sezonskom zapošljavanju na određeno. Kako kažu, “zbog povećanog opsega posla”. Plaća je u velikoj većini minimalac, odnosno 560 eura neto mjesečno. Na tim poslovima radi i mnogo studenata, nastavlja se u tekstu.

No, nisu samo mizerne plaće razlogom što trgovački lanci (čast izuzecima) traže toliko radne snage i istovremeno se ne libe žaliti ‘kako ne mogu pronaći osoblje‘. S obzirom na uvjete koje nude, dobro imaju i ovo postojeće. Radnici raznih trgovačkih lanaca često se na društvenim mrežama žale na mizerne plaće i kmetovske uvjete rada.

Baš čudno da nema tko raditi

Upravo se jedan student ovih dana u jednom supermarketu u primorju požalio da mu na balgajni ne dopuštaju da sjedi. Prilično je visok i to mu predstavlja velik problem, piše Danica.hr.

‘Jeste li znali da ovaj trgovački lanac svojim zaposlenicima ne dopušta sjedenje na kasi? Danas student dva metra visok, sav se pogrbio jer mu je pult u razini polovice bedara i ne smije osam sati sjesti, nasloniti se! A žale se da nema tko raditi‘, prenio je kupac njegovu jadikovku na društvenim mrežama.

Doista, u mnogim trgovačkim lancima - opet čast izuzecima koji cijene svoga radnika pa ga pošteno plate i dopuste mu - zamislite - da sjedne - blagajnicima i blagajnicama ne dopuštaju da sjede za blagajnom. Veliki broj trgovačkih lanaca u potrazi je za puno osoblja za blagajnom, a dok ne promijene svoju poslovnu politiku ili nađu radnike iz siromašnih zemalja koji će se zavoljiti i takvim uvjetima - teško da će popuniti ponuđena radna mjesta.

03. svibanj 2024 12:34