StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdljev milijuna

Krenuo postupak prodaje zaplijenjene imovine Ive Sanadera i članova obitelji, poznato je što sve ide na bubanj

Piše dv
10. siječnja 2023. - 21:34
Postupak je pokrenut za još četiri nekretnine koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove obitelji Ive SanaderaDamjan Tadić/Cropix

Suđenja Ivi Sanaderu traju godinama, odavno su donesene pravomoćne presude u slučaju Planinska i FIMI media. Temeljem tih presuda Županijsko državno odvjetništvo pokrenulo je postupak prodaje zaplijenjene Sanaderove imovine, prenosi Slobodna Dalmacija.

Jedna od nekretnina koja će ići na bubanj i kuća u Krapju pokraj Lonjskog polja koju je njegov pokojni punac kupio 2008. godine.

Uvidom u dokumentaciju suda u Novskoj jasno je da je država pokrenula postupak brisanja tzv. plombe kojom se u sudskom postupku branila prodaja odnosno otuđenje ove nekretnine. Može se očekivati da će država Sanaderov kriminal pokušati nadoknaditi prodajom i te kuće, izvještava HRT.

image

Sanader na suđenju u aferi Fimi media

Goran Mehkek/Cropix

Postupak je pokrenut za još četiri nekretnine koje u zemljišnim knjigama uglavnom glase na članove obitelji Ive Sanadera, poput nekretnine na Goljaku, zemljišta na Braču, stana u Splitu te Sanaderove zagrebačke rezidencije, vile u Kozarčevoj ulici. Vila još uvijek ima plombu, ali to ne znači da ovršni postupak nije započeo ili barem tako tvrde pravni stručnjaci koji pred kamere HRT-a ne žele.

imovina za potrebe državnih tijela i ustanova

Trajno oduzeta imovina nakon procjene ovlaštenog sudskog vještaka prodaje se putem javnog natječaja, javnim prikupljanjem ponuda, a istodobno se uzimaju u obzir i potrebe državnih tijela, ustanova socijalne skrbi te ostalih korisnika državnog proračuna.

- Aukcijska kuća Kontura tih je 12 slika procijenila na vrijednost od oko 1.800.000 kuna pa do 2,4 milijuna kuna. Naravno da bi se tek prodajom mogla ustvrditi doista njihova prava tržišna vrijednost, rekao je Ivica Poljičak, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija.

image

Ivo Sanader s odvjetnicima Čedom Prodanovićem i Jadrankom Sloković ispred vile u Kozarčevoj, za koju je pokrenut postupak prodaje

Ranko Šuvar/Cropix

Ali do prodaje, po svemu sudeći, neće doći. Slike su pohranjene u depou Muzeja suvremene umjetnosti. Uskoro će biti dostupne svim građanima, barem okom.

- Uvijek ide ono pitanje, prodati te slike pa onda da novac završi u državnom proračunu. Mi smo mišljenja da bi ovdje trebalo primijeniti drugačiji pristup. Zapravo, dati muzejskom vijeću da sve dobro sagleda i da se te slike daruju jednom od hrvatskih muzeja, ali pritom vodeći računa da to ipak ne bude jedan od naših najznačajnijih muzeja, dodaje Poljičak.I da sve slike ostanu na okupu.

S pravomoćnim presudama, država Sanaderu treba oduzeti više od 32 milijuna kuna, ali ŽDO i dalje provodi izvide u slučaju INA-MOL radi provjere imovine društva od kojeg je oduzeta imovinska korist, izvještava HRT.

Nema dileme da je u pitanju novo neugodno iskustvo za Ivu Sanadera i njegovu obitelj, ali sudske presude imaju svoju logiku i pravda mora biti zadovoljena, koliko je god to moguće.

image

S pravomoćnim presudama, država Sanaderu treba oduzeti više od 32 milijuna kuna (ilustracija)

Davor Pongračić/Cropix
04. prosinac 2023 02:19