StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZDRAVSTVENA SKRB

Kroz lastovsku ordinaciju prošla cijela promenada liječnika. Mora li baš tako?

Piše Silvia Rudinović
3. veljače 2023. - 07:27

U posljednjih 15 mjeseci, šestero mladih liječnika izmijenilo se u dvjema ordinacijama obiteljske medicine na otoku Lastovu. Dođu po završetku medicinskog fakulteta, ostanu nekoliko mjeseci, dobiju specijalizaciju i krenu dalje. Tako i treba biti. Nije na njima da preuzimaju ulogu Ministarstva zdravstva ili Dubrovačko-neretvanske županije, u čijoj su nadležnosti ustanove i zdravstvena skrb o stanovništvu.

Lastovci su krajem 2022. umalo ostali bez ijednog doktora. Srećom, Dom zdravlja dr. Ante Franulović - Vela Luka, našao je i sedmu liječnicu koja je početkom siječnja preuzela njihovu ambulantu.

Sama, na raspolaganju 24 sata

Po zadnjem popisu, na otoku živi 748 stanovnika. Imaju stomatologa, patronažnu sestru, vozača sanitetskog prijevoza i dvije ordinacije obiteljske medicine. Jedna ordinacija je u sustavu Doma zdravlja Vela Luka, druga, privatna dr. Anite Jančić Lešić koja je preuzimanjem funkcije načelnice Općine Lastovo privremeno napustila liječnički posao.

image

Jurica Petković, ravnatelj Doma zdravlja Vela Luka

Privatni Album/Privatni Album

- Dom zdravlja na Lastovu ima jednu ordinaciju u kojoj se stalno mijenjaju liječnici. Nakon deset mjeseci, sredinom prosinca nam je pošla liječnica pa smo raspisali smo natječaj na koji se javila dr. Ema Milović. Petnaestak dana do njezina dolaska, našu ordinaciju je pokrivao dr. Fran Blažević, koji je bio zaposlen u privatnoj ordinaciji – navodi Jurica Petković, ravnatelj Doma zdravlja Vela Luka.

Uspoređujući s gradskim timovima s upisanih dvije tisuće pacijenata, lastovske ordinacije imaju malo osiguranika, ali moraju osigurati cjelodnevnu pripravnost. Trenutačno, jedna liječnica pokriva oba tima i dostupna je 24 sata!

- Mladi liječnici čekajući na specijalizaciju žele raditi. Biraju Lastovo jer imaju priliku samostalno raditi pravu opću medicinu i usto pripravnost za hitnu medicinsku pomoć. Mislim da ih privuče mogućnost dodatne zarade preko pripravnosti, a imaju i riješeno stambeno pitanje. Vole doći na otok i moj je dojam da su svi otišli s pozitivnim stavom. Međutim, nije realno očekivati da se mladi ljudi trajno vežu za otok, osim ako je nekome to baš životni izbor. Mala i udaljena mjesta osuđena su na kratkotrajni boravak liječnika, a trenutačno stanje u zdravstvu je takvo da to muči i veće sredine na kopnu – kaže dr. Anita Jančić Lešić, načelnica Općine Lastovo.

image

Dr. Anita Jančić Lešić, načelnica Lastova, traži liječnika za svoju ordinaciju, a nudi besplatan smještaj, plaćene režije i plaću kao i u Domu zdravlja

Privatni album

Zašto Lastovo nije dobilo novo vozilo hitne pomoći?

Donedavno se pacijente na Lastovu prevozilo vozilom hitne pomoći starim 26 godina! Nakon što je mladi liječnik Fran Blažević ukazao na ovaj problem, na Lastovo je stiglo opet polovno, ali nešto novije vozilo. "Kako Dom zdravlja ima ugovoreno pola tima sanitetskog prijevoza, na Lastovu se nalazi vozač sanitetskog prijevoza i sanitetsko vozilo Citroen C8 iz 2009. godine, a vozilo koje se spominje je sanitetsko vozilo Doma zdravlja koje je odlukom Upravnog vijeća donirano Zavodu za hitnu medicinu. Za nabavu novih vozila Zavod za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije u veljači 2022. godine proveo je postupak javne nabave, no zbog problema s proizvodnjom i isporukom, vozila nisu nabavljena. Kada se nabava realizira, spomenuto vozilo bit će isporučeno na Lastovo", odgovaraju iz županijske uprave.

Mukte stan i režije

Poziva državu i HZZO da pomognu naći trajno rješenje. Ovih će dana, kako je najavila, raspisati natječaj za liječnika u ordinaciji za koju sama ima ugovor s HZZO-om. Čime to planira privući doktora na otok?

- Riješeno stambeno pitanje, besplatan smještaj i plaćene režije, te plaća kao i u Domu zdravlja. Tu je i mogućnost dodatnog rada po ugovoru sa Zavodom za hitnu medicinu DNŽ, što se dodatno plaća. Po meni, prihodi su pristojni – odgovara dr. Jančić Lešić.

Osnovni proračun ove općine je oko 3,5 milijuna kuna koje valja rasporediti na vrtić, vatrogastvo, komunalno uređenje i održavanje. Zdravstvo i nije u njihovoj nadležnosti, ali nije ni Križevcima gdje su vlasti našle načina kako osigurati liječničku skrb. Mladoj su specijalistici ponudili godišnje 100 tisuća kuna doplate na plaću da dođe raditi u Prigorje. Je li Dubrovačko-neretvanska županija spremna slijediti takav primjer kako bi udaljeno Lastovo na dulje vrijeme riješilo zdravstvenu zaštitu? Đurđica Popović, pročelnica zadužena za zdravstvo, nije odgovorila na ovo pitanje, ali je zato u pismenom odgovoru istaknula da “Dubrovačko-neretvanska županija kontinuirano ulaže u zdravstvo na jugu Hrvatske kroz različite projekte i poticaje, jedan od kojih je sufinanciranje poticajnih mjera za zdravstvene radnike u zdravstvenim ustanovama koji godišnje iznosi nešto manje od 240 tisuća eura”. Mjere se odnose na sufinanciranje specijalizacija ili smještaja zdravstvenih radnika.

image

Županija: “Dosadašnji odlazak liječnika s otoka je uslijedio zbog dobivanja specijalizacija na što Županija ni domovi zdravlja ne mogu utjecati”. Je li to baš tako?

Duje Klaric/Cropix

- Dosadašnji odlazak liječnika s otoka je uslijedio zbog dobivanja specijalizacija na što Županija ni domovi zdravlja ne mogu utjecati. Stanovnicima medicinsku skrb od 9. siječnja ove godine pruža dr. Ema Milović, zaposlena na neodređeno puno radno vrijeme pri Domu zdravlja. Dr. Milović odrađuje pripravnost Zavoda za hitnu medicinu DNŽ te je ujedno i na zamjeni u privatnoj ordinaciji opće medicine dr. Jančić Lešić – navodi pročelnica Popović.

Ni Lastovca nisu zadržali

Na pitanje što Županija planira ove godine napraviti kako bi se poboljšala zdravstvena skrb otočana i što čine da se unaprijede uvjeti za rad i život liječnika na Lastovu, pročelnica odgovara kako je novcem županijskog proračuna prije godinu dana uređen i nanovo opremljen stan na prvom katu ambulante za doktora medicine koji tu radi. S Općinom Lastovo, koja je vlasnik stana, potpisan je ugovor te liječnici Doma zdravlja koji koriste stan trenutno ne plaćaju smještaj, a imaju pravo na korištenje patronažnog vozila. Trenutačno se ulažu sredstva u sanaciju limarije na krovu zgrade i zamjenu rasvjete u radnim prostorijama zgrade ambulante, a u planu je ove godine i otklanjanje nedostataka na instalacijama i balkonu.

Prosječna liječnička neto plaća na otoku iznosi između 10.000 i 12.000 kuna, uz priliku za dodatnu zaradu temeljem ugovora o djelu sa Zavodom za hitnu medicinu, navodi ravnatelj Petković. Tu je i plaćeni smještaj, ali sve je to nedovoljno za trajno nastanjenje. Dom zdravlja na otoku nije uspio zadržati ni rođenog Lastovca. Platili su mu specijalizaciju iz obiteljske medicine, vratio se doma, radio godinu i pol i potom pošao raditi drugdje gdje ima bolje uvjete. Sad je, kako kaže Petković, u Švedskoj.

image

Ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan 

Cropix/Cropix

Sudski sporovi zbog specijalizacija

Zdravstvene ustanove iz Dubrovačko-neretvanske županije vode niz sudskih postupaka za povrat naknada isplaćenih tijekom medicinske specijalizacije zbog neizvršenja ugovorne obveze rada.

- Liječnicima u ugovoru s domom zdravlja piše da su dužni raditi za ovu ustanovu onoliko koliko su proveli na specijalizaciji. Međutim, to najčešće ne bude tako jer po najnovijim sudskim odlukama, bruto iznos plaće se ne priznaje kao trošak specijalizacije, nego nešto što je odrađeno. Nakon uloženih 800 tisuća do milijuna kuna u četiri godine specijalizacije, i sudske priče koja će trajati godinama, možemo vratiti 30.000 do 35.000 eura – kaže Jurica Petković, ravnatelj doma zdravlja Vela Luka.

Ta ustanova vodi dva sudska spora za naknadu troškova specijalizacija nakon odlaska liječnika prije ugovorenog roka.

- Sukladno propisima koja su ranije važila, liječnici su morali vratiti čitav utrošeni iznos, dakle oko milijun kuna, da bi se prije tri godine godine pravila izmijenila te su sad, po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, ustanovi koja im je platila specijalizaciju dužni vratiti utrošeni iznos, ali najviše do cca 250.000 kuna – pojašnjava Branko Bazdan, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik.

Ovim su se izmjenama, temeljenima na tržišnim slobodama i slobodi kretanja radnika, ustanove na jugu Hrvatske našle u velikom problemu. Dubrovački dom zdravlja platio je specijalističko usavršavanje dvjema mladim liječnicama, ginekologinji i pedijatrici.

- Nakon položenog specijalističkog ispita, pedijatrica se ni dana nije vratila u Dubrovnik, a ginekologinja je radila oko mjesec i pol dana. Podigli smo tužbe i sad ganjamo taj uloženi novac. Neću reći da novac nije važno pitanje, ali nam je mnogo veći problem što ne možemo planirati kontinuitet zdravstvene zaštite. Računao sam da će dr. Crnčić poći u mirovinu i da će tu pedijatrijsku ambulantu preuzeti specijalizantica. Dakle, financiranje specijalizacije nije nam jamstvo da će specijalizant doći ovdje raditi makar onoliko vremena koliko je trajalo usavršavanje – komentira Bazdan.

Sporovi će, očekuje Bazdan, trajati tri, četiri godine. Zakon kaže kako novopečeni specijalisti imaju rok godinu dana vratiti dio novca, a ustanove tek nakon isteka tok roka mogu ustati tužbom. Dubrovački Dom zdravlja trenutačno ima pet liječnika na specijalizaciji.

24. travanj 2024 17:03