StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAJVEĆI U GRADU SVJETLA

Kraj sage, Leo Messi je novi nogometaš PSG-a! Tisuće navijača slave kraj transfera godine

Piše sportske novosti
10. kolovoza 2021. - 17:21

Događaji u životu Lionela Messija posljednjih se dana vrte filmskom brzinom. U subotu je objavljeno da se definitivno razvodi od Barcelone nakon 21 godine suradnje, u nedjelju je Messi na press konferenciji isplakao rezervoar suza zbog rastanka s klubom koji ga je lansirao u orbitu, već u ponedjeljak je njegov menadžerski tim peglao detalje ugovora s Paris Saint-Germainom, a u utorak je najbolji svjetski nogometaš poletio prema sljedećem karijernom odredištu, pišu sportske.jutarnji.hr.

U srijedu je nova presica, a prije nje glamurozno predstavljanje s vrha Eiffelova tornja.

"Da", odrezao je novinarima Jorge Messi, otac i agent argentinskog superstara, kada su ga u zračnoj luci El Prat pitali putuje li Leo Messi na potpis ugovora s PSG-om. Usput je znakovito dodao i "ispitajte u klubu tko je odgovoran za takav rasplet".

Španjolski mediji požurili su ispisati optužnicu Joanu Laporti, ali pritom nisu usamljeni jer već se formira i službena klupska opozicija predsjedniku Barcelone koji se tek vratio u fotelju. Oporbeni blok predvodi Jaume Llopis, član komisije Espai Barca (projekt obnove stadiona), koji optužuje Laportu da je prevario birače. Dok je grabio natrag na vlast, na vrhu Laportinih predizbornih obećanja bila je upravo točka - zadržati Messija do kraja karijere.

Detalji ugovora s PSG-om "provaljeni" su još krajem prošlog tjedna: 34-godišnji Messi potpisat će na dvije godine, uz opciju produženja za još jednu sezonu, pritom bi trebao ubirati između 35 i 40 milijuna eura po godini, čime prestiže Neymara na ljestvici najbolje plaćenih nogometaša PSG-a. Svejedno, nije sve moglo proći glatko, koplja su se u ponedjeljak navodno lomila oko prava na imidž. "Image rights", pravo nogometaša da mimo ugovora zgrne još jedno bogatstvo koristeći vlastiti marketinški potencijal, u Messijevu slučaju postaje krajnje delikatan detalj ugovora s obzirom na to da njegov apel - govorimo o nogometašu koji je između ostalog maneken Adidasa i Pepsija - posjeduje snažniji "reach" od PSG-ova dobačaja. Dokaz? Dok pariški klub na Instagramu prati 38,8 milijuna pratitelja, Messijev profil je obvezna literatura za njih 245 milijuna. Gužva se u sendviču između Selene Gomez i Kim Kardashian, kao član kluba "top 10" svjetskih celebrityja.

Navijači PSG-a u ponedjeljak su se počeli okupljati na aerodromu Bourget, uvjereni u glasine da Messi samo što nije sletio i krenuo prema Parku prinčeva. Sljedećeg jutra na štih su došli neutješni fanovi Barcelone, hvatali su se za slamku spasa u vidu vijesti da je "blaugrana" u finišu ipak iskemijala način da zadrži igrača u Koemanovoj svlačionici. Ubrzo se pokazalo da su "insajderi" lokalnim medijima podvalili lažnu vijest te kako je Messi već spakirao prtljagu. U ranim popodnevnim satima u zračnoj luci El Prat, sa suprugom i sinovima, prošao je kroz špalir fotoreportera i novinara te privatnim letom krenuo prema Parizu. Zastor na vjerojatno najveću klupsku priču u povijesti igre - osvojenih 35 trofeja začinjenih sa 672 gola u 778 nastupa - tako je i definitivno spušten.

Reprezentacija svijeta

Prošlo je gotovo godinu dana otkako je Messi "burofaxom" obavijestio klub da je ljubavi stigao kraj. U međuvremenu se mnogo toga promijenilo u katalonskoj nogometnoj obitelji, vlast je preuzeo novi predsjednik i usput rekonstruirao momčad, ali enormni dug ostao je klupska konstanta i onaj olovni uteg oko noge koji je na kraju pogurao Messija prema izlazu. Potopljena u crvenom s 1,2 milijarde eura, Barcelona sebi više ne može priuštiti najboljeg i najskupljeg na planetu. PSG nekim čudom ipak izmiče škarama financijskog fair-playa i sebi će dopustiti najveći od zamislivih luksuza.

Mauricio Pochettino zimus je u ruke dobio dream team, koji je ovog ljeta doživio upgrade i prerastao u neku vrstu reprezentacije svijeta. Neymaru, Di Mariji, Verrattiju i Marquinhosu pridružili su se Sergio Ramos, Achraf Hakimi, Gigio Donnarumma i napokon Leo Messi. Katarski šeici u velikom su naletu da klempavi pehar Lige prvaka napokon spuste u Pariz, što znači da bi imperij s Etihada do kraja prijelaznog roka mogao uzvratiti udarac rekordnim transferom Harryja Kanea, pišu sportske.jutarnji.hr.

03. svibanj 2024 21:27