StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJUTROS JE IZ DUBROVNIKA KA SREBRENICI

Krenuo tradicionalni Marš mira 2019.

27. lipnja 2019. - 12:52
Jutros je iz Dubrovnika prema Srebrenici krenuo "Marš mira 2019.".

Sudionici, njih ukupno 12, putem do Srebrenice poklonit će se svim civilnim žrtvama rata u BiH: sa Starog mosta bacanjem svježeg cvijeća u Neretvu odat će počast svim ratnim žrtvama Mostara, a potom i civilnim žrtvama hrvatske nacionalnosti u Grabovici, žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima, te djeci Sarajeva, gdje će odati počast i svim žrtvama krvavog rata devedesetih godina prošlog stoljeća kraj Vječne vatre u glavnom gradu susjedne države. Marš mira završava nazočnošću kolektivnoj molitvi u Memorijalnom centru Potočari, nakon koje se sudionici vraćaju kući. Na tom putu, prvi kojem će u Trebinju odati počast je Srđan Aleksić, mladić koji je ubijen dok je branio svog sugrađanina Bošnjaka.

Na groblju Boninovo položeno je cvijeće na spomen poginulima u Domovinskom ratu a molitvu je predvodio dubrovački imam Salkan ef. Herić koji je naglasio da su "uvijek male skupine donosile pobjede i realizirale velike projekte, a sudionici Marša mira su jedna takva mala, ali hrabra skupina koja će svima prenijeti poruke mira iz Dubrovnika.

-Zahvaljujem organizatorima Marša mira što su ove godine izabrali Dubrovnik kao mjesto početka Marša mira koji treba poslati dvije jasne poruke: da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponove Srebrenica ni sva zlodjela koja su se dogodila, a druga je da jednog dana agresor prihvati da je počinio zlodjela i da se pokaje. Teško ćemo to uskoro doživjeti, ali je upravo stoga potrebno ovakvim maršem mira širiti toleranciju, zajedništvo i upozoravati na sve ono što se dogodilo u prošlosti, s ciljem da ovaj mir koji danas imamo ostane trajni mir. I ne želimo da nitko više ne spozna rat na način kako smo to većina nas ovdje spoznali. Danas su mir, tolerancija, dobar suživot i blagostanje, a možda je Dubrovnik najbolji primjer ne samo u Hrvatskoj nego i na svjetskoj razini kako i na koji način se može surađivati i raditi. I zato, želim vam uspješan Marš mira i nadam se da Dubrovnik neće posljednji put biti vaša prva stanica. Vi ste u našem gradu uvijek dobrodošli i hvala vam na onome što radite kako bi podsjećali trajno na žrtvu Srebrenice- poručio je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, nakon čega su sudionici marša položili buket svježeg cvijeća pred velikim križem na susjednom, katoličkom groblju na Boninovu.

Iz Trebinja marš nastavlja prema Stocu te maršutom Mostar- Jablanica- Konjic- Sarajevo- Olovo- Živinice- Kalesija- Nezuk- Potočari.

Inače, povod odluci da marš krene upravo iz Dubrovnika je već tradicionalni mimohod kojeg građani Dubrovnika redovito organiziraju svake godine 11. jula. I ove godine će kroz središnji dio povijesne jezgre, Stradunom u mimohodu sudjelovati više stotina Dubrovčana koji će odati počast žrtvama Srebrenice simboličnim bacanjem ruža u more starog Porta.

Do Gornjeg Brgata i granice s BiH, na putu prema Trebinju, sudionike marša su pratili i brojni Dubrovčani, Među sugrađanima koji su sudionike marša ispratili do granice s BiH bili su i predsjednik dubrovačkog Medžlisa Fehim Feša Vukotić te bivši kapiten nogometne repretzentacije Bosne i Hercegovine Emir Spahić.

 
30. travanj 2024 14:32