StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRADIKALNE MJERE

Kontroverzni zakon u Rusiji stupio na snagu: stranci će morati na liječničke preglede, testirat će ih na spolne bolesti, Covid i prisustvo droga

Piše PSD
29. prosinca 2021. - 22:23

Kontroverzni novi zakon koji od stranaca u Rusiji zahtijeva da se podvrgavaju zdravstvenim pregledima svaka tri mjeseca, uključujući i testiranje na spolno prenosive bolesti, stupio je na snagu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od 29. prosinca gotovo svi stranci u zemlji moraju obaviti liječničke preglede za HIV, sifilis, gonoreju, tuberkulozu i COVID-19, između ostalih bolesti.

Njihova krv će biti testirana i na prisustvo droga, a moraju dostaviti otiske prstiju i druge biometrijske podatke. Neki će biti podvrgnuti rendgenskim zracima i CT skeniranju, prenosi Slobodna Dalmacija.

Onima koji to odbiju mogla bi biti oduzeta radna dozvola, dok su građani Bjelorusije, djeca mlađa od šest godina i diplomati među onima koji su izuzeti od novih uvjeta.

Strana poslovna zajednica upozorava da bi nove mjere mogle izazvati egzodus menadžera i drugih poslovnih predstavnika.

Sredinom prosinca glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov umanjio je takve zabrinutosti i ponudio uvjeravanja da se predsjednik Vladimir Putin "zalaže za stvaranje najudobnijih uvjeta za strane poslove ovdje – za investitore i strane specijaliste".

Ministarstvo zdravlja je također sugeriralo da se zdravstveni pregledi zapravo ne bi morali obavljati svaka tri mjeseca, uprkos tome što je drugačije navedeno.

Kritičari upozoravaju da će nove mjere omogućiti ruskoj vladi da proširi prikupljanje podataka o strancima i da bi mogle negativno utjecati na stotine tisuća radnika migranata u zemlji.

28. travanj 2024 10:05