StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetteška jesen i zima

Kriza s energentima najteže bi mogla pogoditi Njemačku, radnici iz BiH se vraćaju kući: Barem ćemo moći nešto svoje posijati i posaditi, nećemo biti gladni

Piše dv
26. srpnja 2022. - 06:58

I redovitim pratiteljima vijesti iz rata u Ukrajini sa sankcijama Rusiji, te stanjem s energentima, kao i s inflacijom i brutalnim rastom cijena, jasno je da se spremaju teška jesen i zima, donosi Slobodna Dalmacija.

Među zemljama koje se spremaju za najgori scenarij je i Njemačka, koja bi mogla biti najviše pogođena. Već su najavili da od 1. kolovoza prestaju kupovati ugljen iz Rusije, od 31. prosinca naftu, a Europska unija odreći će se 158 milijardi prostornih metara, plina koliko godišnje isporučuje Rusija.

image

U Njemačkoj je plin drastično poskupio, ali to nije kraj

Ina Fassbender/Afp

"Obitelj koja godišnje troši 20.000 kWh plina, u srpnju 2021. platila je 1236 eura, a u srpnju ove godine 3199 eura, kaže jedan radnik iz Bosne i Hercegovine koji živi blizu Stuttgarta. "Kad smo imali zatvaranja u Njemačkoj, bili smo sretni jer smo primali plaću, a nismo radili. Bio sam svjestan da će doći vrijeme kada će država naplatiti milijarde koje nam je dala. I sada vidimo da se to događa. Samo je plin poskupio 159 posto. Nedavno mi je prijatelj koji se odlučio vratiti kući jer će barem moći nešto svoje posijati i posaditi, pa neće morati brinuti za hranu, dok se u Njemačkoj sve mora kupiti ", kaže on za Večernji.ba, prenosi Depo portal.

image

Štedjet će se i na grijanju

Ina Fassbender/Afp

S njemačkom ušteđevinom u Bosni se život čini jeftiniji, ali svatko za sebe, pa tako i radnici iz BiH, najbolje zna što mu je nabolje da prebrodi jesen i zimu koje će biti teške.

image

Neki radnici iz Bosne vratit će se kući (ilustracija)

John Macdougall/Afp
27. travanj 2024 00:50