StoryEditor
Hrvatska i svijetHZJZ UPOZORAVA

Korištenje vizira ne može se smatrati zamjenom za zaštitne maske u školama

Piše DV
13. rujna 2020. - 14:11
Ilustracija: Ronald Gorsic/CROPIX
Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava kako se korištenje vizira ne može smatrati zamjenom za zaštitne maske u školama. U priopćenju za javnost, HZJZ navodi da, usprkos tome što viziri ograničavaju širenje bolesti kapljičnim putem, viziri ne mogu spriječiti širenje zaraze aerosolom koje bi prema sadašnjim saznanjima moglo biti moguće.

"Iznimno, nastavnik masku treba zamijeniti vizirom kada je u učionici (razrednom odjelu) prisutan učenik oštećenog sluha kako bi se učeniku omogućilo čitanje s lica i usana. U takovoj situaciji nastavak treba koristiti vizir umjesto maske kada je god u učionici/prostoriji s učenikom oštećenog sluha te uvijek kada se obraća učeniku s oštećenim sluhom. Kod kretanja zajedničkim prostorijama (osim kada je u pratnji učenika s oštećenim sluhom) te u drugim prostorijama nastavnik treba nositi masku. Ujedno škola treba za takav razredni odjel osigurati veću prostoriju kako bi nastavnik mogao biti na većoj udaljenosti u odnosu na učenike. Kada je god moguće nastavu treba organizirati na način da se osigura potreban razmak između svih osoba u učionici (1,5 metar za 5. - 8. razred osnovne škole i približno dva metra u srednjoj školi) kako bi svi učenici i nastavnici mogli boraviti u učionici bez maske", navodi HZJZ.

HZJZ je uoči početka nove školske godine propisao da maske nisu obavezne za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. One su obvezne za sve starije učenike gdje nije moguće ostvariti propisanu udaljenost od 1,5 do dva metra.
17. lipanj 2021 21:52