StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetnova varijanta

Kraken se pojavio u Hrvatskoj: evo o kakvom se soju koronavirusa radi, nastao je spajanjem dvaju omikrona

Piše SD
27. siječnja 2023. - 10:28
Trogir, 230420. Reportaza o radu ambulantani Doma zdravlja Splitsko dalmatinske zupanije za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa. Na fotografiji: medicinska sestra Ksenija Pavic dezura na ulazu u trogirski Dom zdravljaNikola Vilic/Cropix/Cropix

HRT iz pouzdanih izvora saznaje da se u Hrvatskoj pojavio novi soj koronavirusa Kraken.  

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je u prošli četvrtak kako je u Hrvatskoj vjerojatno već prisutna varijanta koronavirusa Kraken, iako dosad nije bila mikrobiološki potvrđena.

- Sada ga vrlo vjerojatno ima već i kod nas, jer nismo izolirani od ostatka svijeta. Svi dosadašnji sojevi brzo su se proširili te se može očekivati da će se širiti i Kraken, izjavio je tada Capak.

Novi sojevi Kraken i kerber podvarijante su BA.5 koronavirusa, a dosad je poznato oko 75 varijanti tog virusa.

- Neke varijante brže se šire te su zaraznije, a kerber i Kraken očito su nešto zarazniji jer preuzimaju dominaciju od prethodnih sojeva. Zasad nema nikakvih kliničkih dokaza da uzrokuju težu bolest, rekao Capak za HRT 12. siječnja ove godine. 

Danas i službeno kraj pandemije?

Kraken je nastao u Americi kao produkt spajanja dvaju različitih omikrona. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) kaže kako postoji mogućnost da bi ova varijanta mogla imati sve veći učinak na broj oboljelih od Covida-19 u EU/EEA, ali ne u nadolazećem mjesecu jer je varijanta trenutno prisutna samo na vrlo niskim razinama.

No, s druge strane, u SAD-u se ubrzano širi. Konkretno u svega nekoliko tjedana je prešao s četiri posto sekvencioniranih slučajeva na 40 posto, piše HRT.

Zbog toga je voditeljica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Covid-19 Maria Van Kerkhove kazala da je zdravstvena agencija zabrinuta zbog brzine kojom ova podvarijanta zamjenjuje druge varijante.

Upravo danas očekuje se da će hitni odbor za Covid-19 (IHR) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) predložiti Glavnoj skupštini ukidanje "javnozdravstvenog izvanrednog stanja od međunarodne važnosti", odnosno pandemije, gotovo tri godine od njezina proglašenja. 

19. travanj 2024 21:26