StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetREAKCIJE NA DEBATU |

KREŠIMIR MACAN: ‘Zaključak je da ni Plenković ni Bernardić ovim sučeljavanjem ništa nisu dobili niti izgubili‘

Piše Stanislav Soldo/SD
30. lipnja 2020. - 07:35
Prvi TV duel Andreja Plenkovića (HDZ) i Davora Bernardića (Restart) protekao je u očekivano disonatnim tonovima. Plenković je branio poziciju premijera 'iz glave' dok je Bernardić ispred sebe imao hrpu papira iz koje je nasumično izvlačio kojekakve grafikone o svemu i svačemu, od prikaza budućeg eksponencijalnog rasta epidemije korone u Hrvatskoj pa do gospodarskog rasta i kreditnog rejtinga zemlje. Plenković je pristojno i vrlo kontrolirano odgovarao na svaku Bernardićevu provokaciju, mada se u pojedinim trenucima moglo osjetiti da gubi živce, piše Slobodna Dalmacija.

Plenković je vladao temama a Bernardić je ponavljao već viđenu mantru o korupciji u HDZ-u, pandemiji korone koja tek dolazi i koja će u rujnu imati 3000 oboljelih dnevno.

Ispuhani balon i korona

I sučeljavanje je započelo koronom pa je tako Bernardić ustvrdio da je Plenković rizičan ali da nije išao u samoizolaciju.
- Za vas vrijede neka druga pravila. Jeste platili kaznu jer se niste vezali u spotu - pitao je Bernardić.
Plenković se iznova potrudio objasniti da nije bio u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom.

- Ja nisam imao bliski kontakt. Pravila koja vrijede za mene, vrijede za sve. Mi smo osigurali da je Hrvatska pobijedila Covid 19 u prvom valu, poduzeli smo ključne mjere za zaštitu života i zdravlja, imali smo mali broj umrlih kad gledamo komparativno. Vi ste od početka sve minirali, odbrusio je Plenković pokazavši četvrti negativan test na Covid-19.

U jednom trenutku Bernardić je počeo gubiti živce pa je Plenkovića nazvao ispuhanim balonom, na što mu je Plenković odgovorio:
- Izlazi čovjek koji se sam diskvalificira svojim izjavama. Želite biti premijer a ne znate ništa - rekao je Plenković.
Bernardić je biračima ponudio smanjenje ministarstava na broj od 12 do 15 ministarstava a Plenković nije otkrio broj koliko bi njegova vlada imala ministarstava.

- HDZ je dao 1,1 milijun za žrtve potresa a vi niste ništa dali - bocnuo je Plenković Berbardića koji je u nastavku otkrio da je dao svoju plaću ali se s time nije hvalio.
Budući je Bernardić stalno prevrtao papire po rukama u jednom se trenutku obratio pitanjem Plenkoviću.
- Jeli vam smetaju ovi grafovi?

- Nije lako bez papira - dobacio mu je Plenković.
Voditeljica duela, Damira Gregoret je upozoravala Plenkovića i Bernardića da ih gledatelji teško mogu razumjeti ako govore u isto vrijeme.
Iz maratonskog sučeljavanja gledatelji i potencijalni glasači mogli su jedino zaključiti da nema ništa do velike koalicije HDZ-SDP.
I Bernardić i Plenković jednoglasno su rekli "Nikad".

Sučeljavanja Bernardića i Plenkovića za Slobodnu Dalmaciju prokomentirao je politički analitičar, Krešimir Macan.
- Obojica su se dobro pripremili. Benardić se pripremao više i detaljnije. Na samom početku je krenuo nešto agresivnije i ostvario je ono što je htio a to je da ne bude pometen u ovom prvom sučeljavanju. Ovdje je Plenković u prednosti jer je premijer i ima više tema u kojima je jači - kazao je Macan.

- Bernardić je krenuo furiozno i njegov uspjeh je što nije pometen. Početak je bio obećavajući ali se kasnije sučeljavanje pretvorilo u duge napade i odgovore i upadanje u riječi jedan drugom. Tu je najmanje bilo nečega što je moglo dobaciti do neodlučnih birača kojima se oni obraćaju. Obojica su bili dobri za svoje tabore a ne za neodlučne birače koje trebaju privući. Bernardić je uspio u pojedinim momentima natjerati Plenkovića da mu docira. Bernardić je bio loš u neverbalnoj komunikaciji, stalno je gledao neki ekran sa strane i izgledao je izgubljeno što su u drugom dijelu nakon pauze popravilo. Plenković je ovaj put bio prespor i više je vremena trošio za odgovore pa je Berbardić dobivao na vremenu za nove napade. Plenković je potkovaniji u podacima ali zaključak je da nijedan ovim sučeljavanjem ništa nije dobio niti izgubio - smatra Macan.

Stil Živog zida

Komunikacijski stručnjak, Jerko Trogrlić pak smatra da Plenković nakon ovog prvog dulea može biti nezadovoljan to više što je upravo on toliko puta pozivao Bernardića na sučeljavanje.

- Svi smo očekivali da će Plenković dominirati nad Bernardićem. Ako to i jest na razini sadržaja nije na razini dojma jer Plenković nije ostvario pobjedu u sučeljavanju. Mislim da Bernardić može biti zadovoljan, osim što se pogubio sa hrpom papira ispred sebe. To mu je bila pogrešna taktika jer se na tim papirima što ih je pokazivao ništa nije vidjelo. Držao je tempo i nametao ritam više nego Plenković. Koristio je agresivan napadački način Živog zida. Bio je dobro pripremljen i vidi se da je puno radio što mu se isplatilo. Jedini gaf na prvom sučeljavanju je kada je kao netko tko želi biti predsjednik Hrvatske vlade između Tuđmana i Tita izabrao Tita. Mislim da je to dosta izazovna tema kad pokušavate dobiti 51 posto hrvatskih birača - pojasnio je Trogrlić.

- Plenković je bio iznenađen takvim agresivnim i nekonvencionalnim pristupom Davora Bernardića. On barata bolje materijom ali svi smo očekivali da izdoiminira i retorikom ali to nije do kraja uspio jer mu je Bernardić čitavo vrijeme imputirao tu njegovu bahatost. Kad bi Bernadić počeo govoriti stvari koje nisu potpuno točne, način na koji ga je Plenković pokušao demantirati bio je docirajući što na gledatelje ne ostavlja pozitivan dojam. Sve oči javnosti će biti uprte u drugo sučeljavanje u petak na kojem bi Plenković mogao popraviti dojam. Njemu stoji stigma da je bahat, što je Bernardić želio iskoristiti. Bernardić večeras može biti zadovoljniji jer nije izgubio a svi smo očekivali da će izgubiti - zaključio je Trogrlić, piše Slobodna Dalmacija.
19. travanj 2024 18:00