StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAPUSTIO ‘OTVORENO‘|

KREŠIMIR MACAN: ‘Neću se ispričati! Krišto dugo znam, ona je guja iz Šume Striborove‘

Piše Slobodna Dalmacija
21. srpnja 2020. - 16:29
Nakon što je Krešimir Macan u ponedjeljak na večer napustio studio emisije Otvoreno HRT-a, forumi po društvenim mrežama su se zapalili od podrške do osude gotovo svih aktera. Gostovali su Ivan Anušić iz HDZ-a, Arsen Bauk iz SDP, Dalija Orešković iz Strip koalicije, Karolina Vidović Krišto iz Domovinskog pokreta, i Krešimir Macan, komunikacijski stručnjak, piše Slobodna Dalmacija.

Ukratko, na pokušaj Vidović Krišto da prozove Macana da se lažno predstavlja kao neovisan stručnjak s obzirom da je radio za Andreja Plenkovića, on joj je uzvratio da je ne želi slušat, na što mu je ona dovratila da je ni ne mora slušat i da može napustit studio ako želi. On se ustao i rekao da odlazi jer "ne želi slušat tu spodobu".

Jutro poslije pitali smo ga što misli o vlastitom postupku.
- Sve bih isto ponovio, ništa nisam uradio u afektu. Ta gospođa je ušla u studio minut prije početka emisije s namjerom da nas svih minira i to je bilo jasno čim je progovorila. Imala je listu za odstrel, govorila je neistine i laži i govorila je prošlosti, o partizanima, a emisija je trebala biti o budućnosti i onome što čeka novu Vladu u kriznim vremenima. Kad sam vidio da je voditelj ne želi prekinuti, Bauk to pokušao, a zatim sam to htio uraditi ja. I ispalo je kako je ispalo. Ne žalim uopće zbog toga što sam otišao iz studija. Nisam htio biti jedan od dva balegara koja se valjaju u dreku s gospođom Vrišto, da, ona nije Krišto nego Vrišto.

Dobro ja nju poznajem, radio sam na televiziji, pa ona je imala profesionalnih gafova, poznata je po izjavi koja skoro da govori kako je Jasenovac bio hotel s četiri zvjezdice, ma ona je ona guja koju je Ivana Brlić Mažuranić opisala u Šumi Striborovoj. Čim sam došao u emisiju, vidio sam da sam upao u zamku, tu su bila četiri političara, meni tu nije bilo ni mjesto. Oni meni mogu reći što god žele, mogu me ispljuvati, a ja ih ne mogu tužiti jer imaju saborski imunitet – eksplozivan je bio Macan i nakon prospavane noći. Dodao je kako joj se nema namjeru ispričati i kako će biti zbilja žalosno ako ona bude potpredsjednica Sabora.

- Mi smo u toj emisiji mogli točno vidjeti o čemu će gospođa Krišto govoriti u Saboru, a o čemu ja – komentirala je Dalija Orešković dan nakon emisije. Njoj je dio publike zamjerio što je ostala u studiju nakon što ga je Macan napustio na što ona odgovara kako zna da joj jutros dio javnosti zamijera i što je osudila riječ "spodoba".
- Osudila sam takvu komunikaciju jer ona govori o svima nama. To je neprimjeren govor u javnom prostoru i to nas svih zajedno ponižava. Znate, kad god sam na televiziji ja razmišljam o tome da me gledaju moje osmogodišnje kćerke. One ne razumiju politiku, ali razumiju agresiju. Mi smo tu bili gosti i svi smo željeli javnosti poslati neku sliku o sebi. A s obzirom da ćemo naredne četiri godine biti u Saboru, mi smo na neki način i ogledalo društva.

U emisiji je inače bilo nekoliko spornih elemenata. Voditelj nije intervenirao, a i Macan je mogao najprije upozoriti voditelja da se gošća ne drži teme. K tome, ja sam progovorila tek nakon 20-tak minuta emisije. Nisam se htjela osvrtati na temu koju je otvorila Karolina Vidović Krišto niti ću se u Saboru na takve teme osvrtati. Često smo u prošlim sazivima parlamenta imali situaciju da netko nešto blebne i onda se drugi na to uhvate pa zajedno s medijima po cijeli dan samo govore o tome, umjesto o važnim stvarima.

Na primjedbu da je, zapravo, ostavila dojam da se slaže s predstavnicom Domovinskog pokreta, Dalija Orešković odgovara kako će svoje mišljenje o njoj iskazati ukoliko bude predložena za potpredsjednicu Sabora.
- Ja se ne slažem s njenim poličkim stavovima, ali nema nikakvog smisla od toga da ja sad tjeram, ono što se kaže, tuk na utuk - naglasila je Orešković.

Arsen Bauk već u emisiji ironično je komentirao da smo s Karolinom Vidović Krišto dobili novog Glasnovića u Saboru, a Dalija Orešković se slaže s njim s tim što će ih, kako nam je kazala, biti i više.

Osim gostiju u studiju i veliki broj gledatelja zamjerio je voditelju Mislavu Togonalu što nije intervenirao kad je Karolina Vidović Krišto skrenula s teme emisije o budućnosti Republike Hrvatske na poratna zbivanja, ali pokušaj da nam on sam to komentira nije nam uspio jer se nije odazivao na mobitel kao ni na mail. Naime, njemu ovo nije prvi put da ne prekida svoje goste i kada neprimjereno govore. Izjavio je samo kratko za Večernji list da se o dobrom političkom talk-showu priča i dan posije. Znači li to da smo ovim tekstom i sami upali njegovu zamku?

Moguće, ali iz ovog izdanja Otvorenog mogli smo ponešto zaključiti i onome što nas čeka nakon izbora. O atmosferi u sabornici dovoljno je govorio prizor dviju novih saborskih zastupnica koje se, neovisno što koja zastupa, trude dobiti minutu više javnog prostora pored dvojice starih igrača iz najvećih stranaka kojima televizijski nastupi djeluju već zamorno i rutinski. Mogli smo također, kao što je primjetila i Dalija Orešković, shvatiti na čemu će zastupnici Domovinskog pokreta inzistirati. Mogli smo zaključiti i to da niska razina javne komunikacije u politici, kojoj smo prečesto svjedočili, ima mizerne šanse za popravni. A takozvani PR stručnjaci, pogotovo ovi što se vole nazivati neovisnima, imat će posla i neće birati za koga rade.
Pokušali smo za komentar zamoliti i Karolinu Vidović Krišto, no poručila nam je da je zauzeta skorašnjom press konferencijom na kojoj će objavit tko je kandidat Domovinskog pokreta za potpredsjednika Sabora.

Komunikolog Mario Petrović: Macan je pretjerao
Au, kud baš ja o Kreši, nije u redu da kolega kolegu komentira – dočekao nas je komunikacijski stručnjak Mario Petrović. Ipak, pristao je reći što misli o postupku Krešimira Macana u emisiji Otvoreno.
- Mislim da je ipak pretjerao s onim "spodoba" i da je to ipak napravio u afektu. Volio bih radi struke da je ostao miran kad ga je napala, a napala ga je. Moraš podnijet i prozivke kad si već pristao biti gost u takvoj emisiji. Ovo nije prvi put da gledamo takvo nešto. Tu su bile dvije gospođe koje se trude dobiti medijsku pažnju, a Macan se nije snašao – rekao nam je Petrović dodavši kako ga on ipak zbog tog ispada ne bi napadao, piše Slobodna Dalmacija.
20. travanj 2024 09:49